Blockchain bo prevetril letalsko industrijo Blockchain bo prevetril letalsko industrijo Z vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov bi letalska industrija na svetovni ravni lahko povečala prihodke in hkrati znižala stroške.
Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih strateških odločitev, potrebnih za krepitev svojega podjetja.
Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve najboljše za kakovost življenja v mestih
Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos do tega. Kako naj se podjetje pripravi na nove izzive dela?

Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari?

Čas branja: 3 min
10.05.2019  08:00  Dopolnjeno: 10.05.2019 14:31
Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.
Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari?

Približno 80 odstotkov možnosti je, da smo v svetovni splet povezani prek Ciscove opreme in tehnologij. Tako dominantno je namreč ameriško podjetje, ki ga krasi logotip mostu Golden Gate iz San Francisca. Hkrati za Cisco to predstavlja veliko odgovornost, saj varno omrežno povezljivost zagotavlja večini planeta.

»V Ciscu smo pogosto prvi zraven, ko se snujejo in uvajajo nove tehnologije. IT ima vedno večjo moč, ki pa jo je treba premišljeno in odgovorno udejanjiti, da bodo podjetja in družba bolj uspešni,« je dejal Beno Ceglar, direktor podjetja Cisco Slovenija. »Ljudje smo soočeni z vseživljenjskim učenjem in stalnimi spremembami. To od zaposlenih zahteva proaktivno delovanje. Včasih je treba nekatere stvari tudi pozabiti in se jih na novo naučiti. Rutina odpade, saj je zaviralec razvoja. Tehnologija pa prevzema vedno več nalog, ki jih je prej izvajal človek. A tudi temu bo ostalo še veliko dela.«

V nadaljevanju je Ceglar poudaril, da posel potrebuje tako tehnična znanja kot mehke veščine. IT pa mora strogo podporno vlogo zamenjati za bolj aktivno in razvojno naravnano vlogo. Informatiki ne morejo zgolj spremljati, ali aplikacije delujejo, kot je bilo zamišljeno, in odpravljati občasne težave. Stalno morajo imeti v mislih uporabniško izkušnjo, sicer podjetja ne morejo računati na zvestobo uporabnikov.

Modernizacija okolja IT naj bo predvsem celovita

Podobno kot velja, da je podjetje toliko varno, kolikor je varen njegov najšibkejši člen, velja tudi za področje razvoja. Modernizacija IT-okolij mora biti vseobsežna. Poleg že omenjene varnosti morajo podjetja na lestvico prioritet postaviti še oblak, mobilnost, sodelovanje, programabilne vmesnike in tehnologije umetne inteligence ter jih po svojih najboljših močeh sestaviti v učinkovito in dobičkonosno celoto.

»Programsko opredeljene rešitve, podatkovno gnane rešitve, vseprisotna povezljivost in varnost so temelji sodobnega poslovanja. Vodstvo podjetja zanimajo rezultati, ne tehnologija. A tudi razvijalci si želijo preprosto naklikati infrastrukturo, ne pa dva dni čakati nekoga, da jim jo postavi,« je aktualne trende, ki vodijo do agilnega poslovanja povzel Ceglar.

Počasen konec tradicionalnih omrežij

Vse bolj pogosto je moč slišati, da so tradicionalnim omrežjem, katerih omrežno opremo skrbniki nastavljajo in vzdržujejo ročno, šteti dnevi. Tradicionalna omrežja sicer ne bodo odmrla čez noč, jih bosta pa hitrost in dinamika sodobnega posla kmalu izrinili iz uporabe. In kakšna bodo nova omrežja?

“Skrbniki omrežij potrebujejo avtomatizacijo nalog. Spremljati morajo, kaj se dogaja v omrežju. Nove omrežne rešitve so skoraj v celoti programabilne, saj programska oprema skrbi za dodeljevanje virov, nadzor, zbiranje podatkov in druge operacije. Tradicionalna omrežja so mrtva predvsem z vidika upravljanja, čeprav so na njih marsikje postavljeni temelji, na katerih podjetja gradijo. Pri sodobnih omrežnih rešitvah nihče več ne govori o strojni opremi, to ponudniki celo skrivamo pred uporabniki, zato pa jim dajemo orodja za avtomatizacijo in enostavno upravljanje” pravi Petr Pavlu, direktor sistemskega inženiringa za srednjo in vzhodno Evropo v Ciscu.

Cisco napoveduje pametna omrežja z intuicijo

“Evolucija omrežij je privedla do tega, da imamo v njih več funkcij, boljši dostop do podatkov, natančno identifikacijo uporabnikov ali naprav. Takšna omrežja bodo naslednji evolucijski korak. V njih bo večina stvari avtomatiziranih, od izvajanja varnostnih politik do zbiranja in obdelave podatkov. Nekoč bodo programska orodja samostojno in samodejno odreagirala na dogajanje v omrežju in na zahteve aplikacij” še dodaja Pavlu.

Ponovno izumljanje omrežja

Cisco se zaveda, da omrežja čakajo veliki preizkusi. Za to bomo poskrbeli uporabniki, naprave, aplikacije in povezave. »Pravzaprav je eksplozija interneta stvari šele na začetku,« je povedal Ceglar. Trenutno je v internet stvari povezanih 7,5 milijarde naprav, število naprav in povezav pa bo prihodnja leta hitro naraščalo. »Tehnikom je jasno, da trenutna omrežja tem obremenitvam ne bodo kos. Omrežja morajo torej čim prej postati čim bolj zmogljiva, zanesljiva in varna ter predvsem inteligentna.«

Jutrišnja omrežja bodo po Ceglarjevih besedah krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija. Cisco jih označuje kot omrežja z intuicijo, saj bodo obvladala prepoznavanje namena naprav in ljudi, konteksta, sposobna se bodo učiti in samodejno obvarovati pred napadalci.

»Ljudje smo pogosto omejeni z linearnim razmišljanjem, na drugi strani pa stoji tehnologija, ki praktično na vseh področjih pozna eksponentno krivuljo razvoja. Toda bitko tehnologije in človeštva moramo dobiti ljudje, čeprav se bomo morali za to precej potruditi in prilagoditi,« je zaključil Ceglar.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 2

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...