So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Jaz tebi delnice, ti meni sveže ideje

Čas branja: 4 min
18.05.2017  09:01
Med nagradami za zmagovalce tekmovanj, na katerih mladi iščejo prototipe izdelkov ali poslovnih modelov za večja podjetja, se poleg denarja znajdejo tudi vožnja s teslo ali, kot v primeru podjetja MDS, celo delnice podjetja.
Jaz tebi delnice, ti meni sveže ideje
Matjaž Bavdek, direktor MDS IT, je organiziral hekaton, na katerem je iskal idejo za peto dejavnost podjetja.

Obveščaj me o novih člankih:  

V iskanju novih idej se tudi slovenske korporacije vse pogosteje lotevajo organizacije tako imenovanih hekatonov. Gre za 48-urne dogodke, na katerih skupine sodelujočih razvijajo izdelke in poslovne modele za vnaprej določene poslovne ali tehnološke izzive podjetja, kot so, na primer, oblikovanje spletne platforme, razvoj rešitev v blockchain omrežju ali priprava koncepta novega poslovnega modela na področju urbane mobilnosti.

Zasedba na tovrstnih dogodkih je običajno raznovrstna in vključuje tako zaposlene v podjetjih, ki organizirajo hekatone kot tudi zunanje sodelujoče ekonomiste, programerje, oblikovalce ali raziskovalce. Več o hekatonih, kako potekajo in kakšne so dobre prakse, pišemo v članku Kaj se zgodi, ko se za en dan zaprejo programerji in ekonomisti?

Kaj je bolj pomembno: denar ali kontakti

V interesu organizatorja je, da k sodelovanju privabi čim več kakovostnih in motiviranih sodelujočih. Večina podjetij sicer pravi, da je največja nagrada potencialno dologročno sodelovanje in pa priložnost za navezovanje stikov z mendžementom podjetja (ti so prisotni ob zaključnih predstavitvah), a »za vsak primer« pripravijo tudi nekaj bolj oprijemljivih spodbud.

Petrol je, denimo, na hekatonu, ki so ga organiziral letos januarja zmagovalnim ekipam ponudil pet tisoč evrov, Abanka je nakazala 12 tisoč evrov, Zavarovalnica Triglav pa za najboljšim sodelujočim obljublja deset tisoč evrov.

Nagrade za posameznike in ekipe

Nagrajevanja inovativnosti in kreativnosti so se medtem malce drugače lotili pri ljubljanskem podjetju MDS. Ta trži in prodaja tiskalnike, rešitve za industrijski tisk, medicinsko-estetsko opremo in vodne bare, po besedah direktorja Matjaža Bavdka pa so se pred časom prek hekatona iskali ideje še za peto dejavnost. Dodaja, da so bili nad predlaganimi rešitvami »navdušeni«, a podrobnosti ne razkriva.

Bavdek sicer razlaga, da so se na dogodek pripravljali dober mesec dni; še posebej veliko pozornosti pa so namenili oblikovanju nagrad. Zmagovalec posameznik je poleg poslovnega kosila z upravo, vikend najema avtomobila Tesla S in karte za podjetniško konferenco Podim dobil namreč tudi delnice MDS v okvirni protivrednosti štiri tisoč evrov. Pri tem, tako Bavdek, so postavili pogoj, da mora izbranec sodelovati na vsaj 80 odstotkov sestankov, predvidenih po koncu hekatona.

Vrednost delnic podjetja po besedah Bavdka ne izhaja iz osnovne dejavnost MDS, a ima direktor podjetja v rokavu skritega aduta. MDS je namreč pred časom prevzel večinski delež hitrorastočega start-upa Optiprint, ki se ukvarja z oddajanjem tiskalnikom, in manjši del prav tako perspektivnega mladega podjetja Eurosender – ta razvija platformo za poceni pošiljanje paketov po Evropi.

Optiprint je leta 2015 ustvaril 1,85 milijona evrov prihodkov in 710 tisoč evrov EBITDA, potencial Eurosenderja pa so prepoznali tako domači kot tuji vlagatelji – med zadnjimi je tudi nemška zavarovalnica Ergo.

Bavdek je z nagradami poskušal motivirati tudi ekipe: 1500 evrov so razdelili med člane zmagovalne ekipe, ki je bili poleg tega upravičena tudi do 2,5 odstotka od vsakega zasluženega evra nad mejo sto tisoč evrov dobička iz poslovanja. Seveda pod pogojem, da do realizacije ideje, ki jo je ekipe predstavila na hekatonu, tudi pride.

Hekatoni kot poligoni za kadrovske oddelke

Urška Jež iz ljubljanskega pospeševalnika ABC, ki v okviru programa za pospeševanje že uveljevljenih podjetij, organizira tudi hekatone, priznava, da mlade motivirajo predvsem denarne nagrade. »Še zdaleč pa to ni edini motivator. Močan promotor je možnost zaposlitve, zelo pa pritegnejo tudi nenavadne nagrade,« pravi in pri tem izpostavlja prav primer MDS.

Ježeva je sicer prepričana, da so hekatoni »odlični poligoni za pregled nad obstoječimi kadri in hkrati priložnost za iskanje mladih, ki bi jih podjetja rada imela v svojih vrstah«. »In za to ne potrebujemo dolgih poiskusnih obdobij. Vse lastnosti posameznika pridejo na plan v zgolj 36-urnem tekmovanju,« še dodaja.

Vitko in agilno vroča niša za svetovalce

Hekatoni v organizaciji ABC pospeševalnika so po besedah sogovornice običajno sicer zgolj vstopna točka za trimesečni program v katerem poskušajo ideje z dogodka »razdelati do faze, ko jih podjetja lahko uporabijo v svojem poslovanju«. Več o tem pišemo v članku V korporacijah dobre ideje večinoma umrejo. Kako to spremeniti?

S podobnim svetovanjem uveljavljenim podjetjem pri »nadzorovanem preoblikovanju v agilno in vitko organizacijo« se v Sloveniji ukvarjajo tudi drugi, med drugim podjetje CorpoHub, ki je pred tedni nastalo v združitvi poslovnega centra Bic in svetovalnih podjetij 30Lean in Agilspot.

Vsem je sicer skupna teoretska zasnova, to so tako imenovani principi vitkega oziroma agilnega delovanja. Pristopa temeljita na doslednem testiranju in prilagajanju željam kupcev, kar naj bi – vsaj v teoriji – omogočilo hiter in bolj učinkovit razvoj izdelkov, storitev ali poslovnih modelov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...