Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih strateških odločitev, potrebnih za krepitev svojega podjetja.
Nakupovali in plačevali bomo ... kakor bomo želeli Nakupovali in plačevali bomo ... kakor bomo želeli Na konferenci Money 20/20 konec leta v Las Vegasu smo lahko začutili utrip bančništva in plačevanja prihodnosti; svet drvi v brezgotovinsko družbo, zato nas čakajo številne spremembe – večinoma na bolje
Blockchain virtualna elektrarna in jedrska pot do nizkoogljične družbe Blockchain virtualna elektrarna in jedrska pot do nizkoogljične družbe Največja virtualna baterija na svetu lahko deloma nadomesti elektrarne na fosilna goriva, sočasno pa lahko zgolj ena tovorna ladja priskrbi dovolj elektrike za ves svet.
Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj so zaposleni še vedno ključni za preprečevanje prevar?
Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na pot razvoja avtonomne in električne mobilnosti.

Blockchain virtualna elektrarna in jedrska pot do nizkoogljične družbe

Čas branja: 2 min
10.01.2019  10:40  Dopolnjeno: 10.01.2019 11:04
Največja virtualna baterija na svetu lahko deloma nadomesti elektrarne na fosilna goriva, sočasno pa lahko zgolj ena tovorna ladja priskrbi dovolj elektrike za ves svet.
Blockchain virtualna elektrarna in jedrska pot do nizkoogljične družbe

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Tiko dodaj
Jeremy Gordon dodaj

Sonnen, proizvajalec sistemov za hranjenje energije, in družba Tiko, ki je specializirana za virtualne elektrarne, sta izdelala platformo, pametno omrežje, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchainu. Povezala sta več tisoč hranilnikov energije po vsej Nemčiji in dobila, kot pravijo, največjo virtualno baterijo doslej.

Tako povezan sistem je v začetku decembra pridobil certifikat nemškega operaterja prenosnega omrežja TenneT za sodelovanje pri zagotavljanju primarne rezerve v elektroenergetskem sistemu. Zdaj lahko virtualna baterija sodeluje na dražbah primarne rezerve, ki jih organizira TenneT.

Z virtualno baterijo do rezervne energije gospodinjskih hranilnikov

Za kakšno storitev gre? Recimo, da izpade iz omrežja katera od večjih elektrarn. Ponudnik primarne rezerve se mora v takšnem primeru v nekaj sekundah samodejno vklopiti in sodelovati pri izravnavi razmerja med proizvodnjo in porabo električne energije ter pri ohranitvi omrežne frekvence na 50 hercih. V klasičnem načinu se v takšnem primeru odzovejo konvencionalne elektrarne in prilagodijo proizvodnjo. Sonnenova virtualna baterija pa omogoča, da lahko storitev ponudijo tudi povezani gospodinjski hranilniki.

V Nemčiji ima po nekaterih podatkih sončno elektrarno približno 1,5 milijona gospodinjstev. Če bi imela vsa takšna gospodinjstva hranilnik, bi dobili do 4,5 gigavata moči in zmogljivost 15 gigavatnih ur. Takšen sistem bi pri zagotavljanju primarne regulacije nadomestil štiri velike termoelektrarne, kar je toliko, kolikor znaša primarna regulacija v vsej Evropi.

Ko ena tovorna ladja priskrbi dovolj elektrike za ves svet

Medtem ko bi takšen hranilnik pri uporabi sončne energije lahko uspešno nadomestil del energije iz termoelektrarn, pa jedrska energija lahko ponudi pot do nizkoogljične družbe. »Jedrska energija tako še vedno prinaša upanje za prihodnost in to me veseli,« pravi Jeremy Gordon iz WNA. »Najčudovitejša stvar pri jedrski energiji je njena učinkovitost. Iz zelo majhne količine urana lahko proizvedemo veliko električne energije.«

Gordon še dodaja, da bi lahko celotno svetovno letno dobavo urana spravili na panamax, srednje veliko, tovorno ladjo mase 65 tisoč ton, kakršna lahko pluje skozi Panamski prekop. Jedrska energija je zato zelo prijazna do okolja, vpliv rudarjenja urana je zelo majhen. In, seveda, pri takšni proizvodnji elektrike ni izpustov ogljikovega dioksida. »Z večjo uporabo jedrske energije bi zmanjšali naš vpliv na planet, kar moramo nujno storiti.«

Če želimo najti realno pot do nizkoogljične družbe, moramo pogledati države ali območja, kjer so nizkoogljičnost že dosegli, je razmišljal Gordon in naštel tri primere.

Ponavadi so jo dosegli s hidroenergijo, na primer Norveška, ki je obdarjena s številnimi gorami in vodnatimi rekami, ali pa so vlagali v jedrsko energijo, na primer Francija. Tretja možnost je kombinacija prvih dveh, torej vodne in jedrske energije. Tako je na Švedskem.

Novih planin sicer ne moremo ustvariti, lahko pa uporabljamo več jedrske energije in drugih čistih virov ter tako izboljšamo elektroenergetski sistem.

Zanimiv primer je Kalifornija, kjer so postavili veliko sončnih elektrarn. To je dobro, je prepričan Gordon. »Odrekli pa so se jedrski energiji, kar negira napredek sončne energije. Upam, da bomo v prihodnjih letih odpravili tekmovanje med čistimi viri energije in bodo takšni viri sodelovali pri doseganju našega skupnega cilja: čista, zanesljiva elektrika po ceni, ki si jo lahko privoščimo,« je še zapisal Jeremy Gordon.


Več iz teme:  

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih

Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nakupovali in plačevali bomo ... kakor bomo želeli

Na konferenci Money 20/20 konec leta v Las Vegasu smo lahko začutili utrip bančništva in plačevanja prihodnosti; svet drvi v...