So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Na največje svetovno tekmovanje za mlade znanstvenike gre mariborska dijakinja

Čas branja: 2 min
05.05.2016  13:08
Gabriela Štumberger se bo predstavila s projektom, ki raziskuje vpliv pesticidov na organizme v prsti.
Na največje svetovno tekmovanje za mlade znanstvenike gre mariborska dijakinja
Štumbergerjeva, dijakinja tretjega letnika, je preučevala, kako pesticidi vplivajo na heterotrofne organizme - organizme, ki se prehranjujejo s snovmi, nastalimi v drugih organizmih - v prsti.

Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenijo bo letos na največjem znanstvenem tekmovanju na svetu za srednješolce, mednarodnem sejmu znanosti in tehnike Intel ISEF, zastopala dijakinja II. gimnazije Maribor Gabriela Štumberger. Predstavila se bo v kategoriji mikrobiologije, in sicer s projektom, ki raziskuje vpliv pesticidov na organizme v prsti.

Dijakinjo je za tekmovanje izbrala Zveza organizacij za tehnično kulturo Slovenije, ki je uradna partnerica organizatorja tekmovanja, ameriškega tehnološkega velikana Intela. Izbrana je bila preko državnega tekmovanja za mlade raziskovalce, na katerega se je uvrstilo 238 raziskovalnih nalog več kot 400 učencev in dijakov.

Množičnost

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik zveze Stane Pejovnik, se na tovrstnih tekmovanjih na regionalni in državni ravni letno zvrsti približno 50.000 učencev in dijakov. "Da so ta tekmovanja tako množična, kaže, da mladi želijo poglobljeno delati na problemih, to je zame najpomembnejše," je dejal.

Kaj je ugotovila dijakinja

Štumbergerjeva, dijakinja tretjega letnika, je preučevala, kako pesticidi vplivajo na heterotrofne organizme - organizme, ki se prehranjujejo s snovmi, nastalimi v drugih organizmih - v prsti. Ugotovila je, da imata dva izmed treh testiranih pesticidov protimikrobni učinek na organizme v prsti, en pa pospešuje rast.

Na finalu tekmovanja, ki bo potekalo v Phoenixu v Arizoni med 8. in 13. majem, se bo predstavila v kategoriji mikrobiologija skupaj s 87 drugimi projekti z vsega sveta. Skupaj se bo na tekmovanju pomerilo več kot 1750 mladih znanstvenikov iz več kot 75 držav.

Svoje raziskave in projekte bodo predstavili v 22 kategorijah, od biologije, kemije in energetike do matematike, fizike in robotike. Finaliste bo ocenjevalo več sto znanstvenikov, inženirjev in strokovnjakov iz gospodarstva za posamezna področja.

Nagrade

Finalisti za nagrado prejmejo v celoti plačano potovanje na Intelov sejem. Poleg tega bo na tekmovanju podeljenih za približno štiri milijone dolarjev denarnih nagrad in štipendij. Glavna nagrada znaša 75.000 dolarjev, ob tem pa v vsaki kategoriji podelijo še denarne nagrade v višini več tisoč dolarjev.

"Če grem tako daleč, lahko tudi grem v Gradec"

Lani sta na tekmovanju kot prva Slovenca sodelovala Miha Gulič in Klemen Ducman. S projektom visokofrekvenčnega resonančnega transformatorja sta osvojila četrto nagrado v kategoriji fizike in astronomije. Danes sta dejala, da je bilo tekmovanje izjemna izkušnja, tako po strokovni kot po družabni plati.

Projekt je zaznamoval tudi njun študij. Ducman, ki zase pravi, da je teoretik, študira fiziko v Ljubljani, praktik Gulič pa se je vpisal na strojništvo v Gradcu.

Tudi Štumbergerjeva namerava študij nadaljevati na področju, ki ga pokriva njen projekt, in tudi ona ne razmišlja o Ljubljani, pač pa o Gradcu. "Verjetno bom študirala mikrobiologijo ali molekularno biologijo. Če grem tako daleč, lahko tudi grem v Gradec," je dejala.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...