Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Kako bogata bo obogatena resničnost? Kako bogata bo obogatena resničnost? Ne le, da bomo virtualno predstavljen izdelek kupili prej, za njega bomo pripravljeni odšteti več.

To so podjetniški projekti študentov iz največjega start-up vikenda

Čas branja: 3 min
08.05.2018  10:30  Dopolnjeno: 08.05.2018 19:43
To so podjetniški projekti študentov iz največjega start-up vikenda

Na največjem študentskem start-up vikendu v Sloveniji se je zbralo natanko 160 študentov iz sedmih fakultet.

"Večina projektov, ki so se začeli na start-up vikendu še vedno živi kot projekt pri različnih podjetniških predmetih. Glede na podatke prejšnjih let upam, da bo iz vsaj nekaj projektov tudi dolgoročno postalo uspešno podjetje," pravi Blaž Zupan, predavatelj na Katedri za podjetništvo EF, ki je dogodek organizirala skupaj s Tehnološkim Parkom Ljubljana. Ob tem ne skriva navdušenja nad podjetnostjo študentov in zatrjuje, da "večina projektov potencial ima."

Študentje Ekonomske fakultete (EF), Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG), Naravoslovnotehniške fakultete (NTF), Fakultete za arhitekturo (FA), Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) in Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) so v večinoma multidisciplinarnih skupinah razvijali kar 41 različnih projektov. Opravljali so intervjuje s potencialnimi uporabniki, brainstormali nove produkte in storitve ter izdelovali in testirali prototipe.

Projekte so v nedeljo predstavili komisiji, v kateri so bili, dr. Aleš Vahčič, dr. Jaka Lindič (oba EF), Vera Nunič (Tehnološki park Ljubljana) in Syen Bashar (podjetnik). Spodaj predstavljamo tri zmagovalne projekte, ki so najbolj navdušili komisijo.

BrillianTea

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste pustili čaj predolgo v vodi in ta je postal grenak ter neprijeten za pitje. Ekipa štirih študentov s Fakultete za računalništvo in informatiko (Vanesa Gradišar, Živa Škof, Matic Anžič, Kevin Cvetežar) in enega z Naravoslovnotehniške fakultete (Gašper Štrumbelj) je našla rešitev, ki ne bo pustila grenkega priokusa.

"S Pametno bučko ali BrillianTea smo želeli preprečiti težavo s samodejnim zapiranjem filtra po določenih (denimo 3 ali 5 ) minutah, tako da čaj po določenem času ne more več priti v stik z vodo in se z njo pomešati ter posledično spremeniti okusa pijače," povedo ustvarjalci.

Ideja je bila najprej zasnovana predvsem za pripravo pravih čajev, a so jo nato preoblikovali, tako da omogoča pripravo vseh vrst čajev.

Logistics cost control

Ekipa študentov ekonomske fakultete (Dejan Koše Gajšek, Matic Komprej) in Naravoslovnotehniške fakultete (Jan Šuc) je reševala problem podjetij, ki imajo pri poslovanju v uporabi povratno embalažo.

Razvili so platformo, ki nazorno prikazuje stanje in lokacijo povratne embalaže podjetja v obtoku. Omogoča sinhroniziran prikaz na spletni strani in mobilni aplikaciji. Aplikacija je enostavna za uporabo in tudi vključuje enostavno prilagajanje željam podjetij.

"Naša rešitev je namenjena širokemu spektru dejavnosti, ki imajo v poslovanju povratno embalažo in tega področja nimajo učinkovito urejenega, saj z našo pomočjo podjetje zmanjša količino povratne embalaže s tem pa tudi nepotrebne stroške, ki bi jih podjetje imelo ob njeni izgubi," so povedali v ekipi.

Pametni ventil

Pametni ventil ali Smart hoby valve je izdelek, namenjen predvsem hobi vrtnarjem, ki si želijo nizkocenovnega in avtomatiziranega zalivanja. Za razliko od trenutno dostopnih mehanskih ventilov, ki omogočajo le vnaprej časovno intervalno zalivanje, Smart hoby valve nudi tudi pametni način zalivanja. Cilj produkta je povečati rodovitnost plodov in prihraniti čas vrtnarjev.

"Odlikuje ga povezava s spletom in uporaba senzorjev, ki merijo temperaturo in vlažnost ter tako omogočajo napredno vodenje prek mobilne aplikacije. Pametni ventil prav tako preprečuje nepotrebno namakanje in porabo vode v deževnih dnevih, sistem pa je na voljo 24 ur na dan in omogoča posredno krmiljenje ventila," razlaga ekipe študentov zadnjega letnika različnih smeri na Fakulteti za elektrotehniko, in sicer Berislav Pavlović, Matic Šinko, Bodan Buragev in Jure Plantarič. Kot pravijo, so se na start-up vikendu spoznali in "ujeli po štromarsko."

"V petek smo zasnovali idejo, v soboto zjutraj testirali tržišče in po odličnem odzivu intervjuvancev do večera že izdelali prototip. V nedeljo so sledile izboljšave in predstavitev, s katero smo se uvrstili v sam vrh, saj je bila naša ideja sprejeta z navdušenjem," ponosno pove skupina.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Zdravje
Zdravje Razvoj medicine močno prehiteva naše finančne zmogljivosti

Bliskovit razvoj novih tehnologij prinaša visoke cene in s tem omejitve pri dosegljivosti zdravljenj. Katere dosežke medicine v...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako bogata bo obogatena resničnost?

Ne le, da bomo virtualno predstavljen izdelek kupili prej, za njega bomo pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...