Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj so zaposleni še vedno ključni za preprečevanje prevar?
Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na pot razvoja avtonomne in električne mobilnosti.
(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?

Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano?

Čas branja: 2 min
15.10.2018  14:35  Dopolnjeno: 15.10.2018 15:16
Da bi omogočili pridelavo lokalne hrane v urbanem okolju in zmanjšali odvisnost oskrbe s hrano od uvoza in podnebnih sprememb, je Nizozemsko podjetje splavilo plavajočo kmetijo
Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano?

Pridelava hrane postaja v obdobju naraščajoče svetovne populacije vse bolj zahtevna naloga, saj se obseg rodovitne zemlje krči. Nenehno rastoča mesta kot posledica vse močnejšega trenda selitve v urbana središča povečujejo razhajanje med kmetijstvom in urbanizacijo bivanja. Znanje o pridelavi zdrave hrane se zaradi tega marsikje umika pomenu optimizacije logistične verige, ki postaja vse daljša in zahtevnejša.

Da bi zmanjšali odvisnost pridelave hrane od podnebnih sprememb in omilili pritisk na okolje zaradi transporta, podjetja po vsem svetu iščejo nove modele oskrbe mest s kakovostno, lokalno pridelano in predelano hrano. Ena izmed inovativnih rešitev je koncept plavajoče kmetije, predstavljen na nizozemskem Innovation Expo 2018, ki je bil v Rotterdamu v začetku oktobra.

Pridelava hrane v lokalnem okolju in zmanjšanje okoljskega odtisa

Čeprav urbanega mestnega okolja danes še vedno ne povezujemo prav pogosto z idejo kmetijske pridelave hrane, je nizozemsko nepremičninsko podjetje Beladon sredi rotterdamske luke Merwehaven predstavilo projekt plavajoče kmetije, ki sledi konceptu zmanjšanja geografske razdalje med pridelavo in porabo hrane. Tako se, poleg omogočanja lokalne pridelave hrane, bistveno zmanjša tudi onesnaževanje okolja zaradi za zdaj še vedno večinoma od fosilnih goriv odvisnega transporta hrane.

Danes v mestih živi dobra polovica, približno 55 odstotkov svetovne populacije, do leta 2050 pa naj bi ta delež zrasel na 70 odstotkov svetovne populacije, ki naj bi leta 2050 dosegla 10 milijard ljudi. Oba naraščajoča trenda sta privedla do razvoja kmetijskih metod v zaprtih prostorih in vertikalnega kmetijstva.

Takšnim konceptom sledi tudi nizozemska plavajoča kmetija družbe Beladon, ki bo pridelavo hrane omogočala v treh višinskih nivojih, lahko bi rekli celo nadstropjih, že do konca tega leta, saj nameravajo s čredo 40 goved, ki jih bodo molzli s pomočjo robotiziranih tehnologij, dnevno pridelati približno 800 litrov mleka. Na vodi plavajoča kmetija, ki bo s sidrom privezana na morsko dno, bo tako zagotavljala lokalno pridelana živila, in to ob odpornosti proti neželenim vremenskim pojavom, kot so poplave ali orkani.

Z elektrolizo vodika do lastne energije

Goveda na plavajoči kmetiji bodo hranili predvsem z lokalnimi ostanki hrane, od ostankov iz restavracij do stranskih produktov predelave žit, prevoz bo z električnimi vozili izvajalo zeleno podjetje GroenCollect. Projekt bo s pomočjo elektrolize, ki jo bodo poganjale solarne celice, ustvarjal celo lastno energijo v obliki vodika.

Zaščitniki pravic živali bi na prvi pogled našli kar nekaj ugovorov proti konceptu plavajoče kmetije, a njihova skrb se izkaže za neutemeljeno. Koncept namreč v osredje postavlja ravno dobrobit živali na kmetiji, torej govedo. »Vrt«, na katerem se bo pasla večdesetglava čreda, je namreč v primerjavi s povprečnim hlevom bivanjsko zelo ugodno okolje za živali, saj živini ponuja nadpovprečen velik, udoben in čist prostor. Inženirji so poleg tega morali na plavajoči platformi zagotoviti enako stabilnost tal, kot je na pašnikih na kopnem. Zagotavljajo, da se tudi v najbolj neugodnih vremenskih razmerah platforma ne premakne za več kot nekaj milimetrov.

Tako bo za verjetno prve primerke na morju živečega goveda lepo poskrbljeno. Čeprav ne bo šlo za organsko pridelavo mlečnih izdelkov, pa bo plavajoča kmetija imela le minimalen okoljski odtis.

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti

V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...