Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj so zaposleni še vedno ključni za preprečevanje prevar?
Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na pot razvoja avtonomne in električne mobilnosti.
(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?

Slovenci lani manj uspešni v množičnem financiranju

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 1 min
19.03.2018  17:46
Slovenci lani manj uspešni v množičnem financiranju

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenski start-upi so lani na treh platformah za množično financiranje iskali 1,1 milijona, zbrali pa 743.500 evrov. Število zagnanih projektov se je v primerjavi z letom 2016 zmanjšalo, upadla je tudi uspešnost, so pa ekipe precej bolj pripravljene na kampanje, je prejšnji teden povedal poznavalec množičnega financiranja Žiga Berce, ki je tudi pripravil analizo.

Lani so start-upi na platformah Kickstarter, Indiegogo in Adrifund skupno zagnali 60 kampanj, kar je četrtina manj kot leto prej. Uspešnih je bilo 21 projektov oziroma 35 odstotkov, kar je nekoliko manj kot predlanskim, ko je bila uspešnost 37,5-odstotna. Je pa uspešnost glede na prejšnja leta, ko je bila 20-odstotna, zrasla, je na dogodku Startup cafe pojasnil Berce.

Kot opaža, se je zavedanje tega, kaj vse je potrebno za uspešno kampanjo, okrepilo, s čimer povezuje upad števila projektov. »Ostajajo bolj resni projekti, zato je najverjetneje prišlo do zmanjšanja števila projektov v skupnem seštevku.«

Lanske slovenske kampanje je podprlo več kot 14.500 ljudi. Največ kampanj je bilo tudi letos na Kickstarterju, kjer je bilo od skupno 32 zagnanih kampanj osem uspešnih. Največja uspešnost projektov pa je bila na platformi Adrifund, kjer je bilo od 19 projektov uspešnih sedem.

Najuspešnejša lanska kampanja je bila za srednjeveško bojno videoigro Mordhau, ki je na Kickstarterju zbrala več kot 242 tisoč evrov. Po mnenju Berceta bi lahko kategorijo iger v prihodnje v Sloveniji še bolj razvili.

Kot je povedal Anže Miklavec iz podjetja ZKOTZ (Goat story, Equa), postaja izpeljava projektov na Kickstarterju čedalje zahtevnejša naloga, »saj je vse stvari treba narediti še toliko bolje kot v preteklosti«. Miklavec je sicer napovedal, da se na priljubljeno platformo podajajo že tretjič, in sicer z novo inovativno stekleničko za vodo Equa.

Ali množičnemu financiranju grozi ICO?

Ne smemo pozabiti, da je množično financiranje po svoje tudi zbiranje sredstev z izdajo kriptožetonov (ICO). Platforme za množično financiranje so po mnenju Berceta in Miklavca tudi v času vse bolj priljubljenih projektov ICO, ki temelji na tehnologiji blockchain, še vedno aktualne. Več o tem smo že pisali v članku: ICO je Kickstarter na steroidih, ki je v Slovenijo prinesel denar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti

V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...