So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kdo v slovenskih korporacijah dviguje telefon, ko kličejo start-upi

Čas branja: 5 min
03.05.2017  19:56
Vodnik za start-upe, ki iščejo pot do sodelovanja z večjimi slovenskimi podjetji
Kdo v slovenskih korporacijah dviguje telefon, ko kličejo start-upi

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BTC dodaj
BTC City dodaj
ABC dodaj
Iskratel dodaj
Kolektor dodaj

Tudi slovenske korporacije po zgledu velikih tujih podjetij bolj ali manj uspešno iščejo poti do start-upov. Nekatera v ta namen ustanavljajo lastne podjetniške pospeševalnike in sklade tveganega kapitala, druga se ukvarjajo s pripravo tako imenovanih hekaton tekmovanj.

Zanimalo nas je, kaj ta podjetja pravzaprav iščejo v start-upih, na katerih področjih so prepoznala skupne sinergije in kakšen bi bil idealen scenarij od prvega sestanka do podpisa pogodbe. Kratek vodnik za start-­upe predstavljamo skupaj z Iniciativo start:up Slovenije oziroma organizatorji podjetniške konference Podim, ki bo 10. in 11. maja v Mariboru.

1. BTC

Ljubljanski BTC City je skupaj s part­nerji soustanovil podjetniško središče ABC Hub in pospeševalnik ABC, prek katerega poskuša po lastnih besedah »osvežiti in pridobiti več vitalnosti«. Start-up ob vstopu v program v zameno za nekajodstotni delež pridobi dostop do infrastrukture BTC Cityja ter 15 tisoč evrov semenskega kapitala. Poleg tega v podjetju pripravljajo program, v okviru katerega bo slovenskim in tujim podjetjem omogočeno preizkušanje raznovrstnih inovativnih rešitev – gre za tako imenovani koncept živega laboratorija.

Koga iščejo

ABC pospeševalnik program razpiše dvakrat na leto. V pospeševalniku so trenutno ekipe, ki se ukvarjajo z razvojem rešitev na področju interneta stvari. BTC zanimajo tudi tehnologije, povezane s trajnostno mobilnostjo, pametnimi mesti, spletnim nakupovanjem, plačilnimi sistemi in logistiko.

Kontakt

Več informacij za sodelovanje v ABC pospeševalniku je na voljo na spletni strani. Za digitalizacijo poslovanja podjetja BTC je odgovoren Julij Božič.

2. Iskratel

Kranjski proizvajalec informacijskotelekomunikacijskih rešitev bi se rad »odprl navzven« s skladom za vlaganja v mlada podjetja. V prihodnjih petih letih namerava Iskratel po načrtih vložiti pet milijonov evrov. V start-upe bodo vlagali med sto in 250 tisoč evrov, potencial so že prepoznali v start-upu Gotoky, ki razvija pametni voki-toki.

Koga iščejo

Pri Iskratelu se po lastnih besedah pripravljajo na četrto industrijsko revolucijo. Svojo priložnost iščejo na področjih interneta stvari, digitalizacije industrije, oblaka in naslednje generacije mobilne povezljivosti 5G.

Pot do sodelovanja

1. Start-up lahko odda predlog za sodelovanje prek spletne strani iskratelstartup.si ali pa ga pred tem identificira ekipa sklada.

2. Informativni sestanek z vodjo start­-up programa.

3. Predstavitev start-upa in iskanje skupnih sinergij pred razvojno-podjetniškim odborom.

4. Skrbni pregled poslovanja in priprava investicijskega predloga za strateški svet.

5. Pogajanja in zaprtje investicije ter oblikovanje načrta poslovnega in razvojnega sodelovanja.

Kontakt

Roman Kužnar, vodja Iskratelovega start-up programa

3. Kolektor

Idrijski industrijski proizvajalec je pred meseci postavil start-up platformo, na kateri povezujejo inovatorje, start-­upe, strokovnjake in raziskovalne ustanove. V mlada podjetja tudi vlagajo prek sklada Kolektor Ventures. Decembra lani so semenski kapital vložili v prvo, v idrijsko podjetje Smart Optometry, ki se ukvarja z razvojem aplikacij za meritve vida.

Koga iščejo

Pravijo, da jih zanimajo »prebojne rešitve na področju digitalizacije za industrijo in izboljšave za zdajšnje programe koncerna«. To vključuje tehnologije, kot so prepoznavanje vzorcev, umetna inteligenca, napredna analitika, simulacije, strojni vid, 3D-modeliranje in druge tehnologije prihodnosti.

