Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna podjetniška praksa?
Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele 5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo komunicirala s pametno infrastrukturo, urbana okolja bodo postala pametna mesta.
Kako za podjetje iztržiti čim več? Kako za podjetje iztržiti čim več? Nakupe in prodaje podjetij bodo v prihodnosti vse bolj krojili moderni mehanizmi določanja kupnine, ki so že uveljavljeni na zahodnih kapitalskih trgih, njihovo razumevanje pa je zato ključno za uspešna pogajanja in maksimiranje dosežene cene.
Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Trajnostni učinek krožnega gospodarstva kot konkurenčna prednost v očeh okoljsko ozaveščenih porabnikov
Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih strateških odločitev, potrebnih za krepitev svojega podjetja.

Razvoj medicine močno prehiteva naše finančne zmogljivosti

Čas branja: 5 min
23.08.2018  16:02
Bliskovit razvoj novih tehnologij prinaša visoke cene in s tem omejitve pri dosegljivosti zdravljenj. Katere dosežke medicine v prihodnjih letih lahko realno pričakujemo v klinični praksi?
Razvoj medicine močno prehiteva naše finančne zmogljivosti

Bliskovit razvoj novih tehnologij, predvsem hitrost in zmogljivost genske tehnologije, je v zadnjih letih zelo vplival na razvoj novih terapevtskih in diagnostičnih zmožnosti. Vemo, da lahko v prihodnjih desetih letih pričakujemo vse, od umetne inteligence do tako imenovane precision medicine. To je trenutno aktualen medicinski model razvoja v smeri kostumiziranja zdravstvene oskrbe z medicinskimi odločitvami, zdravljenjem, klinično prakso in proizvodi po meri bolnika.

Veliko večje vprašanje pa je, ali bodo kliniki te dosežke sploh lahko uporabljali pri zdravljenju in koliko od tega silovitega razvoja bo na voljo bolnikovim potrebam. Težava prav vseh novosti so namreč izjemno visoke cene. Tako visoke, da so denimo ameriški onkologi na svojem največjem mednarodnem srečanju opozorili na to, da so tako rekoč nedosegljive tudi za bolnike z dragimi zavarovanji, plačati pa jih ne bi mogli niti najbogatejši javni zdravstveni sistemi v Evropi. Katere dosežke medicine v prihodnjih letih lahko realno pričakujemo v klinični praksi?

Imunoterapija v onkologiji

Kakšna bo prihodnost najnovejšega koncepta v zdravljenju raka, še ni povsem jasno. Poenostavljeno: gre za terapije, ki posegajo v imunski sistem, da bolje deluje v boju proti tumorskim celicam. Trenutno poteka veliko kliničnih raziskovalnih programov, v katerih preizkušajo različne potencialno zanimive metode imunoterapije: od zelo aktualne CAR-T celične terapije prek citokinov, onkolitičnih virusov in agonistov Tollu podobnih receptorjev do specifične presnovne blokade tumorjev. Zadnje raziskave so pokazale odlične rezultate zdravljenja s kombinacijami različnih terapij z imunoterapevtskimi zdravili, zaviralci imunskih stikal (tako imenovani checkpoint inhibitors). Najbolj pa se trenutno iščejo biooznačevalci, s katerimi bomo lahko določali terapevtski potencial imunoterapevtskih zdravil. Kot se je pokazalo v zadnjih letih klinične prakse, ima tudi imunoterapija svoje omejitve, predvsem v tem, pri katerih onkoloških bolnikih deluje in kakšne sopojave povzroča.

CAR-T celična terapija

Gre za koncept zdravljenja z živimi celicami, za nove oblike celične imunoterapije, ki v bližnji prihodnosti prinašajo upanje predvsem za bolnike s krvnimi raki. Metodo so poimenovali terapija CAR (chimeric antigen receptor). V njej bolnikove celice T v laboratoriju gensko spremenijo tako, da prepoznajo specifične beljakovine na tumorskih celicah. Gensko modificirane limfocite nato vbrizgajo nazaj v bolnikovo kri. Nova terapevtska metoda je že pokazala dobre rezultate pri zdravljenju bolnikov pri nekaterih hematoloških oblikah raka, upajo pa tudi na potencial pri solidnih tumorjih. Kažejo se tudi že temne plati te terapije.

"Tekoča biopsija"

Metoda tekoče biopsije (liquid biopsy) je v številnih diagnostičnih laboratorijih – tudi v Sloveniji – že v rutinski uporabi. Glavna prednost te metode je, da ni invazivna, kot je tradicionalni odvzem tumorskih vzorcev. Z njo določimo molekulske lastnosti tumorja v delčkih tumorskega DNK, ki kroži v bolnikovi krvi (tako imenovani cirkulirajoči DNK). Tekočo biopsijo je omogočil tehnološki napredek v sekvencioniranju genoma, največ pa ponuja pri iskanju genskih mutacij, ki so nujne za izbor optimalnega zdravljenja. Ker ni invazivna metoda, omogoča spremljanje zdravljenja in prilagajanje terapije molekulskim spremembam v tumorju. Njena vloga je za zdaj še omejena, v uporabi pa je že denimo pri spremljanju zdravljenja pljučnega raka.

Mikrobiom

Strokovnjaki verjamejo, da bodo intenzivne raziskave človeškega mikrobioma kmalu pripeljale do klinične uporabe v diagnostičnem, preventivnem in terapevtskem smislu. Pospešeno raziskovanje človekovega mikrobioma omogoča hiter razvoj tehnologij za določanje dednega materiala, to je sekvencioniranje DNK in bioinformatika. Količina novih podatkov o mikroorganizmih, ki živijo v sožitju s človekom, izjemno hitro narašča. Mikrobiom vse bolj razumemo kot poseben "organ", ki soustvarja organizem gostitelja, ter odkrivamo njegov terapevtski potencial.

