So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Raziskava: 2,5 odstotka več notranjih podjetnikov, en odstotek večja konkurečnost

Čas branja: 2 min
03.01.2017  10:50
Za bogat podjetniški sistem inoviranje zaposlenih znotraj korporacij ni dovolj, je pa lahko kljub temu dobrodošel in trajnostni način za povečanje konkurečnosti.
Raziskava: 2,5 odstotka več notranjih podjetnikov, en odstotek večja konkurečnost
V Danfoss Trati notranje podjetnike iščejo prek internih enodnevnih dogodkov, kjer zaposleni razvijajo lastne rešitve (povezavo do članka najdete na dnu).

Obveščaj me o novih člankih:  

Evropa v primerjavi s preostalim svetom krepko zaostaja po številu novonastalih podjetij; a je po drugi strani vodilna pri spodbujanju tako imenovanega notranjega podjetništva. Gre za koncept delovanja zaposlenih, ki idejo za izdelek ali storitev razvijajo znotraj kadrovskih in materialnih kapacitet podjetja v katerem delajo – in ne prek lastnega podjema.

V Evropi je kar 40 odstotkov vseh podjetnikov notranjih podjetnikov, kaže decembra predstavljena raziskava Svetovnega gospodarskega foruma in Globalnega podjetniškega monitorja. Delež tovrstnih podjetnikov je daleč najvišji na svetu – ZDA na drugem mestu beleži 29-odstotkov notranjih podjetnikov.

Prednosti: več konkurenčnosti in delovnih mest

Tisti, ki inovirajo znotraj organizacij, pogostokrat ustvarijo več delovnih mest kot tisti, ki ustanovijo lastno podjetje, navajajo avtorji raziskave.

Povezava obstaja tudi med razvitostjo notranjega podjetništva in gospodarsko konkurenčnostjo države. Rast stopnje notranjega podjetništva za 2,5 odstotka poveča konkurenčnost gospodarstva v povprečju za en odstotek, so še izmerili statistiki.

Ob tem sicer opozarjajo, da omenjena korelacija ni pravilo; Nemčija in Švica, denimo, spadata med najbolj konkurenčne države na svetu, a vseeno beležita nizko stopnjo notranjega podjetništva – 3,5 oziroma štiri odstotke. To dokazuje, da za bogat podjetniški sistem – povsem logično – notranje podjetništvo ni dovolj - avtorji raziskave navajajo še regulatorne, kulturne in infrastrukturne faktorje.

Najboljši Skandinavci, najslabši Italijani, Slovenci vmes

Okoli štiri odstotke Evropejcev, starih med 18 in 64 let, raziskava opredeljuje za notranje podjetnike. Njihovo število se sicer razlikuje od države do države. Skandinavija, predvsem Danska in Švedska, je po množičnosti notrajnih podjetnikov vodilna, medtem ko južna Evropa – Španija, Grčija in Italija - sestavljajo skupino na začelju.

Slovenija, podatke je prispevala mariborska Ekonomsko-poslovna fakulteta, se je uvrstila na deseto mesto (4,5 odstotka) držav z najmočnejšo skupnostjo notranjih podjetnikov. In medtem ko so tovrstni rezultati spodbudni, pa slika, ki vključuje tudi ostale »klasične« podjetnike, pridobi nekaj črnih madežev. Skupni seštevek državo namreč uvršča šele na 23. mesto, medtem ko naziv najbolj podjetniškega naroda – vsaj statistično gledano – pripada Estoniji.

Je pa zanimivo, da baltska država dosega skromne dosežke na področju notranjega podjetniška, kar po besedah ustvarjalcev raziskave dokazuje, da obe obliki podjetniškega udestvovanja med sabo nista nujno povezani.

Slovenski primeri - startupozavri

Nekaj primerov notranjih primerov notranjega podjetništva smo dokumentirali tudi v sklopu projekta Startupozavri. Med drugim smo pisali:

Kolektor je danes polmilijardno podjetje; kaj dela, da bo še večje?

Tako korporacija pride do rešitev v 24 urah

Kako startupovski duh preobraža zrela podjetjaNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...