So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Za bolj inovativno Slovenijo potebujemo več agilnosti in povezovanja

Čas branja: 2 min
30.08.2016  13:59
Slovenija je letos na lestvici inovativnosti padla za štiri mesta ter se med 128 analiziranimi državami uvrstila na 32. mesto. Kakšne so strateške rešitve?
Za bolj inovativno Slovenijo potebujemo več agilnosti in povezovanja

Obveščaj me o novih člankih:  

Med najbolj inovativne države, glede na globalni indeks, ki ga devetič pripravlja svetovalno podjetje A.T. Kearney, spadajo Švica, Švedska, Velika Britanija, ZDA in Finska.

Slovenija se tako nahaja med bolj inovativnimi državami. "Smo v sredini v Evropi, nikakor pa nismo med vodilnimi. Ne bi rekel, da je to slabo, ampak lahko bi bilo boljše," je dejal podpredsednik v slovenski podružnici podjetja A.T. Kearney Marko Derča.

Kot je pojasnil Derča, ima Slovenija glede na področja, ki jih meri indeks inovativnosti, dobro politično, zakonodajno in poslovno okolje (23. mesto) ter uspešno razvija človeški kapital in vlaga v raziskave (24. mesto). Slabše pa je uvrščena pri kazalnikih, ki ocenjujejo razvitost trga (84. mesto).

Majhen trg kot priložnost

Eden izmed problemov Slovenije je po njegovem mnenju majhen trg. Podjetja, ki niso izvozno usmerjena že v samem začetku, postanejo bolj reaktivna kot proaktivna.

Majhen trg bi moral biti obenem tudi priložnost, da podjetja že na začetku razmišljajo o globalno aplikativnih inovacijah, da so bolj pogumna. To je v dobi digitalizacije, ko se svet vsak dan manjša, še toliko lažje, meni Derča.

Slovenijo bi med vodilne inovatorke povzdignilo predvsem povezovanje in partnerstva velikih in malih podjetij ter startupov pri razvoju in trženju inovacij.

Slovenska podjetja bi morala po njegovem mnenju razviti interne sposobnosti za upravljanje, si vzeti čas, prej kot denar, poudarja. Veliko inovacij namreč tipično ne zahteva ogromnih investicij.

"Pomembno je predvsem to, da usmerjaš svojo energijo in čas zaposlenih v prave stvari, za kar je potreben začetni strateški načrt razvoja, ki velikokrat v podjetjih manjka."

»Biti agilen in razmišljati globalno«

Da bi do tega prišli, je potrebno prilagoditi interni pristop in organizacijo, biti bolj agilen ter razmišljati globalno, meni Derča. "Slovenski trg je majhen, smo pa dobro pozicionirani za globalno uspešnost."

Derča je kot primer dobre prakse izpostavil tudi v Sloveniji delujočega proizvajalca bele tehnike, ki je v kratkem času želel priti do inovativnih idej ter v ta namen organiziral dvodnevni hackathon ter tako izzval svoj ustaljeni način razvoja in s tem obenem hitro pridobil odlične in aplikativne rešitve ter mobiliziral notranjo organizacijo.

Pozitiven primer je po njegovem mnenju tudi Zavarovalnica Triglav, ki je postala delni lastnik ljubljanskega ABC pospeševalnika, kjer poskuša načrtno črpati inovativne ideje iz zunanjega okolja.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...