So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenec v Londonu soustanovil start-up, ki bo 'spremenil način interakcije z napravami'

Čas branja: 3 min
15.11.2016  22:40
Jan Medvešek je soustanovitelj start-upa Emotech, ki razvija platformo oziroma asistenta za upravljanje pametnih naprav v bivalnem prostoru. Doslej so pridobil dve investiciji, zadnjo letos poleti v višini desetih milijonov evrov.
Slovenec v Londonu soustanovil start-up, ki bo 'spremenil način interakcije z napravami'

Obveščaj me o novih člankih:  
Jan Medvešek dodaj
Smart Home dodaj
TechCrunch dodaj
NYSE dodaj
fakulteta za... dodaj

Londonsko podjetje Emotech s slovenskim soustanoviteljem Janom Medveškom je kot prvi start-up na prestižnem tekmovanju za najboljše inovacije v okviru mednarodnega sejma zabavne elektronike CES prejelo priznanja v kar štirih kategorijah. Nagrade so prejeli za pametnega osebnega asistenta z osebnostjo, ki so ga poimenovali Olly.

Olly je komisijo prepričal v kategorijah Smart Home, Drones and Unmanned Systems, Home Appliances, Home Audio/Video Components and Accessories.

Prednost: sposobnost učenja

Glasovno nadzorovani osebni asistent z osebnostjo se od konkurentov razlikuje po personaliziranosti in čustvenosti. Virtualni osebni asistenti namreč običajno na podlagi ukazov izvajajo določene aktivnosti. Olly pa gre korak dlje, saj se je sposoben učiti tudi uporabnikovih navad ter se prilagoditi njegovi osebnosti, je pojasnil Medvešek.

S pomočjo tehnologije umetne inteligence in strojnega učenja so v ekipi Emotech ustvarili sistem, ki Ollyu s pomočjo uporabnika daje osebnost, kar naredi vsakega Ollyja do določene mere unikatnega. Če dva uporabnika robotu zastavita enako vprašanje, bosta dobila različen odgovor, odvisen od njunih preferenc, navad, čustvenega stanja ipd.

"Ob sončnem vremenu bo denimo osebi, ki se rada ukvarja s športom, rezerviral športno aktivnost, ob dežju pa bo nekomu, ki rad bere, predlagal določeno knjigo," je delovanje Ollya ponazoril Medvešek.

Olly je sicer nadgradnja prvega prototipa iz leta 2015, ki jim je lani po izboru enega največjih svetovnih tehnoloških medijev TechCrunch prinesel uvrstitev med 14 najboljših startupov v Evropi.

Robot, ki se uči

Kot je dejal Medvešek, je Olly primarno namenjen uporabi v zaprtih prostorih, kjer uporaba pametnih telefonov ni najbolj optimalna. Deluje kot pametna platforma za upravljanje vseh pametnih naprav v bivalnem prostoru.

Prav povezovanje naprav bo v prihodnjih letih velik posel. Analitiki pri Gartnerju ocenjujejo, da ima med sabo povezane naprave že med 100 in 200 milijonov domov, številka pa bo do leta 2020 narasla na med 500 in 700 milijonov. 

Kako hitro se bo robot učil navad, je odvisno od števila interakcij z robotom in količine informacij, ki jih bo uporabnik z robotom delil. Olly je v začetku bolj proaktiven, lastniku zastavlja več vprašanj, saj potrebuje več povratnih informacij - "podobno kot mali otrok, ki se uči od staršev," ponazori Medvešek.

Z odzivanjem uporabnika se algoritmi hitro učijo in že po nekaj interakcijah bo robot vedel, kakšno glasbo denimo želi njegov lastnik, ko zjutraj vstane. "Če boš Ollya tri zaporedna jutra vprašal, kdaj imaš sestanek, bo četrti dan že sam od sebe ponudil to informacijo."

Ciljna publika mladi profesionalci

"Ciljna publika podjetja so mladi profesionalci, ki so dovzetni za nove tehnologije, ki v njih vidijo vrednost, ki že zjutraj, ko vstanejo, potrebujejo relevantne informacije." Do poletja bodo imeli pripravljenih od 500 do 1000 robotov za prve uporabnike, s pomočjo katerih bodo Ollya še izboljšali. Jeseni 2017 pa bi moral Olly po oceni Medveška priti na trg.

Začetni trg bo ZDA, saj so tam ljudje po besedah Medveška bolj dovzetni za tovrstne izdelke. V letu 2018 pa si želijo vstopiti tudi na kitajski trg, ki je precej drugačen od angleškega in ameriškega, vendar ima "Emotech že pripravljeno rešitev", pojasnjuje Medvešek. 

Ekipa strokovnjakov

Emotech je leta 2014 ustanovil Hongbin Zhuang, ki je bil pred tem produktni direktor pri podjetju Renren.com - to se je leta 2011 uvrstilo na borzo NYSE. Hongbin se je nato preselil v Anglijo in na univerzi UCL pridobil magisterij s področja razumevanja interakcij med ljudmi in napravami. 

Jan Medvešek je kariero medtem začel na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je leta 2010 magistriral na področju računalniškega vida v povezavi s podjetjem FDS Research v Ljubljani.

Pred štirimi leti se je Medvešk preselil v London, kjer je nadaljeval z doktorskim študijem in se pridružil raziskovalni skupini na univerzi UCL na področju lokalizacije v zaprtih prostorih. Konec leta 2014, še pred zaključkom doktorskega študija, je skupaj s soustanoviteljico Chelsea Chen Hongbinu pomagal Emotech postaviti na noge.

Kitajske investicije

Maja 2015 so dobili prvo investicijo s Kitajske ter ekipo razširili na 10 članov. Novembra 2015 pa so izdelali prvi prototip, s katerim so bili izbrani med najboljših 14 startupov v Evropi po izboru tehnološkega portala TechCrunch.

Letos poleti so prejeli drugo investicijo dveh kitajskih skladov tveganega kapitala (Alliance Capital in glavnega vlagatelja Lightning Capital) v višini 10 milijonov dolarjev, ki jim je omogočila širitev ekipe, sodelovanje z več agencijami, ter vzpostavitev sodelovanja s kitajskimi proizvajalci. Na primer, Lightning Capital je vložil tudi v ameriško podjetje Magic Leap. Investicija je Emotechu omogočila širitev ekipe ter vzpostavitev sodelovanja s kitajskimi proizvajalci. Ekipa trenutno šteje 20 članov.

Od CES-a pričakujejo veliko 

Na sejmu CES, ki bo potekal januarja, se želi ekipa čim bolje predstaviti, vzpostaviti stik z novimi investitorji ter se povezati s svetovnimi mediji. V tem času bodo že začeli pogovore za naslednjo investicijo - po besedah Medveška običajno traja od pet do osem mesecev, preden se formalno zaključi. Na dolgi rok je njihova želja postati globalni startup.

Ekipa trenutno išče tudi nove sodelavce. Za več informacij je Medvešek na voljo na elektronskem naslovu j@emotech.co.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...