Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna podjetniška praksa?
Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele 5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo komunicirala s pametno infrastrukturo, urbana okolja bodo postala pametna mesta.
Kako za podjetje iztržiti čim več? Kako za podjetje iztržiti čim več? Nakupe in prodaje podjetij bodo v prihodnosti vse bolj krojili moderni mehanizmi določanja kupnine, ki so že uveljavljeni na zahodnih kapitalskih trgih, njihovo razumevanje pa je zato ključno za uspešna pogajanja in maksimiranje dosežene cene.
Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Trajnostni učinek krožnega gospodarstva kot konkurenčna prednost v očeh okoljsko ozaveščenih porabnikov
Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih strateških odločitev, potrebnih za krepitev svojega podjetja.

Blockchain virtualna elektrarna in jedrska pot do nizkoogljične družbe

Čas branja: 2 min
10.01.2019  10:40  Dopolnjeno: 10.01.2019 11:04
Največja virtualna baterija na svetu lahko deloma nadomesti elektrarne na fosilna goriva, sočasno pa lahko zgolj ena tovorna ladja priskrbi dovolj elektrike za ves svet.
Blockchain virtualna elektrarna in jedrska pot do nizkoogljične družbe

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Tiko dodaj
Jeremy Gordon dodaj

Sonnen, proizvajalec sistemov za hranjenje energije, in družba Tiko, ki je specializirana za virtualne elektrarne, sta izdelala platformo, pametno omrežje, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov oziroma blockchainu. Povezala sta več tisoč hranilnikov energije po vsej Nemčiji in dobila, kot pravijo, največjo virtualno baterijo doslej.

Tako povezan sistem je v začetku decembra pridobil certifikat nemškega operaterja prenosnega omrežja TenneT za sodelovanje pri zagotavljanju primarne rezerve v elektroenergetskem sistemu. Zdaj lahko virtualna baterija sodeluje na dražbah primarne rezerve, ki jih organizira TenneT.

Z virtualno baterijo do rezervne energije gospodinjskih hranilnikov

Za kakšno storitev gre? Recimo, da izpade iz omrežja katera od večjih elektrarn. Ponudnik primarne rezerve se mora v takšnem primeru v nekaj sekundah samodejno vklopiti in sodelovati pri izravnavi razmerja med proizvodnjo in porabo električne energije ter pri ohranitvi omrežne frekvence na 50 hercih. V klasičnem načinu se v takšnem primeru odzovejo konvencionalne elektrarne in prilagodijo proizvodnjo. Sonnenova virtualna baterija pa omogoča, da lahko storitev ponudijo tudi povezani gospodinjski hranilniki.

V Nemčiji ima po nekaterih podatkih sončno elektrarno približno 1,5 milijona gospodinjstev. Če bi imela vsa takšna gospodinjstva hranilnik, bi dobili do 4,5 gigavata moči in zmogljivost 15 gigavatnih ur. Takšen sistem bi pri zagotavljanju primarne regulacije nadomestil štiri velike termoelektrarne, kar je toliko, kolikor znaša primarna regulacija v vsej Evropi.

Ko ena tovorna ladja priskrbi dovolj elektrike za ves svet

Medtem ko bi takšen hranilnik pri uporabi sončne energije lahko uspešno nadomestil del energije iz termoelektrarn, pa jedrska energija lahko ponudi pot do nizkoogljične družbe. »Jedrska energija tako še vedno prinaša upanje za prihodnost in to me veseli,« pravi Jeremy Gordon iz WNA. »Najčudovitejša stvar pri jedrski energiji je njena učinkovitost. Iz zelo majhne količine urana lahko proizvedemo veliko električne energije.«

Gordon še dodaja, da bi lahko celotno svetovno letno dobavo urana spravili na panamax, srednje veliko, tovorno ladjo mase 65 tisoč ton, kakršna lahko pluje skozi Panamski prekop. Jedrska energija je zato zelo prijazna do okolja, vpliv rudarjenja urana je zelo majhen. In, seveda, pri takšni proizvodnji elektrike ni izpustov ogljikovega dioksida. »Z večjo uporabo jedrske energije bi zmanjšali naš vpliv na planet, kar moramo nujno storiti.«

Če želimo najti realno pot do nizkoogljične družbe, moramo pogledati države ali območja, kjer so nizkoogljičnost že dosegli, je razmišljal Gordon in naštel tri primere.

Ponavadi so jo dosegli s hidroenergijo, na primer Norveška, ki je obdarjena s številnimi gorami in vodnatimi rekami, ali pa so vlagali v jedrsko energijo, na primer Francija. Tretja možnost je kombinacija prvih dveh, torej vodne in jedrske energije. Tako je na Švedskem.

Novih planin sicer ne moremo ustvariti, lahko pa uporabljamo več jedrske energije in drugih čistih virov ter tako izboljšamo elektroenergetski sistem.

Zanimiv primer je Kalifornija, kjer so postavili veliko sončnih elektrarn. To je dobro, je prepričan Gordon. »Odrekli pa so se jedrski energiji, kar negira napredek sončne energije. Upam, da bomo v prihodnjih letih odpravili tekmovanje med čistimi viri energije in bodo takšni viri sodelovali pri doseganju našega skupnega cilja: čista, zanesljiva elektrika po ceni, ki si jo lahko privoščimo,« je še zapisal Jeremy Gordon.


Več iz teme:  

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain?

Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna...

Posel 2030
Telekomunikacije
Telekomunikacije Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele

5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo...