Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

(video) Litijan, ki sooblikuje platformo z umetno inteligenco za milijon študentov

Čas branja: 2 min
14.05.2018  14:50  Dopolnjeno: 14.05.2018 14:57
(video) Litijan, ki sooblikuje platformo z umetno inteligenco za milijon študentov
»Tehnologija omogoča, da ne more predavati kar vsak, ki nima licence.« Bostjan Koritnik, Gledos

Snovalci spletne platforme GLEDOS nameravajo povezati ponudnike izobraževanja prek spleta, študente oziroma iskalce takih izobraževalnih storitev in delodajalce. Kako bo platforma GLEDOS (GLobal EDucatiOn System) delovala? Raziskovalci Inštituta Jožefa Stefana so razvili umetno inteligenco, ki pregleduje spletne kadrovske oglase, pojasnjuje direktor projekta GLEDOS, Litijan Boštjan Koritnik.

Za študente, profesorje in delodajalce

Algoritmi umetne inteligence med drugim ugotavljajo, kakšna znanja in veščine iščejo delodajalci. Dodali bodo še aplikacijo, ki bo študentu oziroma iskalcu prve ali nove zaposlitve predlagala nabor najustreznejših izobraževalnih vsebin za dosego kariernega cilja. Opravljeno izobraževanje bodo potrdili izvajalci izobraževanja. GLEDOS bo omogočil tudi vpogled v potek izobraževanja: kaj je študent opravil in kaj od predlaganega je izpustil.

V GLEDOS želijo vključiti čim več ponudnikov izobraževalnih vsebin, fakultet in drugih ustanov, ponudnikov formalnega in neformalnega izobraževanja. Ne nameravajo vključiti samo slovenskih izobraževalnih ustanov, temveč želijo, da bi platforma postala globalno orodje pri izbiri učenja prek spleta. Izobraževalnim ustanovam in profesorjem pa bo platforma pomagala pri izbiri in oblikovanju vsebin. Prek platforme GLEDOS bodo namreč laže ugotovili, po kakšnem dodatnem izobraževanju povprašujejo že vpisani in morebitni novi študente ter posamezniki, ki se želijo do- in prekvalificirati.

Delodajalci bodo med drugim dobili priložnost, da sooblikujejo izobraževalne programe, navežejo zgodnejše stike s kandidati za delo, pridobijo vpogled v globalno ponudbo kandidatov in tudi znižajo stroške pri delu s kadri.

Baza za dva tisoč profesorjev

V skupini, ki pripravlja GLEDOS, za zdaj sodeluje približno 30 ljudi. Načrtujejo, da bo pet let po zagonu v bazo GLEDOS vključenih približno dva tisoč profesorjev, 200 tisoč predavanj, milijon študentov in 250 korporacij, šest tisoč srednjih družb in 1.800 malih podjetij.

Delovanje platforme bodo financirali vsi sodelujoči s plačilom provizije za vsako vpisano transakcijo. Načrtujejo, da bo pet let po zagonu vpisanih približno 30 milijonov transakcij, kar bo prineslo približno 17 milijonov dolarjev prihodkov. Načrti so sestavljeni v dolarjih, ker načrtujejo financiranje razvoja prek izdaje kriptožetonov. Tri leta po zagonu bodo s platformo GLEDOS predvidoma ustvarili prvi dobiček.

Prihodnje leto junija načrtujejo zagon betaverzije, septembra 2019 pa globalni zagon platforme. GLEDOS bodo zasnovali na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, ki zagotavlja večjo varnost in robustnost sistema, uporabnikom pa omogoča večji nadzor nad njihovimi osebnimi podatki. »Tehnologija omogoča varno beleženje rezultatov posameznika, preprost prehod med različnimi ponudniki in certificiranje predavateljev, da ne more predavati kar vsak, ki nima licence,« končuje Koritnik.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Obogatena resničnost prinaša občutek lastništva še pred samim nakupom

Ne le, da so stranke pripravljene virtualno predstavljen izdelek kupiti prej, za njega so pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Zdravje
Zdravje Razvoj medicine močno prehiteva naše finančne zmogljivosti

Bliskovit razvoj novih tehnologij prinaša visoke cene in s tem omejitve pri dosegljivosti zdravljenj. Katere dosežke medicine v...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...