Boj proti okužbam

V teku so tudi tehnološke izboljšave cepiv, hiter razvoj novih cepiv in spremembe sistema cepljenja. Raziskovalci naj bi že letos nadgradili celotno infrastrukturo za razvoj cepiv. Pri infektologiji je po izzivih, ki jih prinaša odpornost bakterij proti zdravljenju z antibiotiki, zdaj fokus na preventivi (cepljenja), medtem ko bo pri kurativi (zdravljenje z antibiotiki) potrebna drugačna strategija (tako imenovani AMS driven prescribing). Infektologi opozarjajo, da bo treba o antibiotikih razmišljati drugače.

Znanstveniki so predvideli, da človeštvo po letu 1970 ne bo več izpostavljeno globalnim epidemijam kužnih bolezni, a se napoved ne uresničuje. Izbruhi okužbe z virusom ebola, zike, ošpic (zaradi vse manjše precepljenosti otrok proti nalezljivim otroškim boleznim) je samo nekaj dokazov. Nalezljive bolezni bodo v prihodnjih letih velik izziv človeštva, saj gre za hitre kapljične okužbe in težke poteke zdravljenja.

Gensko zdravljenje in metode CRISPR

Gensko zdravljenje se že letos kaže kot zelo obetavno v oftalmologiji, denimo pri bolezni mrežnice. Izboljšanje vida naj bi dosegli z virus­nimi vektorji, ki bodo v tarčne očesne celice prenesli nove gene ter tako pomagali osebam z določenimi oblikami pigmentoznega retinitisa in Lebrove kongenitalne amavroze. Pri teh sicer redkih očesnih boleznih pride do progresivne izgube vida in slepote.

Osupljiva in na trenutke prav srhljiva – posebej če spremljamo napredek kitajskih raziskovalcev – pa je tehnologija CRISPR, ki ponuja možnost spreminjanja DNK. Še pred nedavnim smo jo lahko videli le v znanstvenofantastičnih filmih. Zaradi natančnosti, preprostosti in nizke cene so tehniko, ki omogoča izrez in zamenjavo želenega delčka DNK, hitro usvojili številni laboratoriji po svetu. CRISPR prinaša upanje za preventivo in zdravljenje številnih dedno pogojenih bolezni, njena potencialna uporaba pa skoraj nima meja. Z vso intenzivnostjo se nadaljujejo raziskave, v katerih bodo z metodo CRISPR modificirali človekov genom.

Spremljanje bolnikov na domu

Sistem pametne oskrbe na daljavo (e-oskrba), ki starejšim, bolnim in invalidom omogoča, da varno živijo tam, kjer se počutijo najbolje, ni več novost, je pa vprašanje vpeljave v zdravstveni in socialni sistem. Ko je človek star in bolan ter živi doma, bivanje zanj ni varno, saj se ne more na nikogar obrniti po pomoč. Z e-oskrbo so oskrbovanci spremljani 24 ur na dan tudi prek različnih alarmnih sistemov. Klic na pomoč sprožijo sami ali pa je sprožen senzorsko, asistenca pa se hitro odzove in ukrepa. Tako telemedicina kot oskrba na daljavo bosta vse pomembnejši zaradi izrazito neugodnih demografskih trendov, staranja populacije.

Zdravila za diabetike, ki zmanjšajo tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni

Pandemija sladkorne bolezni tipa 2 se zaradi blaginje hitro širi in družbam prinaša izjemne stroške. Polovica sladkornih bolnikov umre zaradi srčno-žilnih zapletov. Prav zaradi tega je odobritev novih zdravil za uravnavanje krvnega sladkorja, tako imenovanih zaviralcev SGLT-2 (z mehanizmom delovanja prek ledvic), ki ščitijo bolnikovo srce in žile, dobrodošla. Že za konec tega leta se napoveduje sprememba v zdravljenju bolnikov s sladkorno boleznijo, hkrati pa nastajajo novi raziskovalni programi, ki bodo njihovo obravnavo še izboljšali. Vendar pa s farmakološko oskrbo diabetesa samo gasimo požar. Človeštvu bo v boju z njim uspelo zmagati le, če bo doseglo zavedanje uravnoteženosti med vnosom hrane in gibanjem.

Zdravilo proti debelosti

Noben poskus do zdaj ni uspel. A komur bo uspelo, bo bajno obogatel. Trenutno sta dve milijardi svetovne populacije obremenjeni z debelostjo, debelih pa naj bi bilo približno 600 milijonov zemljanov. Pri farmakoterapiji debelosti smo imeli v preteklosti na voljo zdravila z različnimi mehanizmi delovanja, pri vseh pa je bila zelo pomembna hkratna sprememba živ­ljenjskega sloga. Med varnejšimi farmakološkimi pristopi je lokalno delujoči lipazni zaviralec orlistat, ki je danes na trgu na voljo tudi brez recepta. Na recept sta v Evropi trenutno odobreni dve zdravili za farmakološki nadzor nad telesno maso, liraglutid (agonist GLP-1) in kombinirano zdravilo nalrekson/bupropion. Resnici na ljubo je farmakoterapija trenutno v resnici le opora človeku za pomoč pri spremembi življenjskega sloga tudi po tem, ko neha jemati zdravila. Različni programi hujšanja so sicer pogosto učinkoviti, vendar je delež tistih, pri katerih se izgubljeni kilogrami kmalu vrnejo, še vedno velik.

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain?

Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna...

Posel 2030
Telekomunikacije
Telekomunikacije Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele

5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo...