So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Bellabeat: želimo biti večji od Agrokorja

Čas branja: 2 min
12.07.2016  11:54
»Ne hodim po klubih, ne posedam cele dneve v kafičih. Delam,« pravi Sandro Mur, 26-letni matematik, ki je skupaj s Slovenko Urško Sršen ustanovil podjetje Bellabeat.
Bellabeat: želimo biti večji od Agrokorja
Skupaj v ljubezni, skupaj v poslu: Hrvat Sandro Mur in Urška Sršen.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Sandro Mur dodaj
Mura dodaj
Agrokor dodaj
Urška Sršen dodaj

Sandro Mur, soustanovitelj mladega podjetja Bellabeat, pravi, da vsak mesec ustvarijo 5,5 milijona dolarjev prihodkov in beležijo 20-odstotno rast. Od ustanovitve leta 2014 so prodali več kot 400 tisoč naprav za spremljanje telesnih aktivnosti, ki jih razvijajo.

Naprava prek senzorjev v aplikacijo na pametni telefon sporoča raznovrstne podatke (o pretečenih kilometrih, srčnem utripu, spancu ...), rešitev pa nato poda priporočila za bolj zdrav način življenja. Naprave so namenjene ženskam, v prihodnosti pa nameravajo razviti rešitve za oba spola.

»Čez leto dni bo Bellabeat vreden več kot milijardo dolarjev,« je Mur povedal v intervju za hrvaški Poslovni.hr. S tem bi se podjetje uvrstilo v skupino redkih evropskih »samorogov«. Da bi dosegel magično mejo, bi morali po besedah Mura na mesec ustvariti najmanj deset milijonov dolarjev. »Želimo postati večji od Agrokorja,« še razkriva visoke ambicije.

Jeseni se medtem nameravajo znova podati v iskanje investicijskih milijonov. »Verjamemo, da bo interes vlagateljev potrdil visoko tržno vrednost. Končni strateški cilj je javna ponudba delnic (IPO). Seveda je vedno možno, da pride konkurenca in z njo prevzem,« pojasnjuje.

Bellabeat je hrvaški start-up«

Mladi, 26-letni matematik, je Bellabeat na noge postavil skupaj s Slovenko Urško Sršen, sicer akademsko kiparko. Na vprašanje novinarja, ali je Bellabeat tudi kaj slovenski je Mur jasen: »Bellabeat je hrvaški start-up. O tem ni dvoma. Nastal je v Zagrebu, tukaj se dela posel in tukaj so zaposleni. Tudi Urška živi in dela v Zagrebu«.

V hrvaškem glavnem mestu trenutno zaposlujejo okoli 85 ljudi. Sedež podjetja je zaradi prisotnosti vlagateljev v Silicijevi dolini, na Kitajskem so predstavniki, ki skrbijo za proizvodnjo, v Londonu pa za marketing.

Način, kako preživeti kot par

Mur je spregovoril tudi o »romantičnih« začetkih skupnega podjema. »Resnica je, da sva Bellabeat ustanovila, da bi preživela kot par. Urška v Zagrebu namreč ni dobila službe, z razstavami pa ni zaslužila dovolj za preživetje. Ena od rešitev je bil skupni start-up, v katerem bi združila željo po pomoči ljudem z možnostjo zaslužka.«

Niso se zanašali na banke ali starše

Glede financiranja sogovornik pravi, da se na starše niso zanašali. »Naučili so me, kako preživeti in kako postati samozavesten,« razlaga. Prvi denar za razvoj start-upa, deset tisoč evrov, so pridobili na tekmovanju v Splitu, nato zmagali na nekem nemškem natečaju in osvojili novih 15 tisoč evrov. »Potem smo šli na Kitajsko in tam kupili strojno opremo. Priklopil sem jo na telefon in ugotovil, da s že razvitim programom ne bo nič, zato sem s petimi prijatelji sprogramiral nov software,« opisuje Mur. Kasneje so pridobili dodatnih 80 tisoč evrov in se odpravili v ZDA.

»Bellabeat ni rezultat pridobivanja bančnih posojil. Že od samega začetka je to bitka za preživetje za uresničitev skupnih sanj,« dodaja.

"Ne hodim po kafičih. Delam."

Oba s Sršenovo sta sicer ljubitelja kitesurfinga, a bolj kot prosti čas je daleč na prvem mestu delo. »Ko sva v Zagrebu, ne greva ven. Ne hodim po klubih, ne posedam cele dneve v kafičih. Delam. Bellabeat je trenutno prioriteta,« razlaga.

Kot vodja vse večje ekipe se je Mur po lastnih besedah naučil, da nikoli ni dobro sklepati kompromisov. »Do vsakega člana je treba biti popolnoma iskren. Res je, zaradi tega boste verjetno koga izgubili. A izgubili boste veliko več, če boste tiho. Tega sem se naučil na lastni koži.«


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...