So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenski ICONOMI med najuspešnejšimi projekti množičnega financiranja vseh časov

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
Jani Valjavec dodaj
Tim Mitja Žagar dodaj
Visa dodaj
 
Čas branja: 3 min
29.09.2016  18:55
Ekipa obljublja razvoj platforme, ki bo investiranje v kriptovalute približala širšemu krogu ljudi.
Slovenski ICONOMI med najuspešnejšimi projekti množičnega financiranja vseh časov

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
kripto   dodaj
Jani Valjavec dodaj
Tim Mitja Žagar dodaj
Visa dodaj

Jani Valjavec (desno) in Tim Mitja Žagar sta skupaj z ekipo za postavitev in upravljanje platforme ICONOMI, ki omogoča »enostavno vlaganje v kriptovalute«, v dobrem mesecu dni zbrala okoli deset milijonov dolarjev sredstev.

V tem trenutku se ICONOMI glede na lestvico najuspešnejših projektov množičnega financiranja vseh časov uvršča med 15 najboljših, v segmentu tako imenovanega fintecha pa celo med prve tri. Pričakovati je, da bo ekipa, ki je pred časom razvila Cashilo, platformo za plačevanje z bitcoini, v zadnjih nekaj urah zbrala še nekaj dodatnih finančnih sredstev in morda celo presegla mejo desetih milijonov dolarjev.

Priložnosti v decentralizirani ekonomiji

Projekt je doslej podprlo več kot 3200 vlagateljev s celega sveta. Večina jih je investirala svoje kripto kovance, denimo bitcoin, ethereum ali lisk. Evrov se je medtem nabralo za okoli dva milijona, dolarjev pa za zgolj slabih sto tisoč.

»Dober odziv je dokaz, da so naše predpostavke pravilne: ogromno denarja na razpolago, nezmožnost zaslužka, velike potrebe po storitvah, ki jih načrtujemo, in dolgoročna pomembnost “know-howa”, ki ga razvijamo.

Očitno je, da se tudi investitorji, ki se še niso spuščali na področje kriptovalut, zavedajo, da se v decentralizirani ekonomiji odpira največ priložnosti, in da bo blockchain tehnologija ena izmed osnovnih gradnikov storitev prihodnosti,« je prepričan Jani Valjavec.

Vlaganje v »nepredvidljive« kriptovalute

ICONOMI naj bi zaživel okoli novega leta, deloval pa bo kot platforma za upravljanje neke vrste vzajemnih skladov, ki pa ne bodo investirali v »tradicionalne« vrednostne papirje, ampak v kriptovalute.

Tim Mitja Žagar priznava, da so slednje lahko nepredvidljive v svoji vrednosti, a naj bi skladi tveganje razpršili med vnaprej preverjene kovance.

Nove kripto valute nastajajo praktično vsak dan. Veliko je sicer nepreverjenih, a Žagar pričakuje, da bodo do konca letošnjega leta lahko našteli že več kot sto resnih valut, prihodnje leto pa približno tisoč.

Glede na podatke spletnih analitikov pri CoinMarketCap.com skupna vrednosti vseh kriptovalut trenutno presega 12 milijard dolarjev, medtem ko je v začetku leta znašala »zgolj« sedem milijard. Večino, okoli 9,6 milijarde dolarjev kapitalizacije predstavlja bitcoin.

Kaj je kovanec in kako nastane

Nova kripto valuta, drugače povedano kovanec, »nastane« ob tako imenovanem ICO, »initial coin offering« ali prvi javni ponudbi kovancev podjetja.

Za ICO se – vsaj za zdaj – odločajo mlada podjetja, ki se tako ali drugače ukvarjajo z blockchain tehnologijo. Nekaj primerov: The DAO (decentraliziran sklad), Ethereum (pametne pogodbe), Maidsafecoin (varne spletne strani), Lisk (orodje za razvoj decentraliziranih aplikacij).  

»Z izdajo kovancev start-upi v sistemu blockchain zbirajo zagonski kapital. Gre pravzaprav delnice podjetja, v katera nameravamo vlagati prek platforme ICONOMI,« pojasnjuje Žagar.

Kaj sploh je blockchain in kako deluje, lahko preberete v članku To je tehnologija, ki lahko zagreni življenje pravnikov in notarjev

Ustanovitev skladov

Poleg platforme namerava ljubljanska ekipa še do konca leta vzpostaviti tudi dva sklada - eden bo pasiven in ga bo urejal algoritem, drugi aktiven, ki ga bo upravljala ekipa poznavalcev industrije.

S prvim, imenovanim ICONOMI.INDEX FUND, ki bo vključeval najbolj priljubljene kriptovalute v tem trenutku, se bo lahko trgovalo na vseh večjih kripto menjalnicah, drugi – ICONOMI.PERFORMACE FUND pa bo vlagal v start-upe v zgodnjih fazah razvoja.  Slednji naj bi dovoljeval višje donose, a seveda za ceno večjega tveganja.

Prednost: hitrost transakcij

Glavna razlika med opisano idejo slovenskih avtorjev in tradicionalnih skladov je v likvidnosti oziroma hitrosti transakcij. Po besedah Žagarja si bodo vlagatelji lahko svoje naložbe izplačali kadarkoli na eni izmed večjih kripto menjalnic ali na bankomatih prek ICONOMI Visa kartice, ki bo povezana z uporabnikovim ICONOMI računom.

Nevarnosti in pomisleki

Sogovornik se po lastnih besedah zaveda, da gre za »svet decentralizacije«, ki ima drugačne zakonitosti in je povečini še nereguliran. Pravi, da bodo varnost zagotavljali z  »najstrožjimi varnostnimi mehanizmi«, kot sta tako imenovana cold wallet (mesto za shranjevanje denarja, nepovezano z internetom) in večkratno podpisovanje. »Uporabniki bodo zaščiteni tudi z 2FA preverjanjem pri dostopu do uporabniškega računa,« dodaja. ICONOMI bo za »ohranjanje reda in varnosti« vzel en odstotek celotnega volumna prometa.

Eden od pomislekov se sicer nanaša na to, da so kovanci, ki jih bo ICONOMI izdal in za katere je prejel denar množic, pravzaprav vrednostni papirji – te pa bi morali registrirati pri regulatorjih.  Valjavec priznava, da nimajo še vseh odgovorov, se pa zavedajo svoje vodilne vloge pri odkrivanju sveta kripto skladov.

»Kako pomembna je, kaže dejstvo, da so dva dni pred zaključkom kampanje naši predstavniki že obiskali pravnike v ZDA in preverjali, kako se vsaj približati tamkajšnji zakonodaji. Tu vidimo tudi veliko priložnost za Slovenijo in slovenske investicijske hiše, s katerimi potekajo pogovori o sodelovanju,« odgovarja Valjavec.

 


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...