So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele

Čas branja: 5 min
26.03.2019  16:29  Dopolnjeno: 26.03.2019 17:07
5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo komunicirala s pametno infrastrukturo, urbana okolja bodo postala pametna mesta.
Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele

Razvoj novega 5G omrežja bo revolucionarno vplival tako na naše vsakdanje življenje kot na posel. Omrežje 5G bo s svojimi prednostmi spremenilo marsikatero opravilo. Razvijalci samovozečih vozil so prvi, ki komaj čakajo na uvedbo omrežja 5G. Zakaj? Ko se tak avto vozi, analizira svojo okolico. Tako sploh ve, kam in kje se pelje. Te podatke zbira s kamero, radarjem in GPS. Ko pa prideta dva avtomobila v konfliktno situacijo, se bosta morala sama sporazumeti, kateri ima prednost. To bosta počela na podlagi podatkov, ki jih bosta zbrala o okolici, in 5G-povezave, ki bo sploh omogočila, da prideta avtomobila v stik.

Še ena izmed industrij, ki se jih bo gotovo dotaknilo omrežje 5G, je robotizacija. Naprave bodo lahko komunicirale med seboj v realnem času, hkrati pa jih boste lahko sami upravljali na daljavo še bolje in hitreje kot danes. Portal 3G LTE Info napoveduje, da bodo spremembe doživeli v gradbeništvu, rudarstvu in zdravstvenih ustanovah. Najbolj pa bo tehnologija 5G vplivala na vsakdanje življenje, saj bo s hitrostjo in možnostjo povezovanja več naprav hkrati odlična rešitev za internet stvari. Prek novega omrežja boste v prihodnosti imeli v splet priključene skoraj vse naprave v stanovanju, ki bodo tako lahko komunicirale z drugimi napravami ali neposredno z vami.

Kdaj dobimo omrežje 5G v Sloveniji?

Za delovanje tehnologije prenosa mobilnih podatkov potrebujemo dve strani. Ena so mobilni ponudniki, ki na svojem območju oddajajo signal. Druga so uporabniki, ki potrebujejo naprave, ki bi to novo tehnologijo podpirale. In v tem trenutku nimamo ne enega ne drugega. Slovenci bomo torej morali na novo tehnologijo še malce počakati. »Akcijski načrt EU predvideva postopno uvedbo 5G od leta 2020,« razloži Matjaž Beričič, direktor Jedrnega omrežja v Telekomu Slovenije. Na agenciji za telekomunikacijska omrežja in storitve so že na začetku leta 2017 začeli priprave na uvedbo 5G pri nas. V tem trenutku poteka pri nas pet projektov, povezanih z uvedbo nove tehnologije. S Telekoma pa so nam sporočili, da bodo zadnje nadgradnje izvajali med letoma 2023 in 2025.

V ospredju razvoja kitajski Huawei

Huaweieva tehnologija naslednje generacije mobilnih omrežij 5G naj bi bila z izjemno hitrostjo prenosa podatkov pomemben temelj delovanja sistemov četrte industrijske revolucije, od robotizacije in interneta stvari do avtonomnih avtomobilov in daljinsko vodene medicinske opreme.

POGOVOR Z DIREKTORJEM RAZVOJA HUAWEI V JADRANSKI REGIJI

O razvoju tehnologije 5G, ameriški blokadi in o prihodnosti telefonov s prepogljivim zaslonom smo se pogovarjali z Zhe Zhangom, direktorjem razvoja poslovanja družbe Huawei v jadranski regiji.

Ob prebiranju novic, v katerih so omenjeni omrežja 5G in družba Huawei, človek dobi občutek, da se vas ne le tekmeci, temveč celo nekatere države, bojijo. Zakaj?

Odločitev ZDA, da našemu podjetju prepove udeležbo na razpisih za omrežja 5G ameriških operaterjev, je politična, čeprav jo odgovorni poskušajo prikazati drugače. Gre za nekakšen protekcionizem. Na udaru ni le Huawei, temveč tudi druga kitajska, ruska in še nekatera preostala podjetja, ki jim oblasti v ZDA mečejo polena pod noge.

Kakšne posledice čutite zaradi tega?

K sreči ZDA ne pomenijo celega sveta. Ta odziv nam je po svoje celo pomagal pri drugih strankah. Povsod, kjer so dvomili o naših rešitvah, smo dovolili temeljit pregled izvorne kode. V Nemčiji in Veliki Britaniji so tako potrdili, da naša oprema ne počne nič takega, česar ne bi smela oziroma kar bi negativno vplivalo na informacijsko varnost. Še več, prej so operaterji menili, da je naša oprema za omrežja 5G odlična, zdaj so se zanesljivo prepričali, da je precej boljša od opreme konkurentov in da je resnično varna.

Kaj pomeni »precej boljša«?

V razvoj omrežij 5G in z njimi povezanih tehnologij smo vložili izjemno veliko sredstev in človeških virov. Rezultat je več sto patentov in rešitev, ki so, poenostavljeno povedano, vsaj leto dni pred konkurenco. Uspelo nam je namreč rešiti izziv, kako doseči velike hitrosti prenosa podatkov k uporabniku in od uporabnika. Razvili smo tiskano vezje balong 5000, ki je srce vseh naših glavnih naprav pete generacije. V mobilnih telefonih in usmerjevalnikih je čip, ki deluje v frekvenčnem spektru pod šestimi gigaherci in je zmožen doseči tudi hitrost prenosa 4,6 gigabita na sekundo. Smo eden redkih proizvajalcev, ki na radijskem delu hkrati uporabljamo dve frekvenci in s tem zagotavljamo tako veliko hitrost kot veliko pokritost. Edinstvena rešitev na področju oddajnikov pa nam omogoča, da na površini, kjer večina rešitev omogoča konfiguracijo anten v obliki dve krat dve ali štiri krat štiri, ponudimo celo možnost 64 krat 64 anten. Ko to spoznajo, operaterji po vsem svetu hitro postanejo odprti za naše tehnologije. V ostrem konkurenčnem boju na trgu namreč potrebujejo tako novo tehnologijo kot zanesljivega dobavitelja. Že v kratkem pričakujemo podpis več pogodb z velikimi operaterji s tako rekoč vseh celin.

