So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kolektor je danes polmilijardno podjetje; kaj dela, da bo še večje?

Čas branja: 2 min
20.06.2016  10:25
Idrijski koncern z inoviranjem med zaposlenimi in sodelovanjem s start-upi razvija vse od hitrih polnilnic do futurističnih materialov. Pravijo, da želijo postati bolj agilni, hitrejši in seveda tako ustvariti več prihodkov.
Kolektor je danes polmilijardno podjetje; kaj dela, da bo še večje?
Nataša Kovačevič, zaposlena pri Kolektorju, je razvila proces, ki načrtno spreminja lastnost materiala in s tem širi področje uporabe.

Obveščaj me o novih člankih:  

Postanite startupozavri!

Startupozavri so medijski projekt Startaj.si, podjetniškega portala Časnika Finance, pri katerem sodelujejo še Iniciativa Start:up Slovenija, Združenje Manager in 30Lean.

Iščemo dobre prakse uveljavljenih podjetij, ki v svojih ekipah ne iščejo zgolj zaposlene, ampak podjetnike.

Če ste startupozaver in želite svoje znanje prenašati naprej, nam pišite na blazej.kupec@finance.si


Idrijski Kolektor se je pred kratkim povezal z domačim inovatorjem Urošem Platišetom, s katerim so razvili polnilnico, za katero pravijo, da lahko vse modele električnih vozil napolni v pol ure do ene ure. Vsaka polnilnica ima priključno moč 22 kilovatov. V Sloveniji jih kmalu želijo postaviti sto in nato z njimi prodreti še na svetovni trg. Polnilnice bodo med sabo komunicirale, plačevanje bo možno prek pametnega telefona.

Jedro njihove polnilne postaje je pluton power - to je pametna varovalka, ki združuje tri elemente v eni napravi: merjenje, kontrolo in zaščito. V Kolektorju so prepričani, da bo ta rešitev prinesla revolucijo ne samo pri polnjenju električnih avtomobilov, temveč tudi v električne omarice. Z zamenjavo zdajšnjih varovalk s pametnimi bomo dobili popoln nadzor nad vsemi električnimi napravami.

Kolektor nastopa v tem primeru kot pospeševalnik ideje. Uroš Platiše ima namreč start-up podjetje Energijski konduktorji, ki ga bo Kolektor dokapitaliziral. Za kakšen denar? »Za zdaj so majhni vložki,« pravijo.

drmota-bolko-platisa-xx.1463409092.jpg.n.960px.jpg
Kolektor v sodelovanju s start upom naskakuje svetovni trg električnih polnilnic avtov. Na sliki: Marjan Drmota, šef razvoja Kolektorja, Radovan Bolko, predsednik uprave Kolektorja in inovator Uroš Platiše pred novo električno polnilnico

Novi materiali

Nataša Kovačevič, zaposlena pri Kolektorju, si je medtem zadala malce drugačen projekt: razvila je postopek, strokovno poimenovan »implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo«.

To je postopek, ki načrtno ustvarja oziroma spreminja neko lastnost materiala ter s tem širi področje uporabe. »Inovacija odpira nove dimenzije trajnostnih in ekoloških procesov na področju avtomobilske in industrijske tehnike,« dodaja Kovačevičeva.

Sklad za naložbe v start-upe

Idrijski izdelovalec avtomobilskih sistemov in industrijske tehnike, ki je lani ustvaril okoli pol milijarde evrov prihodkov, ima očitno tudi denar za vlaganja in celo prevzeme start-upov. Financirali bodo podjetja v zgodnjih razvojnih fazah.

»Vanje bo Kolektor vložil lastna sredstva, v prihodnjih letih do dva odstotka prihodkov, višina vložka v posamezno podjetje pa bo odvisna od potenciala in zrelosti poslovnega modela,« razlaga načrte tveganega sklada Valter Leban, član uprave Kolektorja, ki je lani sicer ustvaril okoli pol milijarde prihodkov.

Kaj iščejo? Znanje in ideje za razvoj rešitev v tako imenovani industriji 4.0, kar vključuje avtomatizacijo proizvodnje, pametne senzorje, simulatorje, strojno učenje in programe za analizo podatkov, odgovarja Leban.

leban-valter05-be.1464891390.jpg.n.960px.jpg
Član uprave Valter Leban: Start-upi morajo biti zelo agilni, hitri in prilagodljivi. Te lastnosti se nam zdijo ključne v naslednjih nekaj letih tudi za nas

Skupinsko inoviranje

Čeprav je svetovna industrija igra »velikih fantov« s še večjimi proračuni, pa se zdi, da Kolektor kot ena izmed prvih lastovk slovenskega gospodarstva na tem področju ubira malce drugačno pot. »Start-upi morajo biti zelo agilni, hitri in prilagodljivi, da se lahko uveljavijo in pustijo sledi na poslovnem zemljevidu. Prav te lastnosti se nam zdijo ključne v naslednjih nekaj letih. Želeli bi jih vključiti tudi v Kolektorjev poslovni model,« o novi korporativni strategiji pravi Leban.

Časi, ko so poslovni modeli trajali deset ali več let, so namreč mimo. »Velika podjetja imajo precej prednosti, agilnost pa običajno ni ena izmed njih, razen če načrtno razvijajo sistem, ki ni ovira za hiter odziv na spremembe. Verjetno je ključna beseda, ki jo poznajo vsi veliki igralci vitkost na vseh področjih, predvsem na področju procesov, tako v proizvodnji, razvoj in pri inovacijah,« še pravi sogovornik.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...