Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos do tega. Kako naj se podjetje pripravi na nove izzive dela?
Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari? Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari? Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.
Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari Avtomatizacija, umetna inteligenca in nove tehnološke disrupcije skupaj z obnovljivo energijo in samovozečim logističnim transportom sestavljajo temelje nove infrastrukturne platforme interneta stvari in tretje industrijske revolucije.
Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna podjetniška praksa?

To so podjetniški projekti študentov iz največjega start-up vikenda

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
08.05.2018  10:30  Dopolnjeno: 08.05.2018 19:43
To so podjetniški projekti študentov iz največjega start-up vikenda

Obveščaj me o novih člankih:  

Na največjem študentskem start-up vikendu v Sloveniji se je zbralo natanko 160 študentov iz sedmih fakultet.

"Večina projektov, ki so se začeli na start-up vikendu še vedno živi kot projekt pri različnih podjetniških predmetih. Glede na podatke prejšnjih let upam, da bo iz vsaj nekaj projektov tudi dolgoročno postalo uspešno podjetje," pravi Blaž Zupan, predavatelj na Katedri za podjetništvo EF, ki je dogodek organizirala skupaj s Tehnološkim Parkom Ljubljana. Ob tem ne skriva navdušenja nad podjetnostjo študentov in zatrjuje, da "večina projektov potencial ima."

Študentje Ekonomske fakultete (EF), Fakultete za gradbeništvo in geodezijo (FGG), Naravoslovnotehniške fakultete (NTF), Fakultete za arhitekturo (FA), Fakultete za matematiko in fiziko (FMF) in Fakultete za računalništvo in informatiko (FRI) so v večinoma multidisciplinarnih skupinah razvijali kar 41 različnih projektov. Opravljali so intervjuje s potencialnimi uporabniki, brainstormali nove produkte in storitve ter izdelovali in testirali prototipe.

Projekte so v nedeljo predstavili komisiji, v kateri so bili, dr. Aleš Vahčič, dr. Jaka Lindič (oba EF), Vera Nunič (Tehnološki park Ljubljana) in Syen Bashar (podjetnik). Spodaj predstavljamo tri zmagovalne projekte, ki so najbolj navdušili komisijo.

BrillianTea

Zagotovo se vam je že kdaj zgodilo, da ste pustili čaj predolgo v vodi in ta je postal grenak ter neprijeten za pitje. Ekipa štirih študentov s Fakultete za računalništvo in informatiko (Vanesa Gradišar, Živa Škof, Matic Anžič, Kevin Cvetežar) in enega z Naravoslovnotehniške fakultete (Gašper Štrumbelj) je našla rešitev, ki ne bo pustila grenkega priokusa.

"S Pametno bučko ali BrillianTea smo želeli preprečiti težavo s samodejnim zapiranjem filtra po določenih (denimo 3 ali 5 ) minutah, tako da čaj po določenem času ne more več priti v stik z vodo in se z njo pomešati ter posledično spremeniti okusa pijače," povedo ustvarjalci.

Ideja je bila najprej zasnovana predvsem za pripravo pravih čajev, a so jo nato preoblikovali, tako da omogoča pripravo vseh vrst čajev.

Logistics cost control

Ekipa študentov ekonomske fakultete (Dejan Koše Gajšek, Matic Komprej) in Naravoslovnotehniške fakultete (Jan Šuc) je reševala problem podjetij, ki imajo pri poslovanju v uporabi povratno embalažo.

Razvili so platformo, ki nazorno prikazuje stanje in lokacijo povratne embalaže podjetja v obtoku. Omogoča sinhroniziran prikaz na spletni strani in mobilni aplikaciji. Aplikacija je enostavna za uporabo in tudi vključuje enostavno prilagajanje željam podjetij.

"Naša rešitev je namenjena širokemu spektru dejavnosti, ki imajo v poslovanju povratno embalažo in tega področja nimajo učinkovito urejenega, saj z našo pomočjo podjetje zmanjša količino povratne embalaže s tem pa tudi nepotrebne stroške, ki bi jih podjetje imelo ob njeni izgubi," so povedali v ekipi.

Pametni ventil

Pametni ventil ali Smart hoby valve je izdelek, namenjen predvsem hobi vrtnarjem, ki si želijo nizkocenovnega in avtomatiziranega zalivanja. Za razliko od trenutno dostopnih mehanskih ventilov, ki omogočajo le vnaprej časovno intervalno zalivanje, Smart hoby valve nudi tudi pametni način zalivanja. Cilj produkta je povečati rodovitnost plodov in prihraniti čas vrtnarjev.

"Odlikuje ga povezava s spletom in uporaba senzorjev, ki merijo temperaturo in vlažnost ter tako omogočajo napredno vodenje prek mobilne aplikacije. Pametni ventil prav tako preprečuje nepotrebno namakanje in porabo vode v deževnih dnevih, sistem pa je na voljo 24 ur na dan in omogoča posredno krmiljenje ventila," razlaga ekipe študentov zadnjega letnika različnih smeri na Fakulteti za elektrotehniko, in sicer Berislav Pavlović, Matic Šinko, Bodan Buragev in Jure Plantarič. Kot pravijo, so se na start-up vikendu spoznali in "ujeli po štromarsko."

"V petek smo zasnovali idejo, v soboto zjutraj testirali tržišče in po odličnem odzivu intervjuvancev do večera že izdelali prototip. V nedeljo so sledile izboljšave in predstavitev, s katero smo se uvrstili v sam vrh, saj je bila naša ideja sprejeta z navdušenjem," ponosno pove skupina.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...

Posel 2030
Članki
Članki Jeremy Rifkin:Tretja industrijska revolucija prinaša internet stvari

Avtomatizacija, umetna inteligenca in nove tehnološke disrupcije skupaj z obnovljivo energijo in samovozečim logističnim transportom...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so omrežja z intuicijo in internet stvari?

Jutrišnja omrežja z intuicijo bodo krasile vgrajena analitika, prepoznava obnašanja in popolna avtomatizacija.