Kaj nam tehnologija 5G sploh prinaša?

Poleg precej večjih hitrosti prenosa podatkov v mobilnih omrežjih bo za uporabnike in podjetja pomembna močno izboljšana odzivnost. To bo omogočilo nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Podatkovno požrešne aplikacije ne bodo več ovira. Samovozeča vozila bodo zato zanesljiveje komunicirala s pametno infrastrukturo in med seboj. Svet bo postal prepreden s pametnimi omrežji, urbana okolja bodo postala pametna mesta. Sicer pa danes lahko zgolj slutimo, kaj vse bo ta tehnologija omogočila v prihodnje.

Nekateri evropski operaterji bodo začeli komercialno uvajanje omrežij 5G proti koncu tega leta, slovenski pa so napovedali, da jih bodo zagnali prihodnje leto. Bo v teh omrežjih vaša oprema?

Gotovo. Upam si trditi, da bo v mobilnih omrežjih pete generacije v evropskih državah večina terminalske opreme naša.

Na čem temelji takšen optimizem?

Večina evropskih mobilnih operaterjev že ima našo opremo, ki jo je mogoče nadgraditi na tehnologijo 5G. To pomeni, da bodo zamenjali zgolj radijski del rešitve, osnovna infrastruktura pa bo ostala enaka, saj bo še vedno kos zahtevam po vse večji prepustnosti in odzivnosti omrežij.

Za kitajska podjetja velja stereotip, da znajo samo kopirati. Kako to komentirate?

Mi dokazujemo, da znamo tudi inovirati ter izumljati nove tehnologije in rešitve. Lani smo na Evropski patentni urad vložili 2.485 patentnih prijav in se s tem uvrstili na drugo mesto, tik za Siemens. Dosežek ima toliko večjo težo, ker so med prvimi desetimi podjetji po številu prijavljenih patentov v Evropi sama ugledna globalna podjetja z dolgo tradicijo vlaganj v raziskave in razvoj.

Se nameravate prebiti na prvo mesto?

Prepričan sem, da smo lahko že prihodnje leto na samem vrhu omenjene lestvice.

Kako vam je uspel takšen preboj med vodilne inovatorje?

Z načrtnim vlaganjem v razvoj. Zaradi tega smo danes na točki, ko lahko ustvarjamo velik napredek in orjemo ledino pri vzpostavljanju omrežja 5G, ko je ta še v zgodnjih fazah razvoja. Na globalni ravni sodelujemo s številnimi partnerskimi podjetji, mednarodnimi trgovinskimi združenji in drugimi organizacijami. Med njimi je, denimo, več kot 20 univerz z vsega sveta. S 13 raziskovalnimi centri za raziskave na področju tehnologije 5G se aktivno zavzemamo za enotni standard omrežja 5G, saj težimo k viziji skupinske inovativnosti ter vzpostavitvi dovršene in zrele industrije 5G.

Na trg prihajajo tudi prvi telefoni za omrežja 5G. So v čem posebni?

So in niso. Omogočali bodo bliskovito hitre mobilne povezave in s tem uporabo storitev, ki jih danes morebiti še ne poznamo, vemo pa, da bodo zahtevale bodisi izjemno kratke odzivne čase bodisi velike pretočne hitrosti.

V začetku meseca ste predstavili tudi telefon mate X z upogljivim oziroma prepogljivim zaslonom. Kako težko ga je bilo izdelati?

Iskreno? Izjemno težko. Vsi v podjetju smo ponosni na inženirje, ki so v praksi uresničili to vizijo. Gre za vrhunski tehnološki dosežek na številnih področjih. Bržkone je bilo najtežje izdelati premične tečaje zaslona, ki so morali nekako premagati fiziko in zagotoviti upogljivost. Izumiti smo jih morali sami, saj kljub izjemni verigi dobaviteljev tovrstne rešitve ni ponujalo nobeno podjetje.

Preklopne telefone smo že poznali. Čeprav se zasloni niso zvijali, so bili v primerjavi s klasičnimi telefoni precej bolj krhki. Kako ste poskrbeli, da se to ne bi ponovilo?

Za trenutno najdražji in najboljši telefon na trgu se ne spodobi, da bi se kvaril. Naredili smo vse, kar je v naši moči, da bodo preklopni tečaji čim bolj zanesljivi in vzdržljivi. Poleg tega kupec s telefonom mate X dobi dodatno posebno jamstvo in zavarovanje, priložen pa mu je tudi posebej zanj razvit zaščitni ovitek.

Menite, da se bodo prepogljivi telefoni prijeli?

Potencial je obetaven, že zato, ker prepogljivi telefoni strank ne bodo »kradli« le premijskim modelom mobilnikov, temveč tudi tablicam. Raztegnjen zložljiv telefon namreč postane skoraj kvadratna tablica in omogoča povsem drugačno uporabniško izkušnjo. Sicer pa ima premijski segment, v katerega so trenutno uvrščene mobilne naprave s ceno nad 800 evrov, trenutno 22-odstotni tržni delež. Pri telefonih s prepogljivimi zasloni bomo zelo zadovoljni, če bo njihov delež dosegel dvomestno številko.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...