So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Ekipa, ki 'pospešuje korporacije'

Čas branja: 3 min
20.03.2017  10:52
Uspešna podjetja prihodnosti bodo vitka in agilna; predstavljamo ekipo, ki trdi, da lahko organizacijo popelje na pot transformacije.
Ekipa, ki 'pospešuje korporacije'
Jedro ekipe CorpoHuba sestavljajo (od leve): Matej Golob, Daniela Bervar Kotolenko, Lojze Bertoncelj in Voranc Kutnik.

Obveščaj me o novih člankih:  

CorpoHub je nastal z združitvijo poslovnega centra BIC ter svetovalnih podjetij 30Lean in Agilspot, ki uveljavljena podjetja usmerjata pri posvajanju tako imenovanih lean oziroma agilnih managerskih teorij.

Lean ali vitek pristop temelji na doslednem testiranju in prilagajanju željam kupcev, kar naj bi – vsaj v teoriji – omogočilo hiter in bolj učinkovit razvoj izdelkov, storitev ali poslovnih modelov. S tem lahko podjetja zmanjšajo morebitne negativne posledice neuspešnih projektov in znižajo stroške razvoja.

Pri agilnih metodah (najbolj priljubljena je scrum) pa gre za način dela, pri katerem projekt razdelimo na manjše dele ter jih razvrstimo glede na pomembnost. Razvoj poteka v sodelovanju s uporabniki oziroma naročnikom. Metoda se je pred 15 leti najprej uveljavila na področju razvoja programske opreme.

"Postopna in nadzorovana transformacija"

Osnovno ekipo CorpoHuba sestavljajo Lojze Bertoncelj in Matej Golob, Daniela Bervar Kotolenko in Voranc Kutnik.

Sogovorniki pravijo, da program, ki so ga oblikovali, "pomaga postopno in nadzorovano preoblikovati korporacijo v bolj vitko in agilno korporacijo".

Kako deluje

Uvod v program je manjša serija srečanj oziroma delavnic, kjer »predelajo umeščanje posameznih gradnikov vitkosti in agilnosti v že ustaljenih procesih poslovanja podjetja«.

Med najbolj ambicioznimi so - tako ekipa - 20x inovacijski programi, v okviru katerih oblikujejo rešitve za obdelavo "štirikrat več inovacij s petkratno hitrostjo".

"V program vključimo tudi zunanje pobude iz slovenske start-up skupnosti ali s pomočjo izvedb hekaton programov," dodajajo. (Poslovni) hekatoni so dogodki, ki običajno trajajo do 48 ur in na katerih ekipe razvijajo rešitve na vnaprej določene izzive.

Jedro programa so sicer tako imenovani »Sprint Studii«. Po besedah sogovornikov gre za pet oziroma šest tedenske cikle »relativno intenzivnega mentoriranja posameznih inovacijskih priložnosti«.

Vse skupaj nato dopolnijo z usposabljanjem ožje ekipe podjetja na področju odprtega in transparentnega vodenja, ki ga postopno širijo v celotno organizacijo. »V najbolj klasične razvojne ekipe pa vpeljujemo učinkovite scrum tehnike. Večja je organizacija, daljša bo transformacija,« še dodajajo.

Izkušena ekipa

Svojo glavno prednost utemeljujejo z dolgoletnimi izkušnjami. Po lastnih besedah so doslej organizirali več kot 30 internih in zunanjih hekatonov in start-up vikendov, več kot 80 inovacijskih »sprintov« in 300 mentoriranj inovacijskih skupin.

»Ker delno tudi osebno prihajamo iz sveta korporacij, le tega dobro tudi razumemo. Seveda se vsak dan vzajemno učimo od korporacij in jih med seboj aktivno povezujemo in tako še pospešujemo naše učinke,« dodajajo.

Sodelovanje s slovenskimi podjetji

Med drugim sodelujejo s Petrolom, Danfossom, Atlantic Grupo, Simobilom in prek konference Podim s Kolektorjem, Telekom Slovenije, Iskratelom, NKBM in Pošta Slovenije. »Pogovarjamo se tudi z več deset ostalimi večjimi podjetij,« še pravijo.

Cena storitev so po njihovih besedah odvisne od ambicij naročnika (od enodnevnih delavnic do celoletnih programov). O številkah sogovorniki ne govorijo, a pravijo, da »intenziven program v veliki organizaciji ne bo presegel nekaj odstotkov ali niti enega odstotka sredstev, ki se namenja raziskavam in razvoju«.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...