So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Milijoni in start-upi Slovencev v letu 2016

Čas branja: 4 min
13.12.2016  10:46
Pregledali smo, katere večje (in javno objavljene) investicije so letos prejeli start-upi Slovencev doma in po svetu.
Milijoni in start-upi Slovencev v letu 2016

Obveščaj me o novih člankih:  

Start-upi slovenskih ustanoviteljev so bili tudi letos uspešni pri zbiranju investicijskega kapitala. Kako zelo, bomo verjetno izvedeli v prvih mesecih prihodnjega leta ob analizi start-up ekosistema. Lanski pregled je, denimo, pokazal rekordnih 114 milijonov evrov zbranega denarja, kar je dvakrat več kot leta 2014 in toliko kot v prejšnjih sedmih letih skupaj. Kaj pa letos?

Jani Valjavec (desno na sliki zgoraj) in Tim Mitja Žagar sta skupaj z ekipo za postavitev in upravljanje platforme ICONOMI, ki omogoča »enostavno vlaganje v kriptovalute«, v dobrem mesecu dni zbrala 10,6 milijona dolarjev sredstev. Na ta način se je ICONOMI uvrstil na med 15 najuspešnejših projektov množičnega financiranja vseh časov, v segmentu tako imenovanega fintecha pa celo med prve tri. 

GoOpti, upravljavec platforme za naročanje prevozov na letališča, je lanskim trem milijonom letos poleti dodal še 1,5 milijona evrov. Sredstva je sicer pridobil s strani evropskega razpisa v okviru programa Horizon 2020. Po besedah direktorja Marka Gučka (na sliki levo skupaj s soustanoviteljem Tomažem Lorenzettijem) načrtujejo novo odpiranje trgov v Italiji in Španiji. Letošnje prihodke ocenjujejo na 7,5 milijona evrov, kar je za 66 odstotkov več kot lani. 

S pol milijona evrov, namenjenih za širitev, so se podkrepili pri Viberate, mladi ljubljanski ekipi, ki razvija analitično orodje za glasbenike, založbe in organizatorje koncertov. Start-up je soustanovil DJ Umek, med vlagatelji pa so se znašli Aljoša Domijan, ustanovitelj EnaA, ene prvih spletnih trgovin pri nas, in še dva domača vlagatelja, ki pa želita ostati anonimna. Platforma sicer analizira ogromne količine podatkov in jih pretvarja v uporabne statistične informacije za glasbene profesionalce z vsega sveta. 

Aplikacija Facility pohitri pretok podatkov med zaposlenimi v hotelih, od sobaric do direktorjev, njihovi ustvarjalci pa so zbrali 550 tisoč evrov investicije s strani avstrijskega sklada Speedinvest. Z uporabo aplikacije lahko hotel z 200 sobami po trditvah Luke Bergerja, soustanovitelja in direktorja (na sliki), mesečno prihrani 200 delovnih ur, 3000 listov papirja ter zmanjša izgubo drobnega inventarja za 15 odstotkov in za trikrat zviša število opaženih težav v hotelu, ki jih je treba odpraviti. 

Ljubljanski start-up Eurosender, ki prek spletne platforme združuje povpraševanje po hitri dostavi in s tem omogoča tudi do 70 odstotkov cenejše pošiljanje paketov v Evropi, je letošnjega maja zbral dodatnih 300 tisoč evrov za širitev posla. Skupaj je podjetje doslej zbralo 750 tisoč evrov, novi vložek pa so namenili za agresivnejšo širitev. Dvesto tisoč evrov je tokrat v mlado ekipo vložil nemški zavarovalniški velikan Ergo, sto tisoč pa sklad Fil Rouge Capital.

Med rekorderji po višini investicije je zagotovo Miha Zakotnik (desno). Doktor za materiale živi in dela v ameriškem Austinu, kjer je letos poleti prejel 25 milijonov dolarjev za razvoj posebnega postopka za reciklažo magnetov. »Z našo metodo nam ni potrebno razgraditi magneta vse do njegovih najbolj osnovnih elementov, ampak se ustavimo pri spojini, ki ji dodamo dodatke, s katerimi še izboljšamo lastnosti,« nam je povedal Zakotnik. Kdo so vlagatelji, pa ni razkril.

Še en investicijski težkokategornik (za slovenske razmere) je Emotech, ki ga je na noge pomagal postaviti Jan Medvešček. Podjetje iz Londona razvija platformo oziroma asistenta za upravljanje pametnih naprav v bivalnem prostoru. Doslej so pridobil dve investiciji, zadnjo letos poleti v višini desetih milijonov evrov s strani kitajskih vlagateljev. Olly, kot so poimenovali svojo rešitev, se je z razliko od konkurentov po besedah Medveška sposoben učiti tudi uporabnikovih navad ter se prilagoditi njegovi osebnosti.

Borza terjatev, platforma za trgovanje s terjatvami, je medtem pridobila 300 tisoč evrov investicije, ki sta jih prispevala Slovenski podjetniški sklad in zasebni sklad Fil Rouge Capital, z enako vsoto češko-poljskega kapitala od februarja rastejo Nizkocenovci in njihova rešitev za iskanje poceni letov, razvijalec rešitev za virtualno resničnost Viar pa je dobil 105 tisoč evrov ameriškega pospeševalnika 9mile Labs.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...