So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Rešitev slovenskega start-upa, ki skrajša čas operacije do 20 odstotkov

Čas branja: 3 min
31.08.2016  10:47
Adora razvija brezdotični vmesnik, ki kirurgom omogoča pregledovanje informacij o pacientu med operacijami s preprostimi ročnimi kretnjami in glasovnimi ukazi. V podjetju pravijo, da so kirurgi navdušeni, a težava nastane pri slovenskih bolnišnicah.
Rešitev slovenskega start-upa, ki skrajša čas operacije do 20 odstotkov
Foto: Marijan Mirt

Obveščaj me o novih člankih:  

Interaktivni zdravnikov pomočnik Adora Assistant kirurgu omogoča, da med operacijskim posegom sam pregleduje medicinske slike in pridobiva ustrezne informacije o pacientu, ki ga operira, pravi soustanovitelj in direktor podjetja Kristjan Košič.

Funkcije pregledovanja medicinskih slik izvaja z v naprej določenimi gibi roke, ki jih prepozna elektromagnetna zapestnica na roki. Zapestnica posreduje signale v računalnik, kjer se ti s pomočjo programa prevedejo v ustrezne ukaze na ekranu, je delovanje tehnologije pojasnil Košič.

Krajše operacije, manj stresa za zdravnike

Adora Assistant po njegovih besedah prevzema vlogo člana operacijske ekipe v primerih, ko kirurg potrebuje dodatne informacije o pacientu med operacijo.

"Pri nekaterih vrstah operacij, na primer pri operaciji jeter, si kirurg ogleda tudi po več sto slik, izvaja meritve na teh slikah itd., kar je zamudno delo še posebej v primerih, ko mora zato zapustiti sterilno področje operacijske mize ali pa koristiti pomoč ostalega osebja," je pojasnil Košič.

Na ta način tehnologija krajša čas operacijskih posegov, zmanjšuje stres zdravnika, privarčuje material, manjša verjetnost pojava okužb med operacijo ter s skrajšanjem časa anestezije skrbi za varnost pacienta. Po besedah Košiča so merjenja pri več kot 100 opravljenih operacijah pokazala, da lahko uporaba pomočnika skrajša čas operacije do 20 odstotkov.

Upravljavec bolnišnic

Podjetje poleg rešitve Adora Assitant razvija tudi Adora HealthSuite - upravljavski sistem, ki vodstvom bolnišnic in kirurgom pomaga pri bolj učinkovitem načrtovanju oddelkov, pripravah na kompleksne operacije in zbiranju ter pregledovanju številnih statističnih podatkov.

HealthSuite po besedah Košiča kirurgu omogoča učinkovito pripravo na operacijo. "S to aplikacijo kirurg izbere čas in lokacijo operacije, vrsto operacije, ekipo, s katero bo izvajal operacijo, slikovni material, ki ga bo uporabil med operacijo s pomočjo Assistanta itd., po operaciji pa lahko v aplikaciji shrani zapiske o opravljenem delu," je pojasnil.

V Sloveniji je težko

Njihove rešitve so že preizkusili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, UKC Ljubljana in Hermitage Clinic v Dublinu na Irskem. V kratkem bodo rešitev postavili v glavni dunajski bolnišnici na Dunaju - AKH ter v zdravstvenem centru v Guardi na Portugalskem.

V slovenske bolnišnice pa je kljub naklonjenosti kirurgov, ki so Assistanta že preizkusili, težko vstopiti, saj je pri omejenih finančnih sredstvih manj naklonjenosti novim tehnologijam, opaža Košič. Najpomembnejši trgi so sicer v Evropski uniji, kjer je največ tehnološko dobro opremljenih operacijskih dvoran.

Prodaja še letos, a najprej potrebujejo certifikat

Kot je pojasnil Košič, prave prodaje še niso imeli, saj čakajo na pridobitev certifikata. Postopek certifikacije osebnega pomočnika, ki je dolgotrajen in drag, je po njegovih besedah skoraj zaključen. Pridobljen certifikat bo veljal za vse evropske države, ki imajo zakonodajo skladno z evropsko direktivo o medicinskih pripomočkih. Za druge države bodo potrebne dodatne certifikacije in usklajevanja.

V zadnjem letu so zdravnikovega pomočnika intenzivno predstavljali tako v evropskih kot v državah Bližnjega vzhoda, srečali pa so se tudi že s predstavniki iz Azije in ZDA.

Po prejemu certifikata pričakujejo prve prodaje v Evropski uniji še letos. Do konca tega leta pa načrtujejo prodajo tudi v Saudski Arabiji, Kuvajtu in Omanu, Azija in ZDA pa sledijo v letu 2017.

Iščejo investitorje ter širijo ekipo

V naslednjem letu načrtujejo za več kot milijon evrov prihodkov, v naslednjih treh letih pa jih nameravajo vsako leto vsaj podvojiti, je napovedal Košič.

Po 2. mestu v svetovnem finalu študentskega računalniškega tekmovanja Imagine Cup leta 2013 in prejemu 50.000 evrov konvertibilnega posojila Slovenskega podjetniškega sklada leta 2014 so lani poleti uspešno zaključili tudi novo rundo financiranja v višini 200.000 evrov v okviru bolgarskega pospeševalnika Eleven.

Trenutno pa so v intenzivnih pogovorih s tujimi investitorji, ki bi jim omogočili učinkovito širitev na mednarodnih trgih.

Ekipa trenutno šteje 10 članov, že v naslednjem letu pa želijo število sodelavcev okrepiti, predvsem s programerji in tržniki tako v Sloveniji kot v tujini. Razmišljajo pa tudi že o novih produktih. Zdravstveni sektor ima namreč velik potencial za nove tehnologije tako na področju obdelave podatkov kot pri razvoju medicinskih naprav in pripomočkov, je še dejal Košič.

 Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...