So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kolektor vložil v aplikacijo, ki omogoča pregled vida prek telefona

Čas branja: 4 min
14.11.2016  08:26
Idrijska korporacija je z neznano vsoto kapitala podprla zagonsko podjetje iz domačega kraja, ki razvija aplikacije, namenjene skrbi za zdravje oči.
Kolektor vložil v aplikacijo, ki omogoča pregled vida prek telefona
Foto: Marko Cuk

Obveščaj me o novih člankih:  
Združenje Manager dodaj
Žan Menart dodaj
Menart dodaj
Google dodaj
Matic Vogrič dodaj

 

Rešitev mlade ekipe je namenjena očesnim specialistom, ki opravljajo preglede vida in oči. Aplikacija tovrstnim strokovnjakom namreč omogoča izvajanje “natančnih, hitrih, preprostih in za pacienta interaktivnih pregledov” bližinjskega vida.

Žan Menart, šef podjetja Smart Optometry, pravi, da lahko specialisti z njihovo aplikacijo opravijo 16 različnih testiranj ter funkcij očesa, ki “pogosto sploh niso pregledane, so pa zaradi sodobnega sloga življenja vedno pomembnejše”.

Kako deluje

Aplikacija deluje v treh korakih. Vsak test se začne z navodilom, ki mu sledi izvajanje testa, na koncu pa aplikacija poda rezultat. Ta je zapisan v obliki, ki očesnega specialista (optometrista, oftalmologa) usmeri na pot diagnoze, medtem ko pacientu oziroma nepoznavalcu rezultat ne pove prav veliko. “Dejstvo je, da za kakovostno in zanesljivo diagnozo še vedno potrebujemo interpretacijo s strani kvalificiranega specialista,” je prepričan Menart.

Služijo s prodajo aplikacije in oglasnega prostora

Cena aplikacije se giblje med sedmimi in desetimi evri in deluje tako na androidovih kot applovih napravah. Poleg tega poskuša start-up nekaj zaslužiti tudi s prodajo oglasnega prostora znotraj same aplikacije. “Za potebe tega smo vzpostavili lasten sistem lansiranja oglasov, ki nam omogoča popolno svobodo, s čimer lahko zagotovimo, da oglasi v aplikaciji niso moteči za uporabnike. Oglasni prostor je za podjetja iz očesne industrije zanimiv predvsem zaradi tega, ker njihove produkte prikaže zelo jasno definirani ciljni skupini,” razlaga sogovornik.

Prisotni po celem svetu

Aplikacijo po njegovih besedah uporablja pet tisoč očesnih specialistov iz 157 držav. Globalen doseg Menart pripisuje dejstvu, da je aplikacija prevedena v devet jezikov, kar “omogoča izvajanje pregledov vida in oči v lokalnem jeziku velikemu delu svetovnega prebivalstva”. Oglasne aktivnosti po drugi strani za zdaj izvajajo zgolj na evropskem tržišču.

Prednost prek konkurenco: interaktivnost, enostavnost in hitrost

Konkurenca seveda obstaja. Na App Store in Google Play Store lahko najdemo številne aplikacije, ki trdijo, da pomagajo izboljšati vid. “Ugotovili smo, da praktično nobena ni namenjena očesnim specialistom, poleg tega ne ponujajo nobene interaktivnosti (ponujajo predvsem teste, ki so na papirju in so v statični obliki samo preneseni na zaslon pametne naprave), hkrati pa so njihovi rezultati precej površni,” pripoveduje Menart.

In kakšna je prednost Idrijcev? “Ravno v tem, da je naša aplikacija interaktivna in namenjena specialistom, ki izvajanje testov nadzorujejo, hkrati pa lahko zaupajo v rezultate, ki jih aplikacija na koncu testiranja poda. Ob enem je celoten proces za pacienta bolj zanimiv, za specialista pa predvsem enostavnejši in hitrejši.”

Nove rešitve

Ekipa, katere ožjo ekipo sestavljata še soustanovitelja Matic Vogrič, optometrist, in Matic Ozebek, programer, se je medtem zakopala v delo in za leta 2017 obljublja nove rešitve za druge vidike očesne nege oziroma zdravja oči. Med drugim bodo omogočale očesno terapijo za otroke z ambliopijo (3 – 4 odstotkov vseh otrok) ter nadzorovanje napredovanja starostne degeneracije rumene pege (makule), ki jih pripravljalo skupaj s strokovnjaki iz Švice, Velike Britanije in Slovenije.

Ko pametne naprave rešujejo resne težave

Mednarodne študije medtem ugotavljajo, da bo zaradi sodobnega načina življenja in večurnega dela, ki zahteva strmenje v različne zaslone, do leta 2050 polovica svetovnega prebivalstva kratkovidna. Menart je prepričan, da so redni pregledi vida so glavni predpogoj za pravočasno odkrivanje morebitnih okvar, ki imajo lahko za posledico delno oziroma popolno slepoto.

Pametne naprave, ki jim imamo na razpolago, lahko pri vsem tem odigrajo zelo pomembno vlogo. “Preprosto smo si rekli, da je škoda, če bi naprave, ki so sposobnejše od tistih, s katerimi je človeštvo pristalo na luni, uporabljali zgolj za igranje iger in jih ne za nekaj – koristnega,” komentira mladi podjetnik.

Sodelovanje korporacije in start-upa

Potencial je v ekipi prepoznal tudi idrijski velikan Kolektor. Menart pravi, da so se o sodelovanju začeli pogovarjati pred slabim letom, vse skupaj pa je pohitril investicijski sklad za start-upe, ki ga je Kolektor vzpostavil letos. “Odločilnih je bilo več elementov: odnos in medsebojno zaupanje, gospodarska moč koncerna, ki nam pomaga pri vstopu na tuje trge, široko strokovno znanje tako s tehničnega, kakor tudi s poslovnega vidika, ter nenazadnje nedvoumna in jasna podpora naši strategiji in viziji razvoja podjetja.”

Ne Menart niti Kolektor ne želita razkriti, s kakšnim vložkom so vstopili v podjetje. So pa potrdili, da gre za vložek v obliki semenskega kapitala – kar v slovenskem kontekstu pomeni do pol milijona evrov.

Idrijski izdelovalec avtomobilskih sistemov in industrijske tehnike je lani ustvaril okoli pol milijarde evrov prihodkov, v prihodnjih letih pa bo do dva odstotka prihodkov vložil v inovativna podjetja. "Višina vložka bo odvisna od potenciala in zrelosti poslovnega modela," je načrte tveganega sklada razkril Valter Leban, član uprave Kolektorja. Več v člankih Kolektor je danes polmilijardno podjetje; kaj dela, da bo še večje? in Kolektor ustanavlja sklad za financiranje tehnoloških start-upov.

PREBERITE TUDI: 

Kaj pa vi delate, da vas start-upi ne »šišajo«?

Ko si enkrat inženir, potem si inženir povsod

Kako smo zaposleni v korporaciji postali podjetniki

Škatle za zbiranje idej zaposlenih so preteklost; kako se to dela po novem?Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...