So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Eurosender zbral 300 tisoč evrov svežega denarja, med vlagatelji tudi nemški velikan

Čas branja: 2 min
09.05.2016  21:07
Skupaj je podjetje doslej zbralo 750 tisoč evrov; novo investicijo pa bodo namenili za agresivnejšo širitev.
Eurosender zbral 300 tisoč evrov svežega denarja, med vlagatelji tudi nemški velikan
Triindvajsetletni Tim Potočnik (na sliki) je podjetje Eurosender pred tremi leti postavil z Janom Štefetom.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Ergo dodaj
Munich Re dodaj
GLS dodaj
UPS dodaj
Tim Potočnik dodaj

Ljubljanski start-up Eurosender, ki prek spletne platforme omogoča poceni pošiljanje paketov v Evropi, je v novi rundi financiranja zbral 300 tisoč evrov investicije za širitev posla.

Dvesto tisoč evrov je v mlado ekipo vložil nemški zavarovalniški velikan Ergo, sto tisoč pa sklad Fil Rouge Capital.

Kolikšen delež podjetja so prepustili novim vlagateljem, v slovenskem podjetju ne razkrivajo.

Dodajmo, Ergo velja za eno največjih evropskih zavarovalnic in je v lasti pozavarovalniške skupine Munich RE, ki je lani ustvarila 50 milijard evrov prihodkov. Ergo je sicer zelo aktivna v start-up svetu, pogostokrat sodeluje s pospeševalniki in med mladimi podjetji išče prevzemne tarče.

Kaj delajo

Eurosender je razvil platformo, ki združuje povpraševanje strank, ki iščejo čezmejne storitve hitre dostave. S tem pridobi pogajalsko moč in posledično nižje cene pri velikih kurirskih službah, kot so DPD, GLS in UPS, ki sicer še vedno fizično opravijo dostavo.

»Nizke cene nato prenesemo na naše uporabnike,« pojasnjuje Tim Potočnik, ki je start-up pred dvema letoma postavil skupaj z Janom Štefetom, sošolcem iz srednje šole. Potočnik trdi, da so njihove cene tudi 70 odstotkov nižje kot bi bile neposredno pri podjetjih za hitro dostavo ali na poštnem okencu. Več o nastanku podjetja lahko preberete v članku Kako 23-letnika rešujeta tisto, česar velike službe ne znajo ali nočejo

Iščite "pameten" denar, tak, ki prinaša nove kontakte, trge, stranke in posledični višjo rast, svetuje Tim Potočnik.

Potencial prepoznali tudi drugi vlagatelji

Slovenski start-up je bil sicer že pred današnjo investicijo podkrepljen z vlagateljskimi evri - lani je podjetje namreč pridobilo skupaj 350 tisoč evrov vložka - 220 tisoč evrov so prispevali nekateri slovenski poslovni angeli, preostalo pa sklad Silicijevi vrtički, ki ga sestavljajo uspešni start-up podjetniki.

Ob vložku junija lani je bil Eurosender ocenjen na 3,6 milijona evrov, kolikšna pa je valuacija podjetja ob novi rundi Potočnik medtem ne želi razkriti.

Intenziven prodor v Grčijo

Sogovornik pravi, da bodo svež denar namenili za širitev poslovanja. Podjetje je sicer navzoče na vseh evropskih trgih, razen na Cipru in Malti. Najmočnejši so na Hrvaškem, Portugalskem in v Romuniji, kjer so pripravili tudi obsežne trženjske kampanje. "Konec maja bomo podobno akcijo izpeljali tudi v Grčiji," dodaja.

Glavne Eurosenderjeve stranke so študenti in zdomci, v zadnjem času pa tudi mala in srednje velika podjetja. "Med slednjimi je že štiri tisoč takih, ki redno uporabljajo storitev. V naslednjih mesecih se bomo usmerili v pošiljanje palet in težkih paketov - tudi za končne uporabnike, česar v Evropi ne ponuja še nihče," razlaga Potočnik.

V iskanju novega denarja

Ekipa trenutno šteje okoli 15 članov, a so po besedah sogovornika nenehno v iskanju novih okrepitev - predvsem programerjev in tržnikov.

Za letos načrtujejo desetkratno povečanje prihodkov. "A v ta namen bomo potrebovali novo investicijo. Pričakujemo, da bomo letos skupaj zbrali okoli milijon evrov," še pravi Tim Potočnik.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...