(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?
Zakaj veliko digitalnih transformacij ne prinaša pričakovanih rezultatov? Zakaj veliko digitalnih transformacij ne prinaša pričakovanih rezultatov? Digitalizacija prinaša prednosti novim tehnološko usmerjenim podjetjem in jemlje konkurenčno prednost linearno oziroma industrijsko usmerjenim starodobnikom
Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano? Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano? Da bi omogočili pridelavo lokalne hrane v urbanem okolju in zmanjšali odvisnost oskrbe s hrano od uvoza in podnebnih sprememb, je Nizozemsko podjetje splavilo plavajočo kmetijo

(video) Kako kadrujejo v gorenjski Silicijevi dolini

Čas branja: 3 min
22.11.2017  06:45
Podjetje 3fs je eno tistih, ki potrjujejo, da lahko v Kranju oziroma na Gorenjskem deluje viskotehnološko podjetje, ki izvozi večino svojih izdelkov, hkrati pa zna motivirati zaposlene, pojasnjuje direktor Andraž Logar.
(video) Kako kadrujejo v gorenjski Silicijevi dolini
Skrbimo za dober dizajn naših izdelkov, zato je logično, da so tudi naši prostori lepo oblikovani, pravijo v 3fs.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
Andraž Logar dodaj
Apple dodaj
Zavarovalnica Triglav dodaj
Ericsson dodaj
Google dodaj

Zelo malo zaposlenih je zapustilo podjetje 3fs v 12 letih delovanja, nadaljuje Logar. »Pri pridobivanju, motivaciji in ohranjanju kadrov smo dobri, fluktuacijo pa imamo precej manjšo kot v drugih podjetjih, zlasti v informacijski tehnologiji,« nadaljuje direktor družbe s 50 zaposlenimi. Skupaj z odcepljenimi podjetji (spin-off) pa zaposlujejo okoli 70 ljudi.

Sodelavci tudi z drugih celin

V 3fs so ustanovili štiri takšna podjetja. Lastniški delež so prepustili tudi zaposlenim, ki so sodelovali pri ustvarjanju intelektualne lastnine, prenesene na novo podjetje. To je del motivacije, pojasnjuje Logar: »Tisti, ki imajo lastniški delež, bodo bolje motivirani, kot če deleža ne bi imeli.« Delež 3fs v odcepljenih podjetjih je med 40 in 60 odstotki. Med spin-offi je tudi start-up Lake, kjer se ukvarjajo z digitalno pobarvanko za odrasle. Aplikacijo Lake so v Applu letos izbrali za eno od 12 najboljših aplikacij na napravah iOS.

Približno polovica zaposlenih je iz Ljubljane, nekaj manj iz Kranja, okoli 15 odstotkov pa je tujcev: iz Mehike, Poljske, Makedonije. Med sodelavci so bili Italijan, Iranec, Argentinec in predstavniki drugih narodov. »V podobnih podjetjih v Skandinaviji je okoli 40 odstotkov zaposlenih tujcev,« pojasnjuje direktor družbe, ki je bila na letošnji lestvici revije Manager uvrščena na četrto mesto med slovenskimi informacijsko-komunikacijskimi podjetji.

Delo za multinacionalke

V 3fs razvijajo digitalne izdelke za multinacionalke. Ukvarjajo se z zasnovo, izvedbo in vzdrževanjem takšnih aplikacij. Njihovi izdelki so zelo dobri tako po tehničnih lastnostih, predvsem so učinkovito rešene varnostne težave, kot tudi pri zagotavljanju dobre uporabniške izkušnje. »To nas loči od konkurence, ki je ponavadi specializirana za eno ali drugo,« pravi Logar.

S prodajo se ne ukvarjajo preveč. Stranke jih najdejo same. Pogosto pridejo, ko imajo težavo. Po opravljeni začetni fazi se naročniki odločijo, ali bodo nadaljevali sami ali skupaj s 3fs. Sodelovanje pogosto pomeni, da 3fs leto ali več vodi naročnikovo ekipo, ki je nekajkrat večja od kranjskega podjetja. Zakaj jih poiščejo takšne stranke, kot so Ericsson, Google ali Nokia? Mar nimajo svojih razvojnih oddelkov? »Imajo, vendar se zavedajo, da se ne morejo premikati tako hitro. Partnerji, kot je 3fs, jim pomagajo pri hitrejšem inoviranju,« odgovarja direktor in soustanovitelj kranjske družbe.

V Kranju vlagajo v razvoj od 30 do 40 odstotkov prihodkov, število zaposlenih nameravajo v prihodnjih letih povečati na sto, prihodke pa na do šest milijonov evrov na leto. 3fs je med družbami, zaradi katerih bi si kranjski bazen zaslužil ime gorenjska Silicijeva dolina. Med takšne družbe sodita na primer Bitstamp in nakelski Nice Label.

Načrti v zdravstvu

Med načrti 3fs je tudi razvoj zdravstveno-hrbteničnega sistema, ki bo temeljil na tehnologiji veriženja blokov. Zdravstvo je pri informacijski tehnologiji še zelo podhranjeno, ne le v Sloveniji, temveč tudi v številnih drugih državah. »V nobeni državi nimajo dovolj denarja za zdravstvo, zato je treba optimizirati zdajšnji način delovanja,« je prepričan Logar.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila?

Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre...

Posel 2030
Zdravje
Zdravje Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja?

Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem,...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta

Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?