So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano?

Čas branja: 2 min
15.10.2018  14:35  Dopolnjeno: 15.10.2018 15:16
Da bi omogočili pridelavo lokalne hrane v urbanem okolju in zmanjšali odvisnost oskrbe s hrano od uvoza in podnebnih sprememb, je Nizozemsko podjetje splavilo plavajočo kmetijo
Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano?

Pridelava hrane postaja v obdobju naraščajoče svetovne populacije vse bolj zahtevna naloga, saj se obseg rodovitne zemlje krči. Nenehno rastoča mesta kot posledica vse močnejšega trenda selitve v urbana središča povečujejo razhajanje med kmetijstvom in urbanizacijo bivanja. Znanje o pridelavi zdrave hrane se zaradi tega marsikje umika pomenu optimizacije logistične verige, ki postaja vse daljša in zahtevnejša.

Da bi zmanjšali odvisnost pridelave hrane od podnebnih sprememb in omilili pritisk na okolje zaradi transporta, podjetja po vsem svetu iščejo nove modele oskrbe mest s kakovostno, lokalno pridelano in predelano hrano. Ena izmed inovativnih rešitev je koncept plavajoče kmetije, predstavljen na nizozemskem Innovation Expo 2018, ki je bil v Rotterdamu v začetku oktobra.

Pridelava hrane v lokalnem okolju in zmanjšanje okoljskega odtisa

Čeprav urbanega mestnega okolja danes še vedno ne povezujemo prav pogosto z idejo kmetijske pridelave hrane, je nizozemsko nepremičninsko podjetje Beladon sredi rotterdamske luke Merwehaven predstavilo projekt plavajoče kmetije, ki sledi konceptu zmanjšanja geografske razdalje med pridelavo in porabo hrane. Tako se, poleg omogočanja lokalne pridelave hrane, bistveno zmanjša tudi onesnaževanje okolja zaradi za zdaj še vedno večinoma od fosilnih goriv odvisnega transporta hrane.

Danes v mestih živi dobra polovica, približno 55 odstotkov svetovne populacije, do leta 2050 pa naj bi ta delež zrasel na 70 odstotkov svetovne populacije, ki naj bi leta 2050 dosegla 10 milijard ljudi. Oba naraščajoča trenda sta privedla do razvoja kmetijskih metod v zaprtih prostorih in vertikalnega kmetijstva.

Takšnim konceptom sledi tudi nizozemska plavajoča kmetija družbe Beladon, ki bo pridelavo hrane omogočala v treh višinskih nivojih, lahko bi rekli celo nadstropjih, že do konca tega leta, saj nameravajo s čredo 40 goved, ki jih bodo molzli s pomočjo robotiziranih tehnologij, dnevno pridelati približno 800 litrov mleka. Na vodi plavajoča kmetija, ki bo s sidrom privezana na morsko dno, bo tako zagotavljala lokalno pridelana živila, in to ob odpornosti proti neželenim vremenskim pojavom, kot so poplave ali orkani.

Z elektrolizo vodika do lastne energije

Goveda na plavajoči kmetiji bodo hranili predvsem z lokalnimi ostanki hrane, od ostankov iz restavracij do stranskih produktov predelave žit, prevoz bo z električnimi vozili izvajalo zeleno podjetje GroenCollect. Projekt bo s pomočjo elektrolize, ki jo bodo poganjale solarne celice, ustvarjal celo lastno energijo v obliki vodika.

Zaščitniki pravic živali bi na prvi pogled našli kar nekaj ugovorov proti konceptu plavajoče kmetije, a njihova skrb se izkaže za neutemeljeno. Koncept namreč v osredje postavlja ravno dobrobit živali na kmetiji, torej govedo. »Vrt«, na katerem se bo pasla večdesetglava čreda, je namreč v primerjavi s povprečnim hlevom bivanjsko zelo ugodno okolje za živali, saj živini ponuja nadpovprečen velik, udoben in čist prostor. Inženirji so poleg tega morali na plavajoči platformi zagotoviti enako stabilnost tal, kot je na pašnikih na kopnem. Zagotavljajo, da se tudi v najbolj neugodnih vremenskih razmerah platforma ne premakne za več kot nekaj milimetrov.

Tako bo za verjetno prve primerke na morju živečega goveda lepo poskrbljeno. Čeprav ne bo šlo za organsko pridelavo mlečnih izdelkov, pa bo plavajoča kmetija imela le minimalen okoljski odtis.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...