So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Službe res prihajajo nazaj iz Kitajske, a prevzeli jih bodo roboti

Čas branja: 3 min
16.05.2017  14:38
Švicarski profesor Stephane Garelli o konkurenčnosti podjetij in držav v novem, digitalnem svetu.
Službe res prihajajo nazaj iz Kitajske, a prevzeli jih bodo roboti
Švicarski strokovnjak za konkurenčnost Stephane Garelli je prišel v Slovenijo na povabilo tukajšnje podružnice Microsofta. Ntk17 foto ekipa: Matic Kremžar, Primož Pičulin, Matic Zorman.

Obveščaj me o novih člankih:  

Tudi na letošnji Microsoftovi NT konferenci, ki še jutri poteka v Portorožu, je v ospredju digitalizacija gospodarstva. Govorniki, med njimi tudi predsednik vlade Miro Cerar, menijo, »da se svet spreminja izjemno hitro«. To po njihovem pomeni, da je treba spremljati in pametno uvajati tehnologije – umetno inteligenco, oblačne infrastrukture, mobilno osebno računalništvo – v vse dele družbe in posla.

Razmerja moči se medtem spreminjajo; stara industrijska podjetja prehitevajo internetni velikani, napredujejo pa države, ki s tehnologijo klestijo nepotreben administrativni balast.

Kompleksna tveganja in kompleksne rešitve

Katera so največja tveganja za svetovno ekonomijo in konkurenčnost držav, še posebej Slovenije, ki ima zelo odprto in izvozno usmerjeno gospodarstvo? »Krhanje globalizacijskih procesov in negotovost glede mednarodnih pogodb, nizke cene nafte, avtomatizacija proizvodnje, brezposelnost med mladimi, brexit, Trump,« je na konferenci naštel Stephane Garelli, ustanovitelj Mednarodnega inštituta za razvoj menedžmenta in nekdanji direktor Svetovnega gospodarskega foruma.

Inštitut vsako leto sestavlja mednarodno lestvico konkurenčnosti. Na tej je Slovenija lani zasedla 43. mesto, kar je šest mest boljše kot leto prej. Garelli je prepričan, da je ključ do boljše konkurenčnosti države celosten pristop.

»Poglejte Usaina Bolta – ima talent, dobre pogoje, trenerja, opremo in zmagovalno miselnost. Enako velja pri upravljanju držav in podjetij. Dobro je imeti dobre dispozicije za uspeh, ampak brez celostnega pristopa ne bo pravega uspeha, pri čemer je zelo pomembna miselnost. Tu govorimo o korporativni kulturi na ravni podjetij ter sistemu vrednot na ravni države in družbe,« je dejal.

Avtomatizacija dela

Po njegovih besedah se države srečujejo z izzivom prenosa blaginje v boljšo kakovost življenja. Ob tem švicarski profesor opominja na dejstvo, da se proizvodnja po 25 letih res vrača iz držav s poceni delovno silo. »Vračajo se zaradi pametnih strojev in umetne inteligence,« pravi. To sicer pomeni, da podjetja avtomatizirajo posel, potreba po človeški delovni sili v nekaterih industrijah je zato manjša, kar ustvarja pritisk na trg dela in prihodke ljudi. »Srednja vrednost prihodkov gospodinjstev razvitih držav že stagnira oziroma se znižuje,« je dodal.

Kakšni so torej morebitni ukrepi, s katerimi bi lahko ublažili tranzicijo v četrto industrijsko revolucijo oziroma uvajanje novih tehnologij, ki avtomatizirajo proizvodnjo in druge poslovne procese? Bill Gates je recimo predlagal, da bi morali uvesti tako imenovani davek na robote, s katerim bi financirali poklice, ki zahtevajo človeško empatijo. S tem bi sicer lahko tudi zavrli razvoj, zaradi česar ima njegova pobuda več skeptikov kot zagovornikov. V tem okviru strokovnjaki in politiki omenjajo tudi univerzalni temeljni dohodek, obdavčitev dodane vrednosti, ki jo ustvarjajo roboti, in podobno. Več v članku: Roboti pač ne bodo plačevali davkov. Kdo jih pa bo?

Aroganca je slaba za posel

Z digitalizacijo je prišlo do velikega navala novih konkurentov iz hitro rastočih gospodarstev. »Nenadoma imaš pomembno konkurenco. In povrhu vsega je niti ne poznaš dobro niti ne veš, da so to v resnici velika podjetja.«

Garelli podjetjem, ki želijo ostati konkurenčna, svetuje, naj se ne ujamejo v kakšno izmed pasti neznanja ali arogance. »Morda dobro poznate svoj izdelek, a to še ne pomeni, da poznate stranke. Če razumete, kako trg deluje danes, ni nujno, da lahko tudi napoveste, kakšen bo v prihodnosti,« je dejal. Svetuje tudi, naj podjetja poskrbijo, da bodo ustvarila prevladujoč način razmišljanja, ki bo zaposlenim dal možnost za inoviranje, poskrbel za njihovo predanost in proaktivnost. »To je še posebej pomembno pri mladih, ki jih zanima legitimnost vašega posla. Potrebujejo odgovor na vprašanje, zakaj nekaj počnete,« je prepričan švicarski profesor. Intervju z njim lahko preberete v članku z naslovom Vzpon Trumpa doživljam kot pesem Magical Mistery Tour slavnih Beatlov.

Trnovec: Prvič več udeležencev kot pred krizo

Robert Trnovec, generalni direktor slovenskega Microsofta, je medtem opazil, da se gospodarske razmere res spreminjajo na bolje. Poudaril je namreč, da prvič po obdobju krize na konferenci opažajo več »udeležencev kot pred krizo«. To je po njegovem tudi dokaz, kako tehnologija postaja del vseh področij življenja, posla in državnega aparata.

Po besedah Trnovca se Microsoft zaveda pomembnosti, da tehnologijo »damo v roke posameznikov, ki lahko z njo spreminjajo svet na boljše«. »Digitalna preobrazba optimizira poslovne procese, opolnomoči zaposlene, spreminja izdelke, storitve in poslovne modele ter omogoča nove možnosti za dostop do kupcev,« je dodal.

Tehnološki velikan se, tako Trnovec, v prihodnosti osredotoča na tri stebre delovanja: razvoj tehnologije za povečevanje produktivnosti uporabnikov, postavitev pametne oblačne infrastrukutre in napredek v osebnem računalništvu, ki bo temeljil na popolni mobilnosti. Pri tem korporacija med drugim veliko sredstev namenja razvoju umetne inteligence, stavi pa tudi na tehnologijo mešane realnosti, ki virtualne objekte prek posebnih očal slika v realni svet.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...