So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kaj Trump pomeni za Apple, Google, Facebook & Co.

Čas branja: 4 min
20.12.2016  11:44
Donald Trump je za ameriška tehnološka podjetja slab zaradi svoje politike priseljevanja in dober zaradi napovedanih nižjih davkov.
Kaj Trump pomeni za Apple, Google, Facebook & Co.

Obveščaj me o novih člankih:  
Donald Trump dodaj
Eric Schmidt dodaj
Larry Page dodaj
Google dodaj
Tim Cook dodaj

Novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump je pred dnevi v svoji newyorški palači gostil smetano tehnološke industrije. Sestanka so se med drugim udeležil Eric Schmidt in Larry Page (Google), Tim Cook (Apple), Satya Nadella (Microsoft), Sheryl Sandberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon), Safra Catz (Oracle), Elon Musk (Tesla) in Chuck Robbins (Cisco).  

Trump je govoril o svobodnem trgu, kibernetski varnosti in ustvarjanju novih delovnih mest. Izrazil je tudi željo, da bi njegovi sogovorniki nadaljevali s »čudovitim inoviranjem«. »Na svetu ni nikogar, kot ste vi. Karkoli boste potrebovali, vam stojimo ob strani. Lahko pokličete moje ljudi, lahko pokličete mene, ni razlike. Tukaj nimamo nobene formalne linije poveljevanja,« je dejal Trump.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Kdo je enfant terrible Silicijeve doline

Ob bodočem predsedniku ZDA je sedel Peter Thiel, ustanovitelj PayPala, eden prvih vlagateljev v Facebook in verjetno najbolj kontroverzna figura Silicijeve doline. Thiel je v nasprotju z večino tehnoloških kolegov podprl Trumpa, kot človek, ki živi po contrarian načelih (stališča, ki so v nasprotju s prepričanjem splošne javnosti) pa finančno podpira mlade, ki predčasno prekinejo študij in ustanovijo start-up, zagovarja nastanek monopolov in je glasen kritik Silicijeve doline. »Ne verjamem, da ljudje tam delajo v korist vseh,« je dejal.

O Trumpu in njegovih volivcih pa je povedal: »Mislim, da mediji Trumpa ne jemljejo resno, ga pa vedno jemljejo dobesedno. Medtem pa ga veliko volivcev jemlje resno, ne pa dobesedno. Ko ga poslušajo govoriti o zidu na meji, se ne vprašajo, kako mu bo to sploh uspelo, ampak slišijo, da bodo imeli bolj razumsko politiko priseljevanja«.  

Od Hitlerja ...

Srečanje v Trumpovi palači verjetno ni bilo najbolj prijetno. Številni tehnološki podjetniki iz Kalifornije so namreč v predsedniški bitki podprli Hillary Clinton. Tim Cook se je uvrstil celo na njen ožji seznam možnih podpredsedniških kandidatov, Sherly Sandberg, Googlova finančna direktorica Ruth Porat in direktor SolarCity Lyndon Rive pa so vsi po vrsti gostili večerje, na katerih so za demokratsko kandidatinjo zbirali denar.

Šefica Hewlett-Packarda Meg Whitman – na sestanek sicer ni bila povabljena - je Trumpa celo primerjala s Hitlerjem, Bezos pa ga je želel – v šali seveda - na »raketi poslati v vesolje«. Trump zadnjemu ni ostal dolžan – med svojo kampanjo je Amazonu in Washington Postu (ki je v lasti Bezosa) grozil z davčnimi inšpektorji in varuhi konkurence.

... do navdušenja

Tehnološki milijarderji so kmalu po izidu volitev ploščo pragmatično obrnili. Safra Catz (Oracle) je Trumpu napovedala podporo in pomoč, Bezos pa je obljubo o obisku vesolja zamenjal z besedami: »Zelo sem navdušen nad možnostjo, da bo to administracija, ki podpira inovacije.«

Na Silicijevo dolino pogostokrat letijo kritike o življenju v balončku ignorance in nezanimanja za ostali svet. Pri reviji Fortune so ob komentarju srečanja zapisali, da jim je Trump pokazal, kako enostavno lahko ta balon poči.

Jing jang

Kaj torej Donald Trump prinaša svetu ameriških tehnoloških podjetij, največjih in najmočnejših na svetu, ki v ZDA ustvarijo 7,1 odstotka BDP in 11,4 odstotka plačne mase v zasebnem sektorju? Po mnenju komentatorjev in analitikov - nekaj dobrega in nekaj slabega.  

1. Tuji kadri

Bolj kot gradnja zidov in »zelo, zelo ekstremnega preverjenja potencialni imigrantov« tehnološko srenjo verjetno iz povsem praktičnih razlogov bolj skrbi Trumpova napoved, da namerava otežiti program pridobivanja vize H-1B. Ta je namenjena nadarjenim in izobraženim posameznikom iz tujine, ki lahko – če se v očeh delodajalca izkažejo – ostanejo v ZDA in dobijo možnost pridobitve zelene karte.

Na podlagi programa ZDA vsako leto sprejmejo 85 tisoč delavcev. Vlagatelji in podjetniki so prepričani, da Trumpove ideje s tovrstnimi namerami preprečujejo izmenjavo idej, mobilnosti ljudi in »produktivnega sodelovanja z zunanjim svetom«.

Je pa sicer res, da – kot je večkrat dejal dolgoletni kritik programa in Trumpov kandidat za generalnega tožilca Jeff Sessions – nekatera podjetja H-1B verjetno izkoriščajo za poceni delovno silo. Disneyju, denimo, očitajo, da je na ta način svoje IT strokovnjake zamenjal za cenejše najemnike iz tujine. Pri podjetju so to zanikali.

2. Svetovna trgovina

Trump napoveduje politiko, ki bo »vrnila delovna mesta nazaj v ZDA«. Med drugim je – še med kampanjo – opozoril Apple, da jih bo pripravil do tega, da bodo proizvodnjo svojih naprav s Kitajske preselili nazaj v ZDA. To naj bi storil s povišanjem uvoznih tarif za kitajske izdelke in s spremembami trgovinskih dogovorov. Vse skupaj bi lahko zamajalo ustaljene dobavne verige proizvajalcev elektronike, medtem ko ni povsem jasno, kako bi lahko podobne ukrepe uvedel tudi na področju kode ali dizajna.

3. Trg IPO

Trg prvih javnih ponudb delnic (IPO) ameriških tehnoloških podjetij je po zelo neobetavnem začetku leta v drugi polovici nakazal znake življenja in dobro žetev v 2017. In medtem ko je začetno presenečenje ob izidu volitev rahlo zamajalo borze, se je vse skupaj obrnilo: indeksi so s Trumpom na rekordnih vrednostih. To pa je spodbuden teren za uvrstitev na borzo; v prihodnjih dveh letih ga od tehnoloških start-upov med drugim načrtujejo Uber, Spotify, Snapchat, Dropbox in Airbnb.

S tem povezana je tudi Trumpova napoved, da bo znižal davek od dohodkov pravnih oseb s sedanjih 35 odstotkov na 15 odstotkov. Tehnološka podjetja, ki svoje dobičke zelo rade hranijo v davčnih oazah, bodo s tem imela več motivacije za vračanje denarja v ZDA. »Trumpov načrt bi tako lahko odprl pot za okrepljen denarni tok, kar bi dvignilo vrednosti podjetij in jih spodbudilo za IPO,« so zapisali analitiki Renaissance Capital.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...