So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenska aplikacija, ki jo bodo nekateri z veseljem uporabljali tudi v spalnici

Čas branja: 3 min
16.09.2016  09:35
Slovenski podjetniki razvijajo merilno napravo in aplikacijo, s katero bodo pari lahko hitreje in bolj enostavno določili plodne dneve in tako povečali možnost za zanositev.
Slovenska aplikacija, ki jo bodo nekateri z veseljem uporabljali tudi v spalnici
Baby Stork aplikacija in merilna naprava, ki bo stala okoli sto evrov.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ovulacijski testi za ugotavljanje najbolj plodnih dni so stara pogruntavščina, a so po besedah podjetnika Erika Zupančiča pogostokrat premalo natančni in nepraktični za uporabo.

»Parom zato želimo omogočiti, da naredijo vsakodnevno vse, kar je v njihovih močeh, da zanosijo po naravni poti,« razlaga.

Digitalna štorklja

Sogovornik trdi, da imata skupaj s soustanoviteljem Andrejem Brelihom rešitev. Slovenska ekipa namreč razvija sistem Baby Stork – kombinacijo mobilne aplikacije, merilne naprave in adaptivnega algoritma za izračun plodnih dni »na osnovi individualnih izmerjenih podatkov uporabnice«.

Merilna naprava pridobiva podatke o prevodnosti sline in bazalne temperature uporabnice. Obe metodi sta sicer že dolgo priznani s strani medicinske stroke, vendar je bilo merjenje po besedah sogovornika zamudno in ne tako preprosto.

Baby Stork za meritev, ki se opravi oralno, potrebuje okoli minuto na dan, podatki pa se shranjujejo v aplikaciji na pametnem telefonu.

»S sodobno tehnologijo smo omogočili hitrejše in bolj zanesljive meritve. Predvsem pa je celoten postopek merjenja bistveno enostavnejši od običajnega, s pomočjo tehnologije interneta stvari pa je rezultat dobljen takoj,« razlaga Zupančič.

Dobri prvi rezultati

Baby Stork je trenutno v fazi testiranja prototipov. Prvi testi naj bi bili »izvrstni«. Zupančič pravi, da je 70 odstotkov parov, ki so tudi tri leta poskušali zanositi, z bolj natančno določenimi plodnimi dnevi zanosilo v »nekaj mesecih«. Sogovornik sicer priznava, da številk ne morejo podkrepiti z resnimi študiji, »ker je bil vzorec veliko premajhen za kakršnokoli posploševanje«, a napoveduje novo klinično raziskavo, ki naj bi dala bolj zanesljive rezultate.

Povsem natančne cene za napravo start-up še nima, jo pa kljub temu ocenjujejo na okoli sto evrov. Osnovna različica aplikacije bo medtem brezplačna, premium verzija, ki bo vključevala povezavo z ginekologom, pa bo stala deset evrov na mesec. 

Ciljajo na ameriški trg

Večino razvoja, ki doslej poteka leto in pol, so financirali z lastnim denarjem. Koliko natančno, Zupančič ne razkrije, pravi pa, da se bodo na trg podali v začetku letošnjega leta. Usmerili se bodo na ameriške uporabnice.

Za širitev iščejo tudi investicijo v višini 200 tisoč evrov. »Glede na trenutno povezovanje z investitorji, jo bomo najverjetneje iskali v ZDA, seveda pa smo odprti za vse možnosti,« razlaga Zupančič.

Start-upu sicer svetujeta tudi podjetniški mentor in vlagatelj Jugoslav Petković ter ginekolog Stanko Pušenjak.

»Zmeda na trgu«

Kaj pa konkurenca? Ta seveda obstaja, a na trgu po besedah sogovornika vlada zmeda. »Večina obljublja poceni instant rešitve, ki pa žal ne delujejo najbolje.«

»Ovulacijski urinski testi, na primer, naj bi bili enostavni za uporabo, vendar v praksi ni tako. Prvi jutranji urin ni primeren za testiranje, pri drugem pa je uporabnica že v službi ali kje zunaj svojega doma, kar pa precej zaplete testiranje.

Malo uporabnic ve, da mora urin ohladiti na vsaj 30 stopinj, oziroma počakati nekaj minut, preden pomoči listek. Za pravilno uporabo je potreben kozarček, kar je zelo nepraktično za izvedbo testiranja izven doma.

Drugačni urinski ovulacijski testi so pripravljeni tako, da se dozira urin direktno na tester, vendar pa so tovrstni testerji precej dražji,« razlaga.

Najbližji konkurent je sicer ameriško podjetje Kindara s svojo merilno napravo Wink, od katere pa se slovenska rešitev razlikuje po tem, da mora uporabnica pri Kindari sama določiti plodne dni iz svojih vnešenih podatkov.

Zdravstveni start-upi

Z razvojem takšnih in drugačnih medicinskih oziroma zdravstvenih naprav se sicer ukvarja kar nekaj start-upov slovenskih ustanoviteljev. Doslej najbolj uspešen je Bellabeat soustanoviteljice Urške Sršen, ki je sprva razvijal naprave za spremljanje srčnega utripa še nerojenega otroka, danes pa je osredotočen predvsem na področje nosljivih naprav.

Omenimo še Mesi, ki uspešno tržni napave za merjenje gleženjskega indeksa, Adora napada trge s pametnim monitorjem za kirurge, Azumio je vodilni na področju aplikacij za merjenje srčnega utripa, Kinestica pa ima rešitev za rehabilitacijo nevroloških bolnikov. Več tudi v članku Tako start-upi, tudi slovenski, spreminjajo okostenelo zdravstvo

 

 

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...