Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj so zaposleni še vedno ključni za preprečevanje prevar?
Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na pot razvoja avtonomne in električne mobilnosti.
(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?

Družba BTC korak bližje k vpeljavi tehnologije veriženja podatkovnih blokov

Čas branja: 2 min
09.03.2018  14:12  Dopolnjeno: 09.03.2018 14:24
Družba BTC izvaja pomembne premike v smeri uvajanja tehnologije veriženja podatkovnih blokov. V okviru testiranja rešitev v živem testnem okolju je sklenila sodelovanje s slovenskim podjetjem OriginTrail, katerega tehnološke storitve temeljijo na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Čeprav bo sodelovanje osredotočeno na storitve BTC Logističnega centra, so pozitivni učinki pričakovani tudi na drugih področjih delovanja družbe BTC.
Družba BTC korak bližje k vpeljavi tehnologije veriženja podatkovnih blokov

Družba BTC je kot ena izmed vodilnih družb v regiji na področju upravljanja in razvoja poslovnih nepremičnin ter opravljanja logističnih storitev v panogi izdelkov vsakdanje rabe (FMCG) začela izvedbo konkretnih korakov na področju vpeljave tehnologije veriženja podatkovnih blokov znotraj lastnih poslovnih aktivnosti. Za to potezo so se odločili na podlagi predhodnih tovrstnih projektov, nastalih v okviru delovanja mednarodno uveljavljenega ABC pospeševalnika, ki ima mrežo pospeševalnikov v BTC Cityju Ljubljana, Münchnu in Silicijevi dolini.

Testiranja rešitev v živem testnem okolju

S slovenskim podjetjem OriginTrail, ki v svoje tehnološke storitve vključuje tehnologijo veriženja podatkovnih blokov, se bo družba BTC povezala na področju testiranja rešitev v živem testnem okolju (living lab). Sodelovanje bo osredotočeno na vpeljavo tovrstnih rešitev za storitve poslovne enote BTC Logistični center, saj ima podjetje OriginTrail prav na področju logistike pomembne strokovne kompetence. Tomaž Levak, soustanovitelj in direktor družbe OriginTrail: »OriginTrail razvija prvi protokol za dobavne verige, ki temelji na tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, in je pobudnik Trace Allience – združenja organizacij in strokovnjakov, ki sodelujejo pri uvedbi OriginTrailove rešitve v podjetja po vsem svetu. Družba BTC je že od nekdaj sinonim za inovativno poslovno okolje. Navdušeni smo nad tem partnerstvom in skupno gradnjo OriginTrailovega decentraliziranega ekosistema za dobavne verige.«

Decentralizacija transporta in logistike

Transport in logistika sta pogosto predstavljena kot ena najboljših panog za uvedbo veriženja podatkovnih blokov, ki omogoča zaupanje med partnerji brez centralne avtoritete. Vendar pa zdajšnje rešitve ne omogočajo zadostne učinkovitosti in zaupanja za upravljanje podatkov v dobavnih verigah. OriginTrailov protokol ta izziv rešuje z ločenim decentraliziranim omrežjem. Družba je že uspešno izvedla pilotne projekte, med drugim s kitajsko spletno trgovino organske hrane Yimishiji, za katerega je prejela nagrado Walmartovega centra za prehransko varnost.

Kakovostno opravljena storitev je odgovornost do kupcev

Tovrstno znanje in izkušnje podjetja OriginTrail se dopolnjujejo tudi s primarno dejavnostjo BTC Logističnega centra, to je logistika izdelkov vsakdanje rabe (FMCG), za katero so značilni kratki izvedbeni roki in strogi časovni okvirji naročnikov. Robi Košir, direktor poslovne enote BTC Logistični center, poudarja: »Zagotavljanje prvovrstnih logističnih storitev pomembnim regijskim partnerjem v prehrambni industriji in trgovini z izdelki vsakdanje rabe je naša zaveza. Zavedamo se, da kakovostno opravljena storitev ne pomeni odgovornosti le do naših neposrednih poslovnih partnerjev, ampak tudi do njihovih nadaljnjih naročnikov in kupcev. Zato smo odprti za vse pobude, ki omogočajo še bolj učinkovito izvedbo naših logističnih procesov, med katere pa prav na področju logistike gotovo sodi tudi vpeljava tehnologije veriženja podatkovnih blokov.«

Naslednji korak gradnja močne blockchain skupnosti v BTC Cityju Ljubljana

Damjan Kralj, član uprave, direktor za trženje in marketing v družbi BTC, pa v sodelovanju s podjetjem OriginTrail vidi tudi širše koristi: »Družbi BTC je uspelo harmonizirano območje BTC Cityja Ljubljana, ki sestoji iz množice različnih vsebin, ciljnih javnosti ter gradbene, prometne in tehnološke infrastrukture, na trgu umestiti kot živo testno okolje oziroma living lab za razvoj in testiranje vseh vrst programske in strojne opreme. Sodelovanje s podjetjem OriginTrail pa k štirim glavnim področjem, kot so trajnostna mobilnost, energetika, informacijsko-komunikacijska tehnologija in področje trgovine na drobno, dodaja še peto, ki je osredotočeno na panogo logistike. To odpira dodatne priložnosti za pridobivanje novih poslovnih partnerjev, ki želijo skupaj z nami preizkusiti svoje napredne rešitve. Pri tem pa je skupni imenovalec vsem petim področjem prav vpeljava tehnologije veriženja podatkovnih blokov. Zato je naš naslednji korak gradnja močne blockchain skupnosti v BTC Cityju Ljubljana, ki bo prinesla koristi ne samo vpletenim poslovnim partnerjem, temveč sčasoma tudi širšemu okolju in družbi.«

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Slovenija na poti k avtonomni in električni mobilnosti

V Ljubljano prihaja omrežje za souporabo kitajskih električnih avtov, avtomobilski grozdi Avstrije, Madžarske in Slovenije pa stopajo na...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Nove tehnologije za spopad s poslovnimi prevarami

Poslovne prevare v nabavnih postopkih podjetjem še vedno povzročijo veliko škode. Kakšne rešitve prinašajo nove tehnologije in zakaj...