So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Odnos do podjetništva v Sloveniji med najmanj spodbudnimi v EU

Čas branja: 3 min
24.11.2016  14:00
Več bo treba narediti tudi pri lajšanju administrativnih bremen in izobraževanju v šolah, ugotavlja Evropska komisija.
Odnos do podjetništva v Sloveniji med najmanj spodbudnimi v EU

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Odnos Slovenije do podjetništva je skoraj katastrofalen, ugotavlja poročilo o izvajanju akta za srednja in mala podjetja (MSP), ki so ga za leto 2015 danes predstavili na skupščini MSP v Bratislavi. »Slovenija ne ponuja ugodnega okolja za podjetnišvo,« so še zapisali v poročilu, ki sicer podobno kot lansko ni najbolj spodbudno. 

Na večini področij, ki jih poročilo zajema, je Slovenija sicer blizu povprečja, nikjer ga ne presega, nekaj točk pa je še posebej problematičnih.

Pri odnosu do podjetništva (podjetniški iniciativi, izobraževanju v osnovnih in srednjih šolah, stopnji lastništva podjetij, zanimanju žensk za podjetništvo ...) spadamo med pet najslabše uvščenih držav v EU, rezultati pa so v večini primerov še slabši kot so bili v preteklih letih.

Glavni izzivi so premalo sistematičen pristop k integraciji podjetniških predmetov v izobraževalni sistem in pomanjkanje sodelovanja med podjetniki in univerzami. Premalo je tudi kvalificirane delovne sile, je še zapisano v poročilu.  

Evropska komisija je sicer z nekaterimi zadržki pohvalila napredek na področju dostopanja do kapitala in odzivnosti administracije.  

Po oceni poročila podjetniki v Sloveniji lažje pridejo do posojila. Odstotek tistih, ki so jim posojilo zavrnili ali pa je bilo to ponujeno s previsokimi obrestmi, se je s 26 odstotkov leta 2014 znižal na lanskih šest odstotkov. Kljub temu, opozarja poročilo, slovenska insolvenčna zakonodaja spada med sedem najslabših v EU, posledično tudi ni večje posojilne aktivnosti.

Državna administracija je sicer malenkostno bolj prijazna podjetnikom, a v primerjavi z državami EU še vedno med osmimi najmanj učinkovitejšimi. Poročilo med večjimi ovirami navaja znesek osnovenega kapitala za ustanovitev podjetja, ki je drugi najvišji v EU. »To je prepreka na poti do uspešenega podjetja, čeprav je slednjega sorazmerno enostavno ustanoviti,« so zapisali in dodali: »Slovenija je med šestimi državami v EU z največjimi administrativnimi bremeni, kot so dovoljenja, regulacije in poročila«. Tako meni 77 odstotkov vprašanih slovenskih malih in srednje velikih podjetij, kar je 15 odstotkov več od EU povprečja.

Poročilo med pozitivne premike uvršča dogajanje v start-up skupnosti in poročanje medijev o dobrih podjetniških praksah, ki ga je v zadnjem času vse več.

Napotki EU so sicer jasni in so podobni tistim, ki jih slišimo od slovenskih podjetnikov – zmanjšanje birokracije in bolj učinkovita javna uprava, zmanjšanje visokih stroškov dela in ukrepi na področju izobraževanja delovne sile, ki jo gospodarstvo potrebuje. Poleg tega avtorji poročila izostavljajo pomen podjetniškega izobraževanja, ob tem pa svetujejo državi, naj se več ukvarja z alternativnim finaciranjem, še posebej z ozirom na tehnološka, hitro rastoča podjetja.

Evropska komisija za "drugo možnost"

Na evropski ravni se okrevanje, osem let po začetku krize, nadaljuje. Lani so evropski MSP dodali 5,7 odstotka dodane vrednost in 1,5 odstotka novih delovnih mest. Ustanovljenih je bilo tudi 1,6 odstotka novih podjetij.

Costas Andropoulus, vodja direktorata za podjetništvo pri Evropski komisiji, je ob tem sicer izpostavil, da pri številu zaposlenih oseb še vedno nismo dosegli predkrizne ravni, naj bi pa to predvidoma prihodnje leto.

»V Evropi so neuspešni podjetniki stigmatizirani. Če bankrotirajo, zelo težko pridejo do posojila. To poštenim podjetnikom ne omogča, da pridejo hitro do druge priložnosti in ob enem demotivira tiste, ki razmišljajo o prvem podjemu," je tudi dejal. 

Evropska komisija je v ta namen oblikovala zakonodajni predlog na področju promoviranja »druge možnosti«, torej spodbujanja podjetnikov, da po neuspehu oziroma bankrotu poskusijo ponovno. Paket med drugim vključuje predloge za pospešitev likvidacijskih in insolvenčnih postopkov. Pri Evropski komisiji so izračunali, da bi tovrstne spremembe lahko vsako leto prinesle novih 400 tisoč delovnih mest na leto.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...