Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos do tega. Kako naj se podjetje pripravi na nove izzive dela?
Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari? Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari? Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.
Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari Avtomatizacija, umetna inteligenca in nove tehnološke disrupcije skupaj z obnovljivo energijo in samovozečim logističnim transportom sestavljajo temelje nove infrastrukturne platforme interneta stvari in tretje industrijske revolucije.
Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna podjetniška praksa?

Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja?

Čas branja: 4 min
15.11.2018  13:51
Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja?
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Na svetu je ta hip približno 1,1 milijarde kadilcev, Slovenci pa pokadimo več od povprečja, poroča ameriško združenje Tobacco Atlas. Slovenski kadilec letno pokadi okoli 2.236 cigaret (111 cigaretnih škatlic). Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da se delež kadilcev sicer počasi, a vztrajno zmanjšuje že nekaj desetletij, medtem ko se le 2,5 odstotka kadilcem na leto uspe otresti te razvade. Največji upad prodaje tobačnih izdelkov je bilo zaznati v Veliki Britaniji, Avstraliji, Braziliji in drugih državah, ki so uzakonile tobačne prepovedi.

Kljub rahlemu upadanju števila kadilcev sočasno narašča število svetovnega prebivalstva. Skupni učinek obojega napoveduje 1,16 milijarde kadilcev leta 2025, kar pomeni, da se upadanje lahko obrne v rast, to pa pomeni precejšnjo zdravstveno težavo.

Cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov

Zato je nadzor porabe tobačnih izdelkov eden glavnih ciljev Strategije trajnostnega razvoja 2030 Organizacije združenih narodov (OZN), ki navaja 17 trajnostnih ciljev s področij, kot so revščina, lakota, zdravje, izobraževanje, urbanizacija in okolje, energija ... Pri omejevanju kadilskih tveganj je pomemben predvsem segment mladih, starih od 10 do 24 let, ki pomenijo približno četrtino (1,8 milijarde) svetovnega prebivalstva.

Eden osrednjih ciljev trajnostnega razvoja ZN je do leta 2030 za tretjino zmanjšati prezgodnjo smrtnost zaradi kroničnih bolezni. Tobak je na svetovni ravni drugi najpogostejši vzrok smrti, pljučni rak pa najpogostejši vzrok smrti med pacienti z rakavimi obolenji. Dodatno zbuja skrb dejstvo, da uporaba tobaka med mladimi dosega stopnjo »pediatrične epidemije«. Jasno je torej, da je kajenje škodljivo, da uporabnika zasvoji in da je prenehati s kajenjem praviloma izredno težko.

Svet v iskanju manj škodljivih alternativ

Najboljše je, da posameznik nikoli ne začne kaditi. Prenehati namreč uspe le, kot je navedeno zgoraj, zgolj dobrima dvema odstotkoma kadilcev. Zato je eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN cilj 3, ki pravi, da »kajenje cigaret povzroča težke bolezni ter da lahko z nadomeščanjem cigaret z manj škodljivimi alternativami precej zmanjšamo negativne učinke na posameznika in družbo«.

Posledično, a nikakor ne samo zaradi omenjenega priporočila ZN, na stotine znanstvenikov po svetu že vrsto let razvija prototipe izdelka, ki bi lahko učinkoval na zdravje ljudi. Ena od možnosti je elektronska različica navadnih cigaret. A nasprotniki imajo več pomislekov, saj verjamejo, da so e-cigarete lahko nevarne, nekateri protikadilski aktivisti pa se bojijo, da javna uporaba e-cigaret vodi v normalizacijo kajenja oziroma bi lahko za mlade pomenila vstopnico v kajenje klasičnih cigaret. Pravijo, da niti ni jasno, kakšna je vloga e-cigaret pri nastanku odvisnosti od nikotina, oziroma da ni dokazano, da e-cigarete res pomagajo pri odvajanju od kajenja.

Z njimi se ne strinja Derek Yach, izvršni direktor Vitality Instituta, ameriškega možganskega trusta za promocijo zdravja in preprečevanje kroničnih bolezni. Yach je na prelomu tisočletja v Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO) vodil oblikovanje okvirne konvencije za nadzor nad tobakom. Glavne točke sporazuma, ki velja v 180 državah, se nanašajo na zaveze držav, da škodljivost kajenja omejujejo s trošarinami, prepovedjo trženja in oglaševanja cigaret ter zagotavljanjem delovnih mest brez možnosti kajenja. Okvirna konvencija SZO e-cigaret ne priznava kot učinkovite alternative tobačnim izdelkom pri zmanjševanju zdravstvene škode.

