So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe

Čas branja: 3 min
12.03.2019  10:49  Dopolnjeno: 12.03.2019 11:05
Trajnostni učinek krožnega gospodarstva kot konkurenčna prednost v očeh okoljsko ozaveščenih porabnikov
Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe
Foto: Daša Ščuka

V zadnjih letih se krožno gospodarstvo vse bolj uveljavlja kot način rešitve nekaterih najbolj žgočih izzivov trajnostnega razvoja. Krožno gospodarstvo, v katerem odpadki in onesnaževanje ne obstajajo zaradi oblikovanja in načina proizvodnje, kjer se izdelki in materiali vnovič uporabljajo, omogoča obnavljanje naravnih sistemov.

Prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo zahteva skupna prizadevanja zainteresiranih strani z vseh družbenih področij. Podjetja lahko k prehodu v krožno gospodarstvo pripomorejo z razvijanjem kompetenc v krožnem oblikovanju za izvajanje vnovične uporabe izdelkov in recikliranja ter kot oblikovalci trendov inovativnih poslovnih modelov krožnega gospodarstva. Oblikovalci politik lahko podprejo prehod s spodbujanjem vnovične uporabe materialov in večjo produktivnostjo virov z vnovičnim premislekom o spodbudah ter z zagotavljanjem pravega niza politik in dostopa do financiranja.

Trajnostni cilji Združenih narodov

Septembra 2015 so Združeni narodi (ZN) sprejeli niz ciljev za odpravo revščine, zaščito planeta in zagotovitev blaginje v okviru nove agende trajnostnega razvoja. Da bi bili cilji trajnostnega razvoja doseženi, »morajo sodelovati vsi: vlade, zasebni sektor, civilna družba in ljudje, kot ste vi«, je zapisano na spletni strani ZN.

Ker se podjetniški svet vse bolj vključuje v trajnostni koncept družbe, sta priznavanje in poročanje o ciljih trajnostnega razvoja vse bolj priljubljeni. Študija KPMG iz februarja 2018 je pokazala, da se štiri od desetih največjih svetovnih podjetij že sklicujejo na cilje trajnostnega razvoja v poročilih podjetij.

Ne glede na velikost ali industrijo lahko vsa podjetja prispevajo k ciljem trajnostnega razvoja. Globalni dogovor Združenih narodov poziva podjetja, naj najprej poslujejo odgovorno in nato izkoristijo priložnosti za reševanje družbenih izzivov s poslovnimi inovacijami in sodelovanjem.

Mala in srednja podjetja (MSP) pogosto ne morejo pristopiti k ciljem enako kot velike korporacije ali vlade, vendar to še zdaleč ne pomeni, da ne morejo storiti ničesar. Glede na veliko vlogo malih podjetij v svetovnem gospodarstvu je nujno razumevanje pomembnosti njihovega potencialnega prispevka k napredku in ciljem trajnostnega razvoja.

Po mnenju komisije za gospodarstvo in trajnostni razvoj bi lahko trajnostni poslovni modeli odprli gospodarske priložnosti v vrednosti 12 bilijonov dolarjev in ustvarili 380 milijonov delovnih mest do leta 2030.

»Postavitev ciljev trajnostnega razvoja ali globalnih ciljev, ki so v središču svetovne gospodarske strategije, bi lahko sprožila korak spremembe v rasti in produktivnosti, pri čemer je naložbeni razcvet trajnostne infrastrukture glavni dejavnik,« je zapisano v poročilu.

Trajnostni učinek ustvarja konkurenčno prednost v očeh okoljsko ozaveščenih kupcev

Porabniki vse bolj iščejo blagovne znamke, ki prispevajo k trajnostnemu razvoju, povedo v ljubljanski Preoblikovalnici, socialnem podjetju, ki deluje po načelih krožnega gospodarstva in daje nove priložnosti zavrženim odpadnim materialom. S kombinacijo zaposlovanja ranljivih skupin in uporabo odpadnih materialov, ki jim dajejo novo uporabno vrednost, izdelujejo trajnostne produkte na podlagi preoblikovanja odpadkov z okoljsko zavednimi metodami večvrednostnega (upcycling) in manjvrednostnega (downcycling) recikliranja.

V Sloveniji je vse več organizacij in tudi posameznikov, ki se ukvarjajo s takšnimi postopki recikliranja, predvsem na področju modnih dodatkov ter manjših kosov pohištva in opreme. Preoblikovalnica združuje obe načeli, saj za izdelavo različnih izdelkov razstavljajo lesene palete, katerih deske obdelajo, zlepijo v plošče in nato iz njih izdelajo osnovo novega izdelka, ki ga nato skombinirajo s kosovnim odpadom.

Konec leta 2018 so skupaj s slovenskim okoljskim javnim skladom (Eko skladom) pripravili prvi zimski tabor vnovične uporabe (Eko Re-use camp), kjer je skupina študentk s Fakultete za dizajn v tednu dni zasnovala in naredila šest prototipov izdelkov, narejenih iz odpadnega materiala. Zimski tabor tako ponuja priložnost za aplikativno oblikovanje s ponavljanjem, viharjenje (brainstorming) o konceptih in načelih trajnostnega oblikovanja, vpogled v prototip oziroma produkt skozi teorijo in prakso ter ponuja osnovno ravnanje z ročnim in drugim mizarskim orodjem s pomočjo mentorja.

Posebno trajnostno zgodbo pa predstavlja Rifuzl, prva trgovina brez plastične embalaže v Ljubljani. Trgovino je ekipa Preoblikovalnice vzpostavila s skoraj 70 odstotki odpadnega materiala, sestavljena je namreč iz 650 kilogramov palet, leseno pohištvo pa je obdelano s tikovim oljem, kar daje ambientu občutek topline in značaj.

Tako se tudi v Sloveniji krepi trajnostna podjetniška praksa, ki spodbuja družbeno, socialno in okoljevarstveno odgovornost, ki v časih vse večje okoljske krize postajajo prevladujoče smernice globalne korporativne kulture v 21. stoletju.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...