So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kolektor ustanavlja sklad za financiranje tehnoloških start-upov

Čas branja: 4 min
28.04.2016  21:22
"Inovirati želimo hitreje! Izkoristiti želimo znanja, ki so že prisotna v podjetniškem ekosistemu. Želimo rasti z novimi produkti in ustvarjati nova delovna mesta z večjo dodano vrednostjo."
Kolektor ustanavlja sklad za financiranje tehnoloških start-upov

Obveščaj me o novih člankih:  

Koncern Kolektor je eno vodilnih globalnih podjetij na področju avtomobilskih sistemov in industrijske tehnike. V prihodnjih letih želijo rasti tudi na področju industrijskega IoT in inovacij na področju digitalizacije. S to vizijo in v luči globalnih start-up disrupcij ustanavljajo sklad, ki bo financiral tehnološke start-upe v zgodnjih razvojnih fazah.

"V prid tega projekta govorijo naša finančna stabilnost, dostop do trgov, mreženje, mentorstvo, aplikativno okolje in vrednote, ki jih podpiramo oziroma živimo," je v intervjuju povedal Valter Leban, član uprave koncerna Kolektor.

Leban bo kot eden ključnih govornikov na letošnji PODIM konferenci razkril podrobnejše načrte in prijeme za ohranjanje vodilne pozicije na trgu ter aktivno povezovanje s start-upi.

Kako v koncernu Kolektor občutite vplive zunanjih start-upov, ki disruptirajo poslovanje v praktično vseh branžah? Jih zaznavate kot grožnjo ali kot priložnost?

Do sedaj teh vplivov nismo čutili v večji meri, ker tradicionalno delujemo na področjih, ki jih definirajo veliki igralci, recimo avtomobilska industrija, industrijska tehnika. Poleg tega smo že od samih začetkov močni na področju tehnoloških kompetenc, kjer inoviramo in razvijamo že več kot petdeset let. A svet se nenehno spreminja in zavedamo se, da se bo moral tudi Kolektor transformirati, ujeti ta val in izkoristiti priložnosti, ki se kažejo na globalni ravni.

Zakaj se letos aktivno udeležujete dogodka, kot je konferenca PODIM, ki je v prvi vrsti namenjena start-upom?

Že lani smo se odločili za novo strateško usmeritev na področje digitalizacije, ki bo v prihodnjih letih postala ena od pomembnih poslovnih stebrov Kolektorja. Zavedamo se, da je rast na tem delu povezana tudi s pridobivanjem novih znanj, kompetenc, inovacijskih predlogov. Ker vstopamo na področje podjetniških priložnosti in prebojnih inovacij, želimo to narediti tudi s pomočjo start-up ekosistema. Želimo se predstaviti kot podjetje, ki ponuja priložnost sodelovanja tehnološkim start-upom v tem delu regije.

Kako bi opisali vaše podjetje, da bi pritegnili pozornost teh start-upov, s katerimi si želite sodelovati?

Ponašamo se s tradicijo, kakovostjo in globalno prepoznavnostjo v visoko specializirani industrijski proizvodnji. Podjetje se je razvilo v globalno družbo s sedežem v Sloveniji ter široko razvejano mrežo podjetij in podružnic v Evropi, Ameriki in Aziji. Imamo okrog 30 podjetij, ki so organizacijsko povezana po panožnem principu na Komponente in sisteme, Energetiko in industrijsko tehniko ter Stavbno tehniko in izdelke za dom.

Start-upe, ki delajo po vitkih načelih, med drugim zanima, kakšen problem rešujejo, komu in na kakšen način. Katera so torej razvojna področja ali produkti, s katerimi jih želite pritegniti k sodelovanju?

Naši glavni produkti so še vedno povezani z avtomobilsko industrijo, ki jo oskrbujemo s komutatorji, rotorji, vidnimi plastičnimi deli avtomobilov, hibridnimi kosi in magnetnimi komponentami. Imamo lastno proizvodnjo orodij in strojev ter proizvodne informacijske sisteme. V zadnjih letih smo vstopili na področje elektroenergetike oziroma transformatorjev in hidroelektrarn.

Kdo pa so končni uporabniki vaših tehnologij in produktov?

Če gremo čisto na raven uporabnikov, se boste z našimi izdelki srečali v svojem avtomobilu, ko boste uporabljali gospodinjske aparate, izkoriščali električno energijo, vstopali v poslovne in javne stavbe... Ko govorimo o svojih prednostih, običajno omenjamo lastno konstrukcijo strojev in orodij, avtomatizacijo proizvodnje, optično kontrolo, specifično znanje s področja obdelave materialov, kot so kovine ali plastične mase. Vse to so lahko izzivi za start-upe, ki bi želeli sodelovati pri reševanju problemov v industriji.

