Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Videoklic postaja zlati standard podpornih storitev Podjetja se vse bolj zavedajo, da tehnologija videoklica postaja nuja pri zagotavljanju podpore strankam
Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je Slovenija po merilu načrtovanih vlaganj v digitalizacijo uvrščena najvišje.
Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih računov
Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve najboljše za kakovost življenja v mestih

Prihodnost plačevanja je v SMS-plačilih

Čas branja: 2 min
26.02.2019  14:08  Dopolnjeno: 26.02.2019 14:20
Biometrija bo s pomočjo umetne inteligence preverjala identiteto uporabnika na katerikoli platformi.
Prihodnost plačevanja je v SMS-plačilih
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
AMR dodaj
Juniper Research dodaj
Visa dodaj
EOS dodaj

Mobilni telefon je za plačevanje že uporabilo 44 odstotkov Slovencev, starih od 18 do 55 let, so ugotovili v raziskavi MasterIndex, s katero je podjetje Mastercard raziskovalo plačilne navade po vsem svetu. V Sloveniji smo največ plačevali z Moneto (30 odstotkov), precej manj pa z mobilno denarnico banke izdajateljice plačilne kartice. Največkrat telefon uporabimo za spletne nakupe (40 odstotkov), na bencinskih servisih (33 odstotkov) in pri plačevanju prevozov (31 odstotkov). Mobilno banko je za urejanje finančnih storitev že uporabila tretjina Slovencev, slaba petina pa je mobilni telefon uporabila za potrditev nakupa. Omenjena raziskava je še pokazala, da prek spleta redno nakupuje četrtina Slovencev, ki pri tem največkrat plačujejo s kartico. Polovica anketiranih Slovencev je lani dejala, da je za plačevanje pripravljena uporabljati mobilno aplikacijo. Ko so jih spraševali, kakšna naj ta bo, so skoraj vsi odgovorili, da varna in preprosta, vsebuje naj števec stroškov in nadzor porabe, uporabniška izkušnja pa mora biti prijazna.

V svetu prevladujejo SMS-plačila

V svetovnem merilu že več kot polovica vseh uporabnikov bančnih storitev uporablja mobilno plačevanje. Tega glede na način transakcije delimo na kratka sporočila (SMS), komunikacije v bližnjem polju (NFC) in brezžični aplikacijski protokol (WAP). Kot napoveduje AMR, se bo prihodek od mobilnega plačevanja do leta 2023 povečal na štiri bilijone evrov (lani je znašal 526 milijard evrov), pri čemer bo prevladujoč segment SMS-plačil s povprečno 33,5-odstotno letno rastjo.

Pomoč mobilne biometrije

K priljubljenosti mobilnega plačevanja bo pripomogel tudi hiter razvoj biometrije. Lani je tako bilo s preverjanjem istovetnosti s pomočjo mobilne biometrije v prodajalnah in daljinsko plačano blago v vrednosti 108 milijard evrov, ocenjuje podjetje Juniper Research. Zaradi izboljšanih in bolj odprtih biometričnih platform bo v petih letih ta znesek presegel 1,8 bilijona evrov. Najhitrejšo rast bodo zabeležile biometrično potrjene daljinske transakcije mobilnega trgovanja (mCommerce), ki bodo letos zajemale 28 odstotkov vseh biometričnih transakcij, v prihodnjih petih letih pa se bo njihov delež povzpel na slabih 60 odstotkov.

Prihaja biometrija kot storitev

Juniper poudarja, da bo rast na eni strani poganjala industrijska standardizacija, kakršna je na primer Secure Remote Commerce podjetja Visa, na drugi pa uvajanje različnih oblik biometrične avtentikacije proizvajalcev pametnih telefonov. Čez pet let bo več kot 80 odstotkov pametnih telefonov vsebovalo vsaj eno obliko biometrične strojne opreme. Doslej je bil to senzor za prstni odtis, v prihodnjih petih letih pa bosta postali bolj prestižni prepoznavanje obraza in skeniranje šarenice, ki bosta vgrajeni v vsaj milijardo telefonov. Ne glede na strojno opremo pa bo glavna inovacija na področju biometrije programska oprema biometrija-kot-storitev, ki bo s pomočjo umetne inteligence preverjala identiteto uporabnika na katerikoli platformi.


Več iz teme: