So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena
Komentar

Robert Trnovec: Blockchain bo ustvaril resnično avtomatizirano prihodnost

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
 
Čas branja: 3 min
09.10.2017  06:25
Tehnologija veriženja blokov lahko pospeši digitalno preobrazbo, saj s pomočjo pametnih pogodb zmanjšuje »trenje« pri transakcijah in omogoča povsem samodejno poslovanje.

Obveščaj me o novih člankih:  

V zadnjih nekaj letih bi težko odprli tehnološke strani časopisov ali spletnih medijev, ne da bi ob tem naleteli na omembo Bitcoina. Ta kriptovaluta, ki je nastala leta 2008, je danes daleč najbolj priljubljena in razširjena, njena vrednost pa je v tem trenutku 3.900 EUR za en bitcoin. Valuta ima vsekakor nekaj nadvse zanimivih lastnosti, ki lahko potencialno pretresejo globalno gospodarstvo – je decentralizirana, v njej lahko sodeluje kdorkoli, je anonimna in povsem transparentna, saj digitalna glavna knjiga skrbi za zapis vseh transakcij.

Toda Bitcoin je samo en način uporabe resnično transformativne tehnologije, ki jo imenujemo veriženje blokov, oziroma blockchain. Gre za povsem nov koncept računalništva, ki v veliki meri odpravlja nekatere pomanjkljivosti sodobnega interneta. Če pogledamo internet danes, vidimo, da v veliki meri temelji na kopiranju informacij, saj so digitalne kopije v vseh pogledih povsem enake originalom brez izgube kakovosti – pogodbe, fotografije, karkoli drugega, ki je mogoče shraniti v digitalnem formatu.

Blockchain je, preprosto povedano, decentralizirano knjigovodstvo, ki je razpršeno med uporabniki. Ključnega pomena je namreč, da se vsi uporabniki sistema v vsakem trenutku strinjajo, kdo ima v lasti določeno količino digitalnega denarja ali druge valute v sistemu. Ko pride do transakcije, se ta skupaj z drugimi, ki so se zgodile v zadnjih 10 minutah, zapiše v šifriran blok in pošlje vsem članom sistema. Tu pa vstopijo rudarji, ki tekmujejo v reševanju kompleksnih računskih problemov, s čimer potrjujejo posamezne bloke. Prvi uporabnik, ki reši problem in potrdi blok, prejme nagrado (v sistemu Bitcoin so nagrada bitcoini).

Potrjen blok transakcij je nato časovno ožigosan in dodan v verigo jasnih, kronološko povezanih blokov, s čimer je vidna vsaka transakcija v zgodovini te verige. Na ta način lahko vsak član sistema v vsakem trenutku vidi in potrdi, kdo je lastnik česa.

Zaradi tega je veriženje blokov tehnologija, v katero vlaga čedalje več podjetij. Omogoča namreč varen in transparenten način, da digitalno spremljajo lastništvo sredstev tudi izven meja zaupanja in sodelujejo v skupnih poslovnih procesih preko organizacijskih meja. Seveda je težava trenutnih sistemov v tem, da so zasnovani za javna okolja, zaradi česar zahtevajo popolno transparentnost vseh transakcij in zahtevne računske naloge za njihovo potrjevanje.

V Microsoftu smo zato predstavili ogrodje Coco Framework, ki omogoča hitro vpeljavo tehnologije veriženja blokov v poslovna okolja. Gre za nekoliko drugačen pristop, v katerem so člani znani in nadzorovani, zaradi česar je mogoče izboljšati zaupnost podatkov brez odpovedi varnosti. Sistem je zato bistveno hitrejši in primerljiv s podatkovnimi zbirkami ter nudi več možnosti kot običajni javni sistemi.

Tehnologija veriženja blokov lahko pospeši digitalno preobrazbo, saj s pomočjo pametnih pogodb zmanjšuje »trenje« pri transakcijah in omogoča povsem samodejno poslovanje. Najbolj osnovni primer uporabe je, da pametna pogodba naroča samodejno izplačilo dobavitelju, ko je blago prevzeto. Ali pa je blago opremljeno z GPS-om in se plačilo izvede samodejno, ko prispe na določeno lokacijo. Že samo ta inovacija bo imela neverjetne posledice za celo vrsto poklicev in delovnih mest – od odvetnikov in administratorjev do vodij podjetij.

Toda Blockchain je temeljna tehnologija. To pomeni, da lahko popolnoma spremeni podobo sveta okoli nas, vendar bo njena uvedba trajala dlje časa. Pričakujemo lahko, da bo v naslednjem desetletju počasi prehajala v različne vidike naših življenj in jih preobrazila. Toda priložnosti ne smemo zamuditi. To ne pomeni, da morate kupiti Bitcoin ali drugo kriptovaluto, ki jih ni malo. Vsekakor pa se morate seznaniti s tehnologijo, ki bo potencialno vplivala na vaše poslovanje in ga povsem spremenila.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...