Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj so zaposleni še vedno ključni za preprečevanje prevar?
Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na pot razvoja avtonomne in električne mobilnosti.
(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?

ICO je izpodrinil tvegani kapital

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
startupi   dodaj
ico   dodaj
Telekom Slovenije dodaj
Aleš Pustovrh dodaj
ABC dodaj
 
Čas branja: 3 min
11.04.2018  17:04
Lastnikom start-upov se tako ni treba več odpovedati lastniškemu deležu
ICO je izpodrinil tvegani kapital
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
startupi   dodaj
ico   dodaj
Telekom Slovenije dodaj
Aleš Pustovrh dodaj
ABC dodaj

Mlada tehnološka podjetja v Sloveniji so po podatkih organizacije Silicon Gardens ena izmed najhitreje rastočih kategorij v slovenskem gospodarstvu, ki zaposluje približno deset tisoč Slovencev. Start-upi so lani zbrali 140 milijonov evrov kapitala, v zadnjih petih letih pa že pol milijarde evrov, približno toliko, kolikor danes znaša tržna kapitalizacija Telekoma Slovenije.

Največ denarja so lani zbrali prek ICO (80 milijonov evrov), na drugem mestu je tvegani kapital (48 milijonov evrov). ICO kot način financiranja je tako lani izpodrinil tvegani kapital, ki je prej veljal za klasično obliko financiranja start-upa. Ljudje, prej dejavni v svetu zagonskih podjetij, so tako prešli v bolj vročo panogo ICO, kjer se ponujajo možnosti obsežnih vlaganj, lastnikom podjetij pa se v zameno za svež kapital načeloma ni treba odpovedati lastniškemu deležu.

Ne glede na vrsto financiranja je svež kapital lahko velika osvežitev za slovensko startupovsko okolje, ki se sicer srečuje z velikim pomanjkanjem kapitala, nam je pred meseci povedal Aleš Pustovrh, soustanovitelj pospeševalnika ABC in predavatelj na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Zaton množičnega financiranja

ICO in tvegani kapital sta lani prinesla 92 odstotkov vseh zbranih sredstev, tako da je vrednost preostalih oblik financiranja skoraj zanemarljiva. Ob tem v oči bode podatek, da je bilo še leta 2016 z množičnim financiranjem zbranih dobrih 12 milijonov, lani pa le še dober milijon dolarjev. Razlog se skriva v tolmačenju množičnega financiranja. Pod tem pojmom lahko v ožjem smislu mislimo na platforme, kot so Kickstarter, Indiegogo ali slovenski Adrifund. V širšem smislu pa gre za množično financiranje tudi pri ICO, o katerem se rado govori kot o revolucionarni obliki financiranja, ki poleg transparentnosti omogoča preprost vstop malih vlagateljev. Ker se veliko denarja zbere s prvo izdajo kriptokovancev, se je ICO v razvrstitvi vzpostavil kot samostojna kategorija.

Kar nekaj slovenskih start-upov se zaradi do start-upov bolj prijaznega poslovnega okolja odpravi v tujino. V tujini lažje pridobijo vlagatelje ali pa se kalijo v katerem od najboljših pospeševalnikov. Oteženo pridobivanje vlaganj v Sloveniji pa ni edina težava. Poleg pomanjkanja vlagateljev so težava še zaposlovanje tujcev in kompleksne regulacije, s katerimi se mlada podjetja težko spopadajo. Tudi visoke obdavčitve ne pripomorejo k spodbujanju vlaganj. Največ sredstev, vloženih v slovenske start-upe oziroma start-upe s slovenskimi ustanovitelji, pride iz Združenih držav Amerike (34,46 milijona dolarjev) in Evropske unije (11,5 milijona dolarjev). Medtem ko so v seštevku, torej 140 milijonih vložkov v slovenske start-upe, le štirje odstotki slovenskega kapitala (6,2 milijona dolarjev), je 65 odstotkov tega kapitala vloženega v slovenska podjetja, ki delujejo v Sloveniji (preostalih 35 odstotkov sredstev pa v tista v tujini).

Start-upi so glasniki Slovenije brez prave podpore države

Država mlada podjetja podpira prek podjetniškega sklada, ki je mladim podjetjem prispeval tri odstotke vsega zbranega denarja. »Vlada se zaveda težav, ki jih imajo mlada tehnološka podjetja,« je na okrogli mizi o start-upih povedal Aleš Cantarutti iz trenutno največje poslanske stranke SMC. Poudaril je, da start-upi delujejo globalno in tako najbolje prenašajo glas o Sloveniji kot uspešni in poslovno zanimivi destinaciji. »Naloga naslednje vlade bo, da vam pri tem pomaga,« je še poudaril. Po njegovih besedah imamo v Sloveniji odličen človeški kapital, ki pa ga ne znamo izkoristiti.

»Očitno svetovni investitorji zaupajo slovenskim podjetnikom, ne morejo pa zaupati slovenskemu poslovnemu sistemu,« je ugotavljal Matej Tonin iz Nove Slovenije. Tako naše ljudi raje prestavijo v države, kjer je poslovno okolje bolj naklonjeno start-upom. Vizija Slovenije, kot je vidijo krščanski demokrati, je država z ogromno naravnega okolja in poslovnim sistemom, prijaznim do mladih tehnoloških podjetij z vsega sveta.

»Davčna uprava samo kaznuje in ne pomaga podjetjem,« je bilo slišati iz ust Andreja Širclja iz SDS. Administrativna in davčna obremenitev, ki jo podjetjem nalaga država, je prevelika. Najbolj pa je poudaril izboljšavo odnosa do podjetnikov, saj so v družbi prevečkrat predmet nerganja in zavidanja. Temelj za rešitev tega izziva pa je izboljšanje javne uprave, ki bo podjetnikom v pomoč in ne v breme.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti

V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...