So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

V dveh dneh razvili rešitev, ki poenostavlja spletno plačevanje

Čas branja: 2 min
19.10.2016  22:30
V dveh dneh razvili rešitev, ki poenostavlja spletno plačevanje
Zmagovalna ekipa, ki je razvila rešitev za varnejše spletno nakupovanje, v družbi partnerjev hackathona in s čekom za deset tisoč evrov.

Obveščaj me o novih člankih:  
Luka Perčič dodaj
SKB dodaj
Halcom CA dodaj
Nova KBM dodaj
Atlantic grupa dodaj

Rešitev, ki omogoča varno in preprosto plačevanje prek spleta, je prepričala komisijo na drugem finančnotehnološkem hackathonu – tekmovanju v programiranju, ki je bilo minuli konec tedna v Ljubljani.

Ideja, ki jo v dveh dneh razvila in predstavila ekipa Contact2Pay, deluje na podlagi tehnologije NFC v brezstičnih karticah in bralnika kartic oziroma boljšega pametnega telefona.

»Z dotikom kartice in telefona se potrditev plačila nakupa izvede, ne da bi moral uporabnik vnašati geslo, ki ga lahko morebiten napadalec prestreže,« razlaga Luka Perčič, eden od avtorjev rešitve. Vsakič, ko uporabnik opravi spletni nakup, dobimo tako imenovani push opomnik na telefon. »Četudi je telefon uporabnika okužen, je celotna transakcija še vedno varna, ker jo brani čip na NFC-kartici, kjer se izvede podpis transakcije,« dodaja Perčič.

Temelji kriptografije

Rešitev temelji na lastnostih javne kriptografije, paru ključev, kjer je eden javen, drug pa zaseben. »Zasebni ključ je shranjen na brezstični kartici, kjer je fizično odrezan od žičnih in brezžičnih povezav. Javni ključ pa predhodno prijavimo v oblaku,« razlaga.

Ko transakcijo tako preusmerimo na kartico, se tam izvede podpis z zasebnim ključem, ki ga lahko nato preverimo v oblaku z uporabo javnega. Napadalec lahko prisluškuje transakciji, vendar če karkoli v njenem zapisu spremeni (tudi samo eno črko), digitalni podpis pri preverbi z javnim ključem ni več veljaven, kar pomeni, da se napadalčev poskus zavrne.

Stranka, ki sovraži gesla

Po Perčičevih besedah so se z idejo poigravali že nekaj mesecev, na hackatonu pa jo vendarle tudi uresničili. Sicer se sogovornik zaveda, da zadeve po dveh dnevih razvoja le redko delujejo, kot bi morale. »Potrebnega bo še kar nekaj poliranja,« priznava.

So pa že razmišljali o svojih strankah. Idealna bi bila taka, ki sovraži številna gesla in PIN–številke. »Če vam je všeč nakup z brezstično kartico in bi hoteli to super izkušnjo prenesti še na splet, potem ste naš kupec.« O poslovnem modelu še niso razmišljali, bi pa po Perčičevem mnenju lahko služili z zaračunavanjem avtorskih pravic za vdelavo dela kode v že obstoječe rešitve, denimo razne mobilne plačniške sisteme.

Mednarodna zasedba

Na hackatonu se je pomerilo več kot 120 domačih in tujih programerjev, med drugim tudi iz Velike Britanije, Belgije, Poljske, Avstrije, Egipta in Rusije. Izzive je predlagalo sedem partnerjev: to so bili SKB, Halcom CA, Nova KBM, BitStamp, Hal mBills, MicroBlink in Atlantic Grupa.

Primož Zupan, vodja projekta, pravi, da se ravno na hackathonih rodijo inovacije, ki se lahko pozneje razvijejo v start-upe. »Za tak format dogodka na področju finančne tehnologije je bil do zdaj prostor samo v Londonu. Ljubljano smo tako postavili na zemljevid,« pravi in dodaja, da je »kar nekaj projektov pokazalo veliko potenciala in zbudilo zanimanje pri postavljavcih izzivov«.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...