(Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?
Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila? Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre za ceno napredka. Pa vendar naj bi umetna inteligenca po napovedih PwC ustvarila vsaj toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila.
Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja? Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem, zmanjševanje škode pa postane glavno gonilo ustvarjanja dobička?
Zakaj veliko digitalnih transformacij ne prinaša pričakovanih rezultatov? Zakaj veliko digitalnih transformacij ne prinaša pričakovanih rezultatov? Digitalizacija prinaša prednosti novim tehnološko usmerjenim podjetjem in jemlje konkurenčno prednost linearno oziroma industrijsko usmerjenim starodobnikom
Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano? Kako mesta oskrbeti z lokalno pridelano hrano? Da bi omogočili pridelavo lokalne hrane v urbanem okolju in zmanjšali odvisnost oskrbe s hrano od uvoza in podnebnih sprememb, je Nizozemsko podjetje splavilo plavajočo kmetijo

(video) Stol, na katerem ne moreš prekrižati nog

Čas branja: 2 min
17.10.2017  16:00
(video) Stol, na katerem ne moreš prekrižati nog
Ekipo podjetja Starkmat sestavljajo (z leve) Sebastjan Štarkel, Mateja Vrščaj in Tomaž Aupič.
Foto: Borut Hočevar

Obveščaj me o novih člankih:  

Mladi črnomaljski podjetniki so skupaj s primorskim inovatorjem Borisom Pfeiferjem in slovenskimi razvojnimi dobavitelji razvili prvi stolček za aktivno sedenje otrok, starejših od 18 mesecev.

Nov koncept aktivnega sedenja na stolu active chair je patentiral Pfeifer. Stol je brez naslonjala, narejen v obliki gobe, z namenom, da ga otroci z veseljem uporabljajo. Posebna konstrukcija z gibljivim polimernim zglobom omogoča gibanje sedalnega dela v vse smeri.

Vrsta zdravstvenih učinkov

Stol je oblikovalski dosežek, ima pa tudi vrsto zdravstvenih učinkov. Preventivno deluje na hrbtenico, saj na njem ne moremo sedeti nepravilno. Poleg tega se otroci na njem lažje zberejo, ker jim ni treba razmišljati, da morajo sedeti pri miru. Na mushyju namreč sploh ni mogoče sedeti pri miru in tudi ne prekrižati nog, hiperaktivni otroci pa se na njem umirijo, pojasnjujejo Sebastjan Štarkel, Mateja Vrščaj in Tomaž Aupič, ki sestavljajo ekipo Starkmat.

Stol so predstavili na sejmu Ambient leta 2016. Njegovo vrednost so zelo hitro prepoznali strokovnjaki, kar je pospešilo prepoznavnost na trgu. Z mushyjem se ukvarjajo pedagogi in zdravniki, predstavljajo ga v revijah za notranje arhitekte in oblikovalce, obravnavajo ga v tehniki in turizmu. Uporabljajo ga tudi kot športni ali didaktični pripomoček.

Nočejo biti start-up

V Starkmatu sicer ne podpirajo sedenja, a ko otrok sedi, pravijo, naj uporablja stol, ki omogoča zdrav razvoj tudi med sedenjem. Izdelali so tudi mizico taby, pri kateri je mogoče prilagajati višino, skupaj s stolom pa sestavlja komplet za pravilno sedenje otrok. Poleg individualnih kupcev so se za stolček odločili tudi v nekaterih vrtcih. Čez slab mesec bodo na sejmu Ambient premierno predstavili tudi stol active chair za odrasle.

V Starkmatu zatrjujejo, da niso start-up. Denarja niso zbirali na Kickstarterju, ne želijo dobiti vlagatelja, prihodke ustvarjajo v daljšem časovnem obdobju in s tem rastejo počasi. Dodajajo še, da utegnejo kmalu nastopiti tudi na tujih trgih.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Bo umetna inteligenca ustvarila toliko delovnih mest, kot jih bo odpravila?

Do največje izgube delovnih mest zaradi umetne inteligence bo prišlo v panogah proizvodnja in transport. Gari Kasparov bi dejal, da gre...

Posel 2030
Zdravje
Zdravje Lahko nove tehnologije zmanjšajo tveganja kajenja?

Eden glavnih ciljev trajnostnega razvoja ZN na področju zdravja je zmanjšanje tveganj kajenja. Lahko tehnologija pomaga kadilcem,...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija (Intervju) Julij Božič: Podatki so novodobna nafta

Zakaj verjetno potrebujete inovacijsko pisarno in zakaj je čas, da si znova ogledate Terminatorja?