Pot do sodelovanja

1. Ekipa Kolektor Ventures naveže prvi stik.

2. Nato se dogovori za srečanje, kjer predstavijo sklad, start-up pa predstavi svoj izdelek, ekipo, poslovni model in investicijski predlog.

3. Če je podjetje zanimivo, naredijo predhodni pregled potenciala produkta skupaj z raziskavo trga.

4. V naslednjih korakih začnejo pripravljati pismo o nameri in se pogovarjati o pogojih investiranja; sočasno ponavadi izvajajo tudi skrbni pregled poslovanja.

5. Ko so glavne točke pogojev investiranja dogovorjene in skrbni pregled opravljen, naložbeni odbor poda odločitev, ali gredo v investicijo ali ne.

6. Če je odločitev pozitivna, se podpiše investicijski memorandum in pozneje še pogodba o vlaganju.

Kontakt

Mateja Lavrič, direktorica podjetja Kolektor Ventures, in Andrej Čušin.

4. Pošta Slovenije

Letos bodo po načrtih vložili v sedem podjetij v različnih razvojnih fazah.

Koga iščejo

Zanimajo jih povezave s start-upi, ki delujejo na področju logistike oziroma mobilnosti in transporta, s poudarkom na izboljšavah za »prvi in zadnji kilometer«. Po lastnih besedah podpirajo tudi ekipe, ki razvijajo platforme za potrebe pošt in kurirjev po svetu, in vse rešitve, ki »upoštevajo dejstvo, da imamo mrežo 550 poslovalnic, 2.400 pismonoš in 1.200 vozil na terenu«.

Pot do sodelovanja

1. teden: spoznavanje, vključno s podpisom pogodbe o nerazkrivanju informacij.

2. teden: predstavitev ideje in ekipe. Če ta ni popolna, identificiranje potrebnih dodatnih veščin oziroma članov.

2., 3. do 6. teden: dopolnitev ekip, priprava osnutka poslovnega modela, preverjanje predpostavk in ustrezno prilagajanje.

6. do 8. teden: sklepna pogajanja in zapiranje investicije.

Kontakt

Darja Osvald

5. Telekom Slovenije

V Telekomu Slovenije do zdaj niso finančno vložili še v nobeno start­-up podjetje, so pa pred leti ustanovili podjetniški pospeševalnik – ta sicer ni več aktiven. Po lastnih trditvah bi tovrstna podjetja podpirali z infrastrukturo in mentoriranjem, po potrebi tudi z zagonskimi sredstvi.

Koga iščejo

Podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem interneta stvari, rudarjenjem podatkov, digitalizacijo poslovanja in pametnimi domovi ter z drugimi tehnologijami.

Pot do sodelovanja

»Po prvem stiku nam start-upi pošljejo predstavitev oziroma podrobnejši opis, s katerim utemeljijo, na katerem področju in na kakšen način si predstavljajo sodelovanje s Telekomom Slovenije. Sledi dogovor za srečanje, po katerem, glede na podane možnosti oziroma predloge za sodelovanje, prilagodijo naslednje korake,« razlagajo.

Kontakt

Za prvi stik skrbi Larisa Potokar, v »start­-upovski« ekipi sta še Suzana Leben, direktorica Strategije in regulative, ter Sašo Djoković, ki skrbi za področje partnerstev.

6. Zavarovalnica Triglav

Zavarovalnica se s start-upi povezuje kot soustanoviteljica ABC pospeševalnika. Neposredno je do zdaj vložila v eno mlado podjetje.

Koga iščejo

Pravijo, da iščejo ideje, ki jih lahko uporabijo pri svojem osnovnem poslu, to je v zavarovalništvu. Zavarovalnico zanima razvoj rešitev na področju rešitev ekonomije delitve, povezljivosti, mobilnosti, telematike, avtomatizacije domov, interneta stvari in igrifikacije storitev.

Pot do sodelovanja

»Scenariji sodelovanja so odvisni od vsakega primera posebej. V vsakem primeru pa prispevamo svoj del znanja na področju sorazmerno zapletenega področja zavarovalništva,« pravijo v podjetju.

Kontakt

Zoran Miloševič, direktor službe za inovacije in digitalizacijo poslovanja.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...