Kako zmagati v dobi robotizacije služb Kako zmagati v dobi robotizacije služb Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag
Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend »Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu pri Kranju povedal Nicklas Bergman.
Kako bogata bo obogatena resničnost? Kako bogata bo obogatena resničnost? Ne le, da bomo virtualno predstavljen izdelek kupili prej, za njega bomo pripravljeni odšteti več.

(video) Stol, na katerem ne moreš prekrižati nog

Čas branja: 2 min
17.10.2017  16:00
(video) Stol, na katerem ne moreš prekrižati nog
Ekipo podjetja Starkmat sestavljajo (z leve) Sebastjan Štarkel, Mateja Vrščaj in Tomaž Aupič.
Foto: Borut Hočevar

Mladi črnomaljski podjetniki so skupaj s primorskim inovatorjem Borisom Pfeiferjem in slovenskimi razvojnimi dobavitelji razvili prvi stolček za aktivno sedenje otrok, starejših od 18 mesecev.

Nov koncept aktivnega sedenja na stolu active chair je patentiral Pfeifer. Stol je brez naslonjala, narejen v obliki gobe, z namenom, da ga otroci z veseljem uporabljajo. Posebna konstrukcija z gibljivim polimernim zglobom omogoča gibanje sedalnega dela v vse smeri.

Vrsta zdravstvenih učinkov

Stol je oblikovalski dosežek, ima pa tudi vrsto zdravstvenih učinkov. Preventivno deluje na hrbtenico, saj na njem ne moremo sedeti nepravilno. Poleg tega se otroci na njem lažje zberejo, ker jim ni treba razmišljati, da morajo sedeti pri miru. Na mushyju namreč sploh ni mogoče sedeti pri miru in tudi ne prekrižati nog, hiperaktivni otroci pa se na njem umirijo, pojasnjujejo Sebastjan Štarkel, Mateja Vrščaj in Tomaž Aupič, ki sestavljajo ekipo Starkmat.

Stol so predstavili na sejmu Ambient leta 2016. Njegovo vrednost so zelo hitro prepoznali strokovnjaki, kar je pospešilo prepoznavnost na trgu. Z mushyjem se ukvarjajo pedagogi in zdravniki, predstavljajo ga v revijah za notranje arhitekte in oblikovalce, obravnavajo ga v tehniki in turizmu. Uporabljajo ga tudi kot športni ali didaktični pripomoček.

Nočejo biti start-up

V Starkmatu sicer ne podpirajo sedenja, a ko otrok sedi, pravijo, naj uporablja stol, ki omogoča zdrav razvoj tudi med sedenjem. Izdelali so tudi mizico taby, pri kateri je mogoče prilagajati višino, skupaj s stolom pa sestavlja komplet za pravilno sedenje otrok. Poleg individualnih kupcev so se za stolček odločili tudi v nekaterih vrtcih. Čez slab mesec bodo na sejmu Ambient premierno predstavili tudi stol active chair za odrasle.

V Starkmatu zatrjujejo, da niso start-up. Denarja niso zbirali na Kickstarterju, ne želijo dobiti vlagatelja, prihodke ustvarjajo v daljšem časovnem obdobju in s tem rastejo počasi. Dodajajo še, da utegnejo kmalu nastopiti tudi na tujih trgih.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Zdravje
Zdravje Razvoj medicine močno prehiteva naše finančne zmogljivosti

Bliskovit razvoj novih tehnologij prinaša visoke cene in s tem omejitve pri dosegljivosti zdravljenj. Katere dosežke medicine v...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Kako bogata bo obogatena resničnost?

Ne le, da bomo virtualno predstavljen izdelek kupili prej, za njega bomo pripravljeni odšteti več.

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Kako zmagati v dobi robotizacije služb

Pet pogojev za uspešen prehod v nove oblike služb – od skupnih pristopov do zakonodajnih podlag

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Bergman: Umetna inteligenca je trenutno najpomembnejši tehnološki trend

»Treba je razumeti tehnologijo, ki je na voljo, in ves čas slediti trendom,« je udeležencem 5. Konference slovenskih izvoznikov na Brdu...