So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Slovenci iskali rešitve za Naso: zmagala obleka, ki omogoča vadbo v vesolju

Čas branja: 1 min
28.04.2016  12:29
Kaj smo videli na letošnjem dogodku NASA SpaceApps Challenge
Slovenci iskali rešitve za Naso: zmagala obleka, ki omogoča vadbo v vesolju
Zmagovalna ekipa STEVE in organizatorji

Obveščaj me o novih člankih:  

Potovanje in predvsem bivanje v vesolju za astronavte predstavlja velik izziv, saj so svoje fizično stanje primorani ohranjati z neskončnimi urami dolgočasnih in napornih vadb. Da bi jim to olajšali, so si Gregor Skok, Katja Karpač, Andrej Merkovčič, Jakob Makovac, Urška Pogorevčnik in Luka Gabršček, omislili vesoljsko obleko, ki bi omogočala, da oseba med opravljanjem običajnih opravil izvaja tudi vadbo.

»Tako bi se lahko astronavt s preprostimi dnevnimi gibi s pomočjo te obleke enostavno izognil težavam z izgubljanjem mišične in kostne konstitucije,« pravijo.

Ekipa STEVE, kot so se poimenovali, je zmagala na nedavnem NASA SpaceApps Challenge, ki sta ga letos skupaj organizirala Tehnološki park Ljubljana in ABC pospeševalnik. Dogodek je sicer potekal po 150 mestih po svetu, v Sloveniji poleg Ljubljane še v Kopru.

Kako deluje obleka

»Največji izziv je bilo uskladiti idejo in poiskati, kaj točno želimo narediti s to obleko. Obleka funkcionira po principu eksoskeleta in otežuje gibanje, zaradi česar se krepijo mišice, kot tudi kosti. Projekt bi nadaljevali in ga čim prej spravili v vesolje.

Obleka ima potencial in upamo, da bodo tudi pri NASI to prepoznali. Z ekipo smo se hitro ujeli in kljub temu, da prihajamo iz različnih področij, menim, da je ravno raznolikost naša prednost,« pravi Urška Pogorevčnik z Biotehniške fakultete v Ljubljani, oddelka za mikrobiologijo.

Mlada pamet

Na dogodku so se v posebnem programu pomerili tudi mladostniki. Zmagala je ekipa Space Whale, ki jo sestavljajo Erazem Pivk, Domen Baumgartner, Aljaž Kontestabile in Žan Magerl. Fantje prihajajo z OŠ Simona Jenka iz Kranja in gimnazije Bežigrad.

Space-Whale.1461838965.jpg.w.960px.jpg
Space Whale ima rešitev, kako zmanjšati količino smeti v atmosferi, kjer se trenutno nahaja oko 500 tisoč kosov smeti. "Domislili smo se ideje, kako pripeljati nazaj na Zemljo 60 tisoč smeti. Tukaj bi jih prodajali kot spominke, modne dodatke. Tako bi lahko ustvarili prodajno vrednost pri NASI. Za to smo naredili tudi že izračune in ugotovili, kako veliko investicijo potrebujemo in za kakšen zaslužek od prodaje v končni fazi gre,« pravijo v ekipi.

life-system.1461838920.jpg.n.960px.jpg

-B9A2003.1461838864.jpg.n.960px.jpg

-B9A1962.1461839447.jpg.n.960px.jpg

Foto: Siniša Kanižaj/ABCNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...