Da je z nekaterimi alternativami možno zmanjšati tveganja razvoja kroničnih bolezni, povezanih s kajenjem, kaže tudi prejšnji mesec izdano poročilo britanskega Odbora za znanost in tehnologijo (Science and Technology Committee), ki potrjuje, da uporaba novih tehnologij in brezdimnih izdelkov lahko igra pomembno vlogo v izboljšanju javnega zdravja.

Ločitev nikotina od cigarete

Yach sicer poudarja potrebo po jasni ločitvi nikotina od politike nadzora nad tobakom. S tem stališčem se strinja veliko psihologov in strokovnjakov za odvisnost od tobaka. Že pred 40 leti je britanski psihiater Michael Russell izjavil, da ljudje kadijo zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana. Da torej ubija kajenje, ne nikotin. Pri izgorevanju tobaka nastaja v tobačnem dimu več kot štiri tisoč kemičnih spojin, vsaj 250 je strupenih, več kot 50 pa jih je dokazano rakotvornih. Prav spoznanje o »nedolžnosti« nikotina je pozneje pripomoglo k utemeljitvi nadomestne nikotinske terapije z žvečilnimi gumiji, obliži, pršilniki, predvsem pa v zadnjih letih z elek­tronskimi cigaretami.

Zanimiv primer ponudi Norveška, kjer se je poraba snusa – gre za tobak, ki si ga uporabnik pritisne ob dlesen – pri odraslih povečala s štirih odstotkov leta 1985 na 12 odstotkov v letu 2016, število rednih kadilcev pa se je v zadnjem desetletju zmanjšalo za polovico. Tudi na Švedskem se je uporaba snusa povečala, kajenje pa zmanjšalo. Deloma tudi zaradi tega je stopnja umrljivosti med moškimi na Švedskem 2,5-krat nižja kot med moškimi v drugih državah EU.

Zmanjševanje škode kot glavno gonilo ustvarjanja dobička?

So torej elektronske cigarete najnovejša prevara ali največja disrupcija v kadilskem poslu, kot so že pred leti zapisali v reviji Forbes? Gre za preproste naprave, sestavljene iz majhne baterije, ki segrevajo rezervoar z nikotinsko raztopino ali pa posušen tobak, in pršilnika, ki upari tekočino. Para, ki naj bi bila podobna cigaretnemu dimu, naj bi pri elektronski cigareti posnemala učinek kajenja tobaka.

»V zadnjih letih mediji poročajo o e-cigaretah izrazito negativno. Dlje bo SZO odlašal z jasnim stališčem, da škode ne dela nikotin, ampak katran, bolj bodo kadilci, ki bi morda poskušali nehati kaditi cigarete, zaradi tega umirali,« opozarja Derek Yach.

Obetaven razvoj e-cigaret v zadnjih letih je zdramil tudi velike tobačne korporacije, ki so začele na veliko vlagati in razvijati svoje izdelke za prihodnji delež na trgu spremenjenih kadilskih navad. Vstop velike tobačne industrije v posel z e-cigaretami pa je sprožil alarm pri zakonodajalcih in SZO. »Če bi poslušali tobačno industrijo, bi ugotovili, da podjetja vlagajo na stotine milijonov dolarjev v zmanjševanje škode, nekatera začenjajo tudi spreminjati svoje poslovne načrte, saj ugotavljajo, da bo v prihodnjem desetletju ali dveh zmanjševanje škode glavno gonilo ustvarjanja dobička,« dodaja Yach.

Na generalnega direktorja SZO je na začetku oktobra poslalo pismo 72 strokovnjakov s področja proučevanja nikotina, ki izražajo upanje, da bo SZO zavzel vodilno vlogo pri nadzoru tobaka in nikotina, ter pozivajo organizacijo, naj sprejme bolj pozitivno stališče do tehnoloških inovacij, ki lahko pozitivno vplivajo na zmanjšanje kroničnih bolezni, povezanih s kajenjem. Po njihovem mnenju so alternativni sistemi za dovajanje nikotina (ASDN), ki temeljijo na zgorevanju tobačnih listov brez tobačnega dima, za uporabnike precej manj škodljivi od klasičnih cigaret.

Podpisani specialisti trdno verjamejo, da je takšen pristop pomemben prispevek k doseganju enega osrednjih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravstva, ki želi za tretjino zmanjšati prezgodnjo smrtnost od kroničnih bolezni. Po njihovem mnenju torej tehnološki razvoj lahko pomaga kadilcem, ki ne zmorejo ali pa ne želijo prenehati kaditi.Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...

Posel 2030
Članki
Članki Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari

Avtomatizacija, umetna inteligenca in nove tehnološke disrupcije skupaj z obnovljivo energijo in samovozečim logističnim transportom...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari?

Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.