Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain? Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna podjetniška praksa?
Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele 5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo komunicirala s pametno infrastrukturo, urbana okolja bodo postala pametna mesta.
Kako za podjetje iztržiti čim več? Kako za podjetje iztržiti čim več? Nakupe in prodaje podjetij bodo v prihodnosti vse bolj krojili moderni mehanizmi določanja kupnine, ki so že uveljavljeni na zahodnih kapitalskih trgih, njihovo razumevanje pa je zato ključno za uspešna pogajanja in maksimiranje dosežene cene.
Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Lekcija iz odgovorne proizvodnje in porabe Trajnostni učinek krožnega gospodarstva kot konkurenčna prednost v očeh okoljsko ozaveščenih porabnikov
Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Strah pred disrupcijami je lahko bolj škodljiv od disrupcij samih Na velike spremembe se ne odzivajte prehitro, pomembno pa je, da se odzovete nanje. Raje se osredotočite na sprejemanje pomembnih strateških odločitev, potrebnih za krepitev svojega podjetja.

Slovenci lani manj uspešni v množičnem financiranju

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
množično...   dodaj
startupi   dodaj
Žiga Berce dodaj
Kickstarter dodaj
Anže Miklavec dodaj
 
Čas branja: 1 min
19.03.2018  17:46
Slovenci lani manj uspešni v množičnem financiranju

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenski start-upi so lani na treh platformah za množično financiranje iskali 1,1 milijona, zbrali pa 743.500 evrov. Število zagnanih projektov se je v primerjavi z letom 2016 zmanjšalo, upadla je tudi uspešnost, so pa ekipe precej bolj pripravljene na kampanje, je prejšnji teden povedal poznavalec množičnega financiranja Žiga Berce, ki je tudi pripravil analizo.

Lani so start-upi na platformah Kickstarter, Indiegogo in Adrifund skupno zagnali 60 kampanj, kar je četrtina manj kot leto prej. Uspešnih je bilo 21 projektov oziroma 35 odstotkov, kar je nekoliko manj kot predlanskim, ko je bila uspešnost 37,5-odstotna. Je pa uspešnost glede na prejšnja leta, ko je bila 20-odstotna, zrasla, je na dogodku Startup cafe pojasnil Berce.

Kot opaža, se je zavedanje tega, kaj vse je potrebno za uspešno kampanjo, okrepilo, s čimer povezuje upad števila projektov. »Ostajajo bolj resni projekti, zato je najverjetneje prišlo do zmanjšanja števila projektov v skupnem seštevku.«

Lanske slovenske kampanje je podprlo več kot 14.500 ljudi. Največ kampanj je bilo tudi letos na Kickstarterju, kjer je bilo od skupno 32 zagnanih kampanj osem uspešnih. Največja uspešnost projektov pa je bila na platformi Adrifund, kjer je bilo od 19 projektov uspešnih sedem.

Najuspešnejša lanska kampanja je bila za srednjeveško bojno videoigro Mordhau, ki je na Kickstarterju zbrala več kot 242 tisoč evrov. Po mnenju Berceta bi lahko kategorijo iger v prihodnje v Sloveniji še bolj razvili.

Kot je povedal Anže Miklavec iz podjetja ZKOTZ (Goat story, Equa), postaja izpeljava projektov na Kickstarterju čedalje zahtevnejša naloga, »saj je vse stvari treba narediti še toliko bolje kot v preteklosti«. Miklavec je sicer napovedal, da se na priljubljeno platformo podajajo že tretjič, in sicer z novo inovativno stekleničko za vodo Equa.

Ali množičnemu financiranju grozi ICO?

Ne smemo pozabiti, da je množično financiranje po svoje tudi zbiranje sredstev z izdajo kriptožetonov (ICO). Platforme za množično financiranje so po mnenju Berceta in Miklavca tudi v času vse bolj priljubljenih projektov ICO, ki temelji na tehnologiji blockchain, še vedno aktualne. Več o tem smo že pisali v članku: ICO je Kickstarter na steroidih, ki je v Slovenijo prinesel denar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako daleč so podjetja pri razvoju in uporabi tehnologije blockchain?

Leta 2030 naj bi na novi tehnologiji veriženja blokov temeljilo od 10 do 20 odstotkov svetovnega gospodarstva. Kakšna pa je trenutna...

Posel 2030
Telekomunikacije
Telekomunikacije Protekcionizem ali ne, 5G prinaša nove poslovne modele

5G bo poleg močno izboljšane odzivnosti omogočil predvsem nove poslovne modele in tudi tehnološke preboje. Samovozeča vozila bodo...