Za start-upe je sodelovanje s korporacijami pomembno tudi zaradi njihove globalno razvejane poslovne in prodajne mreže, prek katere se jim lahko odprejo marsikatera nova vrata ...

Drži! Kolektor je izvozno naravnano podjetje, ki je v zadnjih letih doživelo preobrazbo v globalnega igralca, in to je eden naših največjih dosežkov. Prisotni smo v ZDA, Mehiki, Rusiji, na Kitajskem, v Južni Koreji, v Indiji, Nemčiji, BiH, Srbiji in seveda v Sloveniji. V tem času smo doživeli tudi največjo rast prihodkov, ki so v lanskem letu dosegli skoraj pol milijarde evrov.

Kako pa sicer v Kolektorju spodbujate inoviranje zaposlenih in razvoj novih prebojnih inovacij?

Inovacije so bile vedno sestavni del kulture Kolektorja in so dejansko ena od ključnih vrednot, ki jih živimo. K inoviranju in podajanju koristnih predlogov so povabljeni vsi zaposleni, ki lahko v vsakem trenutku podajo svoje rešitve. Drugo področje pa so bazične raziskave, s katerimi se ukvarja skupina znotraj Kolektorja, ki intenzivno sodeluje s tehničnimi inštituti v Sloveniji in tujini, z ministrstvi in izobraževalnimi inštitucijami.

Kakšni so rezultati tovrstnih aktivnosti?

Rezultat tega dela so izdelki z izboljšanimi lastnostmi, recimo s pomočjo nanotehnologije. Velik poudarek dajemo tudi potencialnim kadrom, pri čemer imam v mislih sodelovanje s štipendisti in študenti na tehničnih smereh. Glede prebojnih inovacij pa bi omenil, da smo izdelali doslej največji in najtežji transformator nazivne moči 400 MVA in nazivne napetosti 420 kV, katerega skupna masa presega 400 ton. Poleg Kolektorja so podoben transformator sposobne izdelati le še nekatere velike multinacionalke.

Načrtujete tudi lansiranje povsem novega projekta za aktivno, tudi lastniško povezovanje s start-upi.

Želimo vzpostaviti uspešno povezavo med Kolektorjem, inovatorji, inštituti, univerzami in start-up eko sistemom, ki bo imela za rezultat aplikativne inovacije s področja, ki ga danes imenujemo Industrija 4.0. S tem namenom ustanavljamo sklad namenjen financiranju tehnoloških podjetij v zgodnjih razvojnih fazah.

Kaj so vaši ključni vzgibi za ustanovitev tovrstnega sklada?

Inovirati želimo hitreje! Izkoristiti želimo znanja, ki so že prisotna v podjetniškem ekosistemu. Želimo rasti z novimi produkti in ustvarjati nova delovna mesta z večjo dodano vrednostjo. Kot globalno podjetje imamo vse, kar takšen sklad potrebuje za uspeh - finančno stabilnost, dostop do trgov, mreženje, mentorstvo, okolje za aplikacijo novih produktov in nenazadnje vrednote, ki jih podpiramo.

Skupaj se trudimo širiti dobre prakse vitkega startu-up razvijanja novih poslovnih modelov in ob tem povezovati uveljavljene izkušene managerje z inovativnimi start-up podjetniki:

• Startaj.si/Časnik Finance z medijskim projektom Startupozavri, v katerem izpostavljamo start-upovsko svežino v uveljavljenih slovenskih podjetjih in s tem prispevamo k zdravemu razvoju podjetnosti v slovenski družbi.

Združenje Manager, ki pomaga managerjem pri izzivih uvajanja digitalnih sprememb, katerih tempo narekujejo hitra in vitka start-up podjetja s svojimi disruptivnimi digitalnimi produkti in storitvami.

Iniciativa Start:up Slovenja kot izvajalka ključnih nacionalnih programov za start-upe in povezovalka javnih in zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema, ki svoje aktivnosti vsako leto povzame na konferenci PODIM.

30Lean, kot uveljavljeni svetovalec in mentor vitkega inoviranja v že uveljavljenih organizacijah, mentor startup timov Slovenskega podjetniškega sklada, ABC pospeševalnika idr. ter nosilec gibanja Slovenijo delaj vitko.

Naše prve skupne aktivnosti so zajem in deljenje tovrstnih dobrih ter slabih izkušenj in soustvarjanje vsebin konference PODIM za uveljavljena podjetja.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...