So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Čas branja: 4 min
20.05.2019  01:32
Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos do tega. Kako naj se podjetje pripravi na nove izzive dela?
Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom
Foto: Shutterstock

Digitalizacija in tehnološki napredek imata dva obraza: na eni strani naj bi v prvi vrsti služila predvsem temu, da delavcu pomagata povečati učinkovitost in produktivnost, hkrati pa lahko za specifična delovna mesta to tudi pomeni, da lahko zaposlenega v celoti zamenjata. Tako tudi v Sloveniji že imamo restavracije, kjer si hrano naročamo prek zaslona, k nam že prihajajo hoteli brez osebja, kjer gostje komunicirajo le z digitalnimi napravami. V lokalu Enjoy Cafe v Budimpešti vas denimo ne bo več postregel natakar, ampak robot. Pa se delodajalci – in tudi zaposleni – sploh zavedajo, kakšne spremembe prinaša digitalizacija na delovnem mestu in kakšen vpliv ima na prihodnost dela?

Digitalizacija briše mejo med zasebnostjo in delom

Nova prihodnost oblik dela med drugim prinaša tako imenovana hibridna delovna razmerja, ki zaposlenim nujno ne zagotavljajo minimalnega zakonskega varstva. Danes lahko v avtu, vlaku, letalu ali pa kar na domačem kavču v copatih odgovarjamo na službena sporočila, kar močno prispeva k manj stresnemu delovnemu in k bolj prilagodljivemu zasebnemu življenju. Napredni razvoj tehnologije brez dvoma omogoča, da smo vselej dosegljivi in vpeti v delo, kar prinaša čedalje večjo fleksibilnost delovnega časa, a zato se tudi vse bolj briše meja med zasebnim življenjem in delom. Prilagodljivost delovnega časa je za posameznika vse bolj pomembna, zato postaja eden izmed ključnih dejavnikov pri izbiri in odločanju za zaposlitev. A kot opozarja mag. Maja Malešević z oddelka za pravno svetovanje pri PwC Slovenija, to sproža pomembno vprašanje, ali bo meja med delovnim in zasebnim življenjem sploh še obstajala? »S spremembo načina dela ter s spremenjenim odnosom do dela ključni elementi delovnega razmerja dobivajo nove razsežnosti, ki jih bo treba na novo opredeliti. S tem se odpira vrsta vprašanj, med drugim tudi to, kako bo denimo inšpektorat za delo sploh še lahko nadzoroval prekrške v delovnem času, če se meje med delom in prostim časom vse bolj brišejo?« kot osnovno vprašanje poudarja Maleševićeva.

Delo od doma – kako ga opredeliti v prihodnje?

A čeprav digitalizacija briše meje med službenim in zasebnim delovnim časom, poleg povečane produktivnosti prinaša tudi številne prednosti, ki si jih zaposleni v današnjem času želijo. Ena izmed teh je brez dvoma delo od doma, ki je zelo zaželena ugodnost delovnega razmerja. »V naši pravni ureditvi pogodba o zaposlitvi za opravljanje dela na domu predstavlja posebno vrsto pogodbe o zaposlitvi. Kot delo na domu se šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri, zunaj delovnih prostorov delodajalca, oziroma delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije. Delavec, ki opravlja takšno delo, ima enake pravice kot delavec, ki dela v delovnih prostorih delodajalca, vključno s pravico do sodelovanja pri upravljanju in sindikalnega organiziranja,« navaja Milcho Balevski, svetovalec v pravnem oddelku PwC Slovenija.

V praksi se pojavlja vprašanje, kako zadovoljiti zakonske zahteve, da je takšno delo vnaprej podrobno dogovorjeno s pogodbo o zaposlitvi, prijavljeno, da se opravi predhodni ogled prostorov za zagotavljanje varnega opravljanja dela na domu in podobno. Obveščanje inšpektorata, kot tudi določitev nadomestila za uporabo lastnih sredstev, se po besedah Balevskega v praksi ne izvaja dosledno. »Podjetja se po naših izkušnjah najpogosteje odločijo za takšno prakso, da svojim zaposlenim omogočijo delo od doma priložnostno, torej ko to dovoljuje sam delovni proces in ko zaposlenemu takšno delo ustreza,« pojasnjuje Balevski.

Prav zaradi številnih še neodgovorjenih vprašanj v zvezi z delom od doma v PwC Slovenija opozarjajo delodajalce, da naj bodo ti pri spodbujanju dela od doma, tudi če je to le priložnostno, previdni. »Spodbujanje zaposlenih, da delajo od doma, lahko pripelje do vrste nenačrtovanih posledic, ki lahko tudi negativno vplivajo na odnos z zaposlenimi. Pogosto se v praksi odpirajo vprašanja glede neprestane dosegljivosti zaposlenega oziroma vprašanje pretirane samostojnosti ali izolacije ter nadzora, s katerim se lahko načne zaupanje delavca do delodajalca. Vsekakor je nujno, da se pravice, obveznosti in pogoji, ki so odvisni od narave dela na domu, jasno uredijo med delodajalcem in delavcem s pogodbo o zaposlitvi. Podjetja bi morala upoštevati delovne procese, celotne izkušnje svojih zaposlenih in urediti mehanizme oziroma sisteme, ki hitro zaznavajo nezaželene oziroma negativne posledice dela na daljavo,« svetuje mag. Sanja Savič, vodja oddelka za pravno svetovanje pri PwC Slovenija.

Kadrovski oddelki pred pomembnim izzivom

Po besedah Savičeve digitalizacija brez dvoma prinaša podjetjem izzive pri opredelitvi in organizaciji dela v prihodnosti. »Glavna vloga podjetij v prihodnje bo, da se pripravijo na nove organizacijske, kadrovske in tehnološke izzive. Na novo bodo morali postaviti pravila, kako bo potekalo delo v organizaciji, hkrati pa bodo morali oblikovati takšna delovna mesta in vzpostaviti takšno organizacijo dela, ki bo privabila talentirano, visoko kvalificirano in prilagodljivo delovno silo,« še pojasnjuje Savičeva.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari?

Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.