So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kamniški podjetniki ustanavljajo sklad tveganega kapitala za spodbujanje lokalnih start-upov

Čas branja: 4 min
16.02.2017  09:27
Na pobudo poslovneža Tomaža Laha, prvega moža Nektar Nature, v Kamniku nastaja sklad tveganega kapitala KIKštarter Pospeševalnik.
Kamniški podjetniki ustanavljajo sklad tveganega kapitala za spodbujanje lokalnih start-upov
"Za razliko od politikov, ki vlagajo le v dejavnosti z dobrim ROV (return on votes), bo v skladu glavno merilo potencial ROE (donos na kapital)," pravi Tomaž Lah, kamniški poslovnež, pobudnik sklada tveganega kapitala.

Obveščaj me o novih člankih:  
Matjaž Jug dodaj
Matej Humar dodaj
Elektrina dodaj
Interblock dodaj
Nektar Natura dodaj

Dokončna sestava vlagateljev in višina sredstev, ki jih bodo kamniška podjetja kot semenski kapital namenila za podporo lokalnih podjetniških idej se bo širila in sprejemala nove člane, bo pa kot kaže 10 vlagateljev samo v prvem sklicu zbralo približno 100 tisoč evrov. Ta znesek več kot zadošča začetnim potrebam. S skladom nadgrajujejo podjetniško dejavnost v sklopu pospeševalnika KIKŠtarter, v katerem se kalijo in udejanjajo podjetniške zamisli.

Zakaj sklad?

»Podjetniki si želimo, da bi bila Slovenija razvita, razvojno naravnana dežela. Sami k temu lahko pripomoremo in sklad KIKštarter Pospeševalnik je ena od takšnih potez. Gre za družbeno odgovoren sklad, ki bo vlagal v začetna podjetja s potencialom globalne rasti. Sredstva smo prispevali tisti, ki čutimo odgovornost do razvoja družbe in odgovornost, ki jo podjetniki moramo in želimo nositi za razvoj okolja, ljudi, idej in potencialov.

Kot podjetniki se zavedamo, da denar ne raste na drevesu (beri: proračunu) zato v vsakdanjem poslovanju zasledujemo merila uspešnosti kot so dobre ideje, razvoj uspešnih poslovnih modelov, proizvodov in nazadnje generiranja donosa. Brez slednjega je delo jalovo. V Sloveniji je vse preveč naivnosti in spodbud, ki temeljijo na kupovanju socialnega miru in političnih točk. Za razliko od politikov, ki vlagajo le v dejavnosti z dobrim ROV (return on votes), bo v skladu glavno merilo potencial ROE (donos na kapital),« pove Lah.

Je bilo podjetnike težko prepričati v soinvestiranje v takšen sklad? »Ne, ravno nasprotno. Ko smo jim predstavili, da je sklad zastavljen profesionalno, da bodo sami soudeleženi pri sprejemanju naložbenih odločitev, so se takoj odzvali. Številni prav zato, ker so v tem prepoznali družbeno odgovorno potezo. Pri vsem tem pomaga uspešno delovanje kamniškega coworking podjetniškega centra KIKštarter, ki je pod vodstvom Matjaža Juga na mednarodnem natečaju med 300 podobnimi evropskimi centri uvrščen med prve tri. In to v svojem drugem letu delovanja,« pravi Lah.

Kdo so kandidati za investicije?

Matej Humar, ki je bil s strani ustanoviteljev izbran za direktorja sklada opiše iskanje kandidatov za naložbo kot dvosmerni proces. »Marsikateri kandidat nas bo verjetno našel sam. Mi pa bomo spremljali aktivnosti v coworking sodelovalnih programih v okoliških občinah, bili pozorni na podjetniške zgodbe v medijih ter tekom mentorstva bili pozorni na podjetniške ideje, ki se rojevajo na srednjih šolah in fakultetah,« pove Humar, sicer namestnik direktorja mengeške Elektrine, dela skupine Interblock.

»Prvi kriterij, ki je hkrati tudi potrebni pogoj, da neka ideja lahko postane kandidat za investicijo, je potencialna ekonomska učinkovitost. Sledi potencial za globalno uveljavitev ideje in to ne glede na področje (digitalna ekonomija, kultura, proizvodnja, turizem, storitve, …) in nazadnje, pa ne najmanj pomembno, skladnost z vrednotami KŠP – trajnostni razvoj okolja in družbe. Ciljna skupina so start-upi z idejami, ki so dovolj zrele za resnejši preizkus na trgu.

V začetni fazi gre za semenski kapital, v zameno za naložbo bomo pričakovali lastniške deleže med 5 in 25 odstotki. Z naložbenim odborom bomo pretehtali vsak posamezen primer in izbrali primeren pristop in višino vložka. Semenski kapital je na voljo vsem podjetnikom z lastnostmi, ki zagotavljajo uspeh. To pomeni osebnost, kakovost in poslovni potencial idej. Ne bomo se omejevali niti na Kamnik, niti na Slovenijo,« pojasni Humar.

Kaj če zmanjka kapitala za vlaganje?

Namen je, da podjetniki, ki soustanavljajo sklad, kot sovlagatelji ali meceni sodelujejo tudi v nadaljnjih fazah rasti podjetja, doda Humar. »KIKštarter Pospeševalnik ni kot banka ali klasičen investicijski sklad, ki ga zanima zgolj kratkoročen donos, temveč v prvi vrsti poslovni sopotnik start-up podjetju, ki podjetnike spremlja na njegovi poslovni poti. Ustanovitelji sklada so podjetniki iz različnih branž. Med njimi številni globalni, ki razumejo vstop, preživetje in rast na svetovnem trgu. Mentorstvo, ki ga lahko ponudimo, je po mojem mnenju naša največja dodana vrednost,« izpostavi direktor sklada.

Podjetnik Lah ob tem potrdi, da je več vlagateljev pripravljenih dokapitalizirati sklad, ko se izkaže potreba, »Prav tako smo pripravljeni samostojno, ločeno od sklada, pristopiti k perspektivnim poslovnim idejam, tako s kapitalom kot pomagati odpirati vrata. Verjamem, da se tako generirajo slovenske gazele,« pove direktor podjetja Nektar Natura, družbe, ki smo jo v lanskem pregledu uvrstili med najuspešnejša slovenska srednjevelika podjetja.

Zakaj podjetja podpirajo lokalno podjetništvo?

Ob vsem tem Lah doda, da se mu zdi pomembno, da uspešna podjetja spodbujajo lokalno podjetniško okolje. Zakaj? Že zato, ker si želijo, da bi njihovi otroci lahko živeli v bolj podjetnem in spodbudnem okolju. »Okolju, v katerem bo politika v službi potreb javnosti, ne ujetnica določenih ideologi. V okolju z visokim življenjskim standardom in s tem visokimi možnosti izobraževanja,« pove podjetnik, ki izpostavi, da je za takšno delovanje potreben tudi napreden župan (Marjan Šarec) s posluhom za razvoj podjetništva.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...