So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

(video) Kako kadrujejo v gorenjski Silicijevi dolini

Čas branja: 3 min
22.11.2017  06:45
Podjetje 3fs je eno tistih, ki potrjujejo, da lahko v Kranju oziroma na Gorenjskem deluje viskotehnološko podjetje, ki izvozi večino svojih izdelkov, hkrati pa zna motivirati zaposlene, pojasnjuje direktor Andraž Logar.
(video) Kako kadrujejo v gorenjski Silicijevi dolini
Skrbimo za dober dizajn naših izdelkov, zato je logično, da so tudi naši prostori lepo oblikovani, pravijo v 3fs.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  
Andraž Logar dodaj
Apple dodaj
Zavarovalnica Triglav dodaj
Ericsson dodaj
Google dodaj

Zelo malo zaposlenih je zapustilo podjetje 3fs v 12 letih delovanja, nadaljuje Logar. »Pri pridobivanju, motivaciji in ohranjanju kadrov smo dobri, fluktuacijo pa imamo precej manjšo kot v drugih podjetjih, zlasti v informacijski tehnologiji,« nadaljuje direktor družbe s 50 zaposlenimi. Skupaj z odcepljenimi podjetji (spin-off) pa zaposlujejo okoli 70 ljudi.

Sodelavci tudi z drugih celin

V 3fs so ustanovili štiri takšna podjetja. Lastniški delež so prepustili tudi zaposlenim, ki so sodelovali pri ustvarjanju intelektualne lastnine, prenesene na novo podjetje. To je del motivacije, pojasnjuje Logar: »Tisti, ki imajo lastniški delež, bodo bolje motivirani, kot če deleža ne bi imeli.« Delež 3fs v odcepljenih podjetjih je med 40 in 60 odstotki. Med spin-offi je tudi start-up Lake, kjer se ukvarjajo z digitalno pobarvanko za odrasle. Aplikacijo Lake so v Applu letos izbrali za eno od 12 najboljših aplikacij na napravah iOS.

Približno polovica zaposlenih je iz Ljubljane, nekaj manj iz Kranja, okoli 15 odstotkov pa je tujcev: iz Mehike, Poljske, Makedonije. Med sodelavci so bili Italijan, Iranec, Argentinec in predstavniki drugih narodov. »V podobnih podjetjih v Skandinaviji je okoli 40 odstotkov zaposlenih tujcev,« pojasnjuje direktor družbe, ki je bila na letošnji lestvici revije Manager uvrščena na četrto mesto med slovenskimi informacijsko-komunikacijskimi podjetji.

Delo za multinacionalke

V 3fs razvijajo digitalne izdelke za multinacionalke. Ukvarjajo se z zasnovo, izvedbo in vzdrževanjem takšnih aplikacij. Njihovi izdelki so zelo dobri tako po tehničnih lastnostih, predvsem so učinkovito rešene varnostne težave, kot tudi pri zagotavljanju dobre uporabniške izkušnje. »To nas loči od konkurence, ki je ponavadi specializirana za eno ali drugo,« pravi Logar.

S prodajo se ne ukvarjajo preveč. Stranke jih najdejo same. Pogosto pridejo, ko imajo težavo. Po opravljeni začetni fazi se naročniki odločijo, ali bodo nadaljevali sami ali skupaj s 3fs. Sodelovanje pogosto pomeni, da 3fs leto ali več vodi naročnikovo ekipo, ki je nekajkrat večja od kranjskega podjetja. Zakaj jih poiščejo takšne stranke, kot so Ericsson, Google ali Nokia? Mar nimajo svojih razvojnih oddelkov? »Imajo, vendar se zavedajo, da se ne morejo premikati tako hitro. Partnerji, kot je 3fs, jim pomagajo pri hitrejšem inoviranju,« odgovarja direktor in soustanovitelj kranjske družbe.

V Kranju vlagajo v razvoj od 30 do 40 odstotkov prihodkov, število zaposlenih nameravajo v prihodnjih letih povečati na sto, prihodke pa na do šest milijonov evrov na leto. 3fs je med družbami, zaradi katerih bi si kranjski bazen zaslužil ime gorenjska Silicijeva dolina. Med takšne družbe sodita na primer Bitstamp in nakelski Nice Label.

Načrti v zdravstvu

Med načrti 3fs je tudi razvoj zdravstveno-hrbteničnega sistema, ki bo temeljil na tehnologiji veriženja blokov. Zdravstvo je pri informacijski tehnologiji še zelo podhranjeno, ne le v Sloveniji, temveč tudi v številnih drugih državah. »V nobeni državi nimajo dovolj denarja za zdravstvo, zato je treba optimizirati zdajšnji način delovanja,« je prepričan Logar.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...