So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

(intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom

Čas branja: 3 min
06.09.2017  22:30
Intervju s Tino Vidergar, Sap Slovenija: Zanimajo jih start-upi, ki se ukvarjajo z internetom stvari, umetno inteligenco in velepodatki
(intervju) Kaj lahko SAP ponudi slovenskim start-upom
Tina Vidergar v slovenski podružnici SAP skrbi za komunikacijo in nekatere projekte sodelovanja s start-upi. Pravi, da jih najbolj zanimajo sodobne tehnologije – od interneta stvari, umetne inteligence do velepodatkov.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
SAP dodaj
Tina Vidergar dodaj
Focus dodaj
Amazon dodaj
Microsoft dodaj

SAP, eden največjih svetovnih razvijalcev programske opreme za podjetja (lani je ustvaril 22 milijard evrov), v zadnjem času veliko pozornosti namenja sodelovanju z mladimi tehnološkimi podjetji. Tudi s slovenskimi.

»Sodelovali smo oziroma še sodelujemo s start-upoma Databox in eVineyard, hkrati pa smo deležni zanimanja številnih, ki želijo svoje poslovne ideje podpreti z najnovejšo tehnologijo,« trdi Tina Vidergar iz slovenske podružnice SAP, s katero smo se pogovarjali tudi o aktualnih startupovskih programih nemške multinacionalke.

Kako SAP konkretno podpira mlada tehnološka podjetja – s kakšno infrastrukturo, kapitalom, mentorji in v okviru katerih iniciativ?

SAP ima za mlada tehnološka podjetja vrsto programov, s katerimi pokriva celoten spekter najnovejših tehnologij. SAP IoT Startup Accelerator je globalno dostopen program soinoviranja za izbrana zagonska podjetja B2B, ki inovirajo na področju interneta stvari. SAP Startup Focus je program za zagonska podjetja na področju velepodatkov, napovedne analitike in/ali rešitev za odločanje na podlagi podatkov v realnem času.

SAP.iO Foundry, ki ga podpira Techstars, pa je naš najnovejši program, ki se osredotoča na B2B (medpodjetniški sektor) in podjetja SaaS (storitve v oblaku), specifično na strojno učenje in umetno inteligenco. Program je pod okriljem SAP.iO, v okviru katerega start-upom ponujamo zagonski kapital. Zavezali smo se, da bomo v prihodnjih treh letih vložili dve milijardi evrov v IoT-rešitve.

Skozi omenjene programe zagonskim podjetjem omogočamo dostop do naših rešitev in platform ter znanja naših najboljših ekip znotraj SAP, pomagamo jim identificirati priložnosti za soinoviranje, ponujamo pa jim tudi dostop do široke mreže kupcev SAP.

Kaj od tega je na voljo tudi slovenskim start-upom?

Slovenski start-upi lahko sodelujejo v prav vseh omenjenih programih, ker s start-upi in z inovativnimi podjetji sodelujemo na globalni ravni. Sodelujejo pa lahko tudi v izzivu InnovMatch, ki trenutno poteka v 11 državah srednje in vzhodne Evrope in skozi katerega vsi sodelujoči dobijo dostop do SAP Cloud Platform, naše oblačne rešitve, ter potrebno znanje, da izkoristijo prednosti te rešitve, ne nazadnje pa tudi priložnost širjenja mreže. Tri najboljše čaka nagradni sklad v skupni vrednosti 15 tisoč evrov, predstavnike zmagovalne rešitve pa tudi pot v Berlin, kjer bodo obiskali hitro rastoči ekosistem zagonskih podjetij in inovatorjev. Mimogrede, lani je zmagal slovenski start-up.

Kateri slovenski start-upi so torej že sodelovali z vami?

Sodelovali smo oziroma še sodelujemo s start-upoma Databox in eVineyard, hkrati pa smo deležni zanimanja številnih, ki želijo svoje poslovne ideje podpreti z najnovejšo tehnologijo. Databox je na konferenci DEMO Fall v Silicijevi dolini leta 2013 prejel našo nagrado za najboljše zagonsko podjetje na področju velepodatkov, medtem ko je eVineyard (rešitev za vinogradnike) zmagovalec našega lanskega tekmovanja InnovMatch. Sodelovanje še nadaljujemo – pogovarjamo se na primer o sodelovanju pri globalnih projektih SAP, ki se ukvarjajo s pametno agrikulturo, ter v že omenjenem programu SAP Start up Focus.

Ali lahko zagotovite, da se mlado podjetje zaradi sodelovanja s SAP ne bo »zaklenilo« v vaš ekosistem – recimo oblačno infrastrukturo?

SAP Cloud Platforma je odprta multioblačna platforma. Deluje tako v okolju SAP kot tudi v Googlovem oblaku in Amazon Web Services, kar za vse sodelujoče pomeni veliko priložnost in možnost hitre širitve. Odprtokodnost je vodilni princip oblačne platforme SAP, ki je del Cloud Foundry, odprtokodne platforme kot storitve (PaaS). Razvijalcem omogoča, da si sami izberejo razvojna orodja, saj platforma podpira tako Javo kot HTML5. Prav tako so IP-pravice last razvijalca.

Kakšni so cilji SAP na področju sodelovanja s start-upi? Kaj si od tega obetate dolgoročno?

Verjamemo, da je v digitalni ekonomiji uspeh odvisen od sodelovanja in soinoviranja. V podjetniškem ekosistemu vidimo možnosti za skupen razvoj novih tehnologij, za pospešitev uporabe oblačnih rešitev in platform, za hitro reševanje specifičnih izzivov naših strank. Dolgoročno verjamemo v skupen uspeh.

Lahko že pokažete kakšne oprijemljive rezultate – preboje start-upov, izhode, večja partnerstva ...?

Sodelujemo z okoli pet tisoč start-upi, katerih rešitve so postale tudi del ponudbe SAP. Med njimi je na primer Celonis, danes najhitreje rastoče nemško podjetje, ki se je pred leti pridružilo programu SAP Start up Focus in začelo razvijati rudarjenje podatkov. V smislu finančnih investicij pa je Sapphire Ventures, ki ga je leta 1996 ustanovil SAP, podprl številna podjetja, ki so naredila IPO, med njimi je na primer FitBit, ki razvija merilnike aktivnosti.

V ekosistemu pomembno vlogo igrajo tudi druga tehnološka podjetja (Microsoft, Apple, Google ...). Kaj je po vašem dodana vrednost SAP?

Vsa omenjena podjetja so partnerji SAP. Novica tega leta je, da je SAP HANA certificirana rešitev Googlove oblačne platforme GCP. V »oblakih« smo tudi z Microsoftom in Applom, s katerima sodelujemo tudi na drugih področjih. Tako si z Applom prizadevamo razvijati do uporabnikov prijazne poslovne aplikacije, ki sledijo zahtevam današnjega poslovnega sveta. V SAP verjamemo, da je graditev »pametnega« podjetja in »pametne« prihodnosti mogoča samo s sodelovanjem vseh. In prav ta naša »odprtost« na podlagi 45-letne tradicije kakovosti in široke mreže strank je naša največja dodana vrednost.Tina Vidergar v slovenski podružnici SAP skrbi za komunikacijo in nekatere projekte sodelovanja s start-upi. Pravi, da jih najbolj zanimajo sodobne tehnologije – od interneta stvari, umetne inteligence do velepodatkov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...