Kako za podjetje iztržiti čim več? Kako za podjetje iztržiti čim več? Nakupe in prodaje podjetij bodo v prihodnosti vse bolj krojili moderni mehanizmi določanja kupnine, ki so že uveljavljeni na zahodnih kapitalskih trgih, njihovo razumevanje pa je zato ključno za uspešna pogajanja in maksimiranje dosežene cene.
Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Trajnostni učinek krožnega gospodarstva kot konkurenčna prednost v očeh okoljsko ozaveščenih porabnikov
Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih strateških odločitev, potrebnih za krepitev svojega podjetja.
Nove tehnologije spreminjajo celotno verigo plačevanja Nove tehnologije spreminjajo celotno verigo plačevanja Poleg digitalnega plačevanja v ospredje prihajajo regulacijske tehnologije, kjer bo podjetjem pri prilagajanju novim predpisom in zagotavljanju skladnosti vse bolj pomagala avtomatizacija.
Evropa pri mobilnih nakupih zaostaja za ZDA in Azijo Evropa pri mobilnih nakupih zaostaja za ZDA in Azijo Leta 2021 naj bi bil vsak osmi nakup v svetu opravljen z mobilno napravo.

Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

Čas branja: 3 min
18.09.2018  12:00
»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend
Foto: Aleš Beno

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Pala Alta dodaj
Uber dodaj

Nicklas Bergman je priznani tehnološki investitor in futurist ter med drugim skandinavski predstavnik skupine za razmislek TechCast Technology Think Tank, ki vsako četrtletje na podlagi lastnih analitičnih orodij in napovedi drugih analitikov pripravi svojo napoved o najzanimivejših tehnoloških trendih, ki imajo tudi morebiten naložbeni potencial.

Njegova zadnja napoved najbolj zanimivih tehnoloških trendov zajema področja od robotike, genetike do veriženja podatkovnih blokov in na prvem mestu umetne inteligence.

Osredotočenost na eno idejo

Med najuspešnejše poslovneže Nicklas Bergman uvršča tiste, ki so najbolj osredotočeni na svojo idejo in njeno vizijo. Ponavadi ne delajo pri več idejah hkrati in se ne ukvarjajo še z naložbami, članstvom v različnih odborih, športom in podobnim. Poleg tega, da moraš biti v poslu osredotočen in vztrajen, ima Bergman za najpomembnejši dejavnik srečo. »Vrstni red je takšen: imeti moraš srečo, hkrati pa biti v pravem trenutku na pravem mestu in imeti še malo poslovne žilice,« pove Bergman. Meni tudi, da se največ naučimo iz napak. Tako kot so Googlova očala pomembno vplivala na razvoj navidezne resničnosti, čeprav je šlo za neuspešen projekt, se je tudi sam veliko naučil na lastnih podjetniških spodrsljajih.

Strateška nujnost vs. strateška pomembnost tehnologij

Izredno zanimiva je tudi njegova razvrstitev 22 tehnologij glede na njihovo strateško pomembnost in nujnost za njihovo vpeljavo. Pri svojem razmišljanju je namreč zelo praktičen pri povezovanju tehnologije in poslovnega sveta, tako nam je poleg tehnoloških trendov v pogovoru opisal tudi svoje videnje poslovnega sveta.

Otroke je treba izobraževati v veščinah, ki jih ne zmorejo roboti

Bergman je oče treh otrok, ki so stari sedem, 11 in 13 let in so že odrasli v popolnoma digitalizirano družbo, zato je pozoren predvsem na to, da znajo kritično presojati informacije, ki jih je danes na voljo že preveč. »Otroke bi danes morali učiti predvsem socialnih tehnik, kreativnosti in tako rekoč vsega, česar v prihodnosti ne bodo mogli nadomestiti roboti in računalniški algoritmi,« o izobraževanju pove sogovornik.

Avtonomna vozila bodo spremenila vedenje ljudi

Glede avtonomnih in električnih vozil Bergman meni, da še vedno čakamo pravi preboj, ki bo tehnologijo prenesel iz doline Pala Alta, kjer takšna vozila že srečaš na vsakem koraku, tudi v države, kot sta Slovenija in Švedska, v katerih so tudi snežne razmere.

Iz lastnih izkušenj nam pove, da se popolnoma enako vozilo, ki na kalifornijskih ulicah nima prav nobene težave pri vožnji, za zdaj na švedskih cestah pozimi ne izkaže več za tako uporabno. Smo na pravi poti, vendar je še veliko ovir, ki jih bo treba premagati, preden bodo takšna vozila prešla v množično uporabo. Hkrati se bo spremenilo tudi naše vedenje, ko bomo začeli uporabljati tovrstna vozila.

Spremenili se bodo tudi poslovni modeli, kar že lahko spremljamo pri tehnoloških velikanih, kot je Uber. Bergmanova ideja je, da bi se v prihodnosti plačalo na primer samo za transportno odločitev oziroma logistično rešitev, podjetje pa bi vam našlo najbolj optimalno rešitev oziroma prevozno sredstvo za pot.

Doseg električnih vozil se mu ne zdi tako problematičen kot čas polnjenja in število polnilnih postaj. Sam vozi hibrida in dnevna vožnja je skoraj vedno na električni pogon. Je pa na ravnokar končanem dopustu opazil, da celotne poti ni mogel opraviti le na baterijo oziroma bi za to potreboval veliko več časa, zaradi trajanja polnjenja baterije.

Meni, da idealne tehnološke in ekološke rešitve avtomobilska podjetja doslej še niso našla. Tudi zato na to področje še ni vlagal. Potrebno je veliko podatkov (big data) in denarja, da si lahko v tem poslu uspešen, pa še to ni zagotovilo, kot lahko spremljamo na primeru podjetja Tesla.

Visoko na lestvici je tudi tehnologija veriženja blokov

Poleg umetne inteligence, ki zaseda prvo mesto na njegovem seznamu, je po njegovem mnenju ena od glavnih tehnologij tudi tehnologija veriženja blokov, kjer smo še precej na začetku razvoja, in čeprav danes še ne igra pomembne vloge, jo v prihodnosti gotovo bo. Pri tem poudarja, da je pomembno, da tehnologijo razumemo danes, da bomo vedeli, kaj lahko od nje pričakujemo v prihodnosti. O njej se ne samo govori, ampak se marsikje tudi že vpeljuje.


Več iz teme:  

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih

Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih...

Posel 2030
Finance
Finance Kako za podjetje iztržiti čim več?

Nakupe in prodaje podjetij bodo v prihodnosti vse bolj krojili moderni mehanizmi določanja kupnine, ki so že uveljavljeni na zahodnih...

Posel 2030
Finance
Finance Prihodnost plačevanja je v SMS-plačilih

Biometrija bo s pomočjo umetne inteligence preverjala identiteto uporabnika na katerikoli platformi.

Posel 2030
Finance
Finance Nove tehnologije spreminjajo celotno verigo plačevanja

Poleg digitalnega plačevanja v ospredje prihajajo regulacijske tehnologije, kjer bo podjetjem pri prilagajanju novim predpisom in...

Posel 2030
Zgodbe
Zgodbe Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe

Trajnostni učinek krožnega gospodarstva kot konkurenčna prednost v očeh okoljsko ozaveščenih porabnikov

Posel 2030
Finance
Finance Evropa pri mobilnih nakupih zaostaja za ZDA in Azijo

Leta 2021 naj bi bil vsak osmi nakup v svetu opravljen z mobilno napravo.