So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Kako dosežemo preboj v poslu? Inovativni izdelki niso dovolj ...

Čas branja: 2 min
25.04.2016  09:33
Zakaj lahko preboj dosežemo le z inovativnimi poslovnimi modeli, ne pa z izdelki ali storitvami.
Kako dosežemo preboj v poslu? Inovativni izdelki niso dovolj ...

Obveščaj me o novih člankih:  

Svetla prihodnost podjetij je neposredno odvisna od hitrosti vpeljevanja sprememb v poslovanje, seveda glede na hitrost vpeljevanja sprememb, ki jo dosega konkurenca. Za nove igralce na trgu je hitrost navdušujoča, za obstoječe pa zaskrbljujoča, ker nikoli ne morejo povsem natančno vedeti, s čim in od kje prihaja naslednji konkurent.

Motnje prihajajo od vsepovsod

Včasih so inovacije nastajale skoraj izključno znotraj matične industrije, danes motnje prihajajo od vsepovsod. Motnje ne prihajajo zgolj v obliki cenejših in bolj kakovostnih izdelkov ali boljših različic obstoječih izdelkov, temveč vse pogosteje v obliki novih prebojnih poslovnih modelov, ki lahko popolnoma spremenijo razmere na trgu.

Prebojne inovacije iščejo vsi, še posebej pa start-up podjetja. Proti temu se lahko uveljavljena podjetja "borijo" le tako, da se tudi sama lotijo prebojnega inoviranja na področju poslovnih modelov.

Gradniki poslovnega modela

Poslovne modele definiramo s kratkimi in jedrnatimi odgovori na vprašanja, kot so:

  • kdo so stranke,

  • katero težavo jim rešujemo,

  • kakšno vrednost jim ponujamo,

  • prek katerega kanala dostopamo do njih,

  • kakšni stroški ob tem nastajajo,

  • kako merimo svojo učinkovitost in

  • zakaj to delamo mi in ne kdo drug.

V čem je skrivnost?

Bistvo dobrega poslovnega modela je, da učinkovito rešuje problem, ki ga je vredno rešiti, tako z vidika trga kot organizacije. Podjetja največkrat propadejo zaradi slabih poslovnih modelov, ne pa slabih poslovnih načrtov. Slabega poslovnega modela se ne da popraviti s še tako dobrim poslovnim načrtom.

Do prebojnih inovacij s fokusiranim, ne množičnim inoviranjem!

V številnih organizacijah že obstajajo izkušnje z zbiranjem, ocenjevanjem in nagrajevanjem koristnih predlogov. Ideje iz nabiralnikov običajno rešujejo enostavnejše, stroškovno naravnane ukrepe. Le redko pa se v nabiralniku znajdejo predlogi, iz katerih se lahko razvije nekaj tako velikega, kar bo bistveno spremenilo razmere na trgu.

Primarna odločitev in odgovornost vodstva

Alternativa inoviranju je odpuščanje. Inoviranje težko naročimo, lahko le omogočimo in zagotovimo pogoje, da se zgodi. Prihodnji uspeh podjetja je zato zelo odvisen tudi od medsebojnega komuniciranja in zaupanja med managerji ter inovatorji.

Avtorji: mag. Lojze Bertoncelj, 30Lean, in dr. Alexis Zrimec, Abelium, prof. dr. Miroslav Rebernik in mag. Matej Rus (Ekonomsko-poslovna fakulteta, Univerza v Mariboru in Tovarna podjemov, Iniciativa Start:up Slovenija)

Skupaj se trudimo širiti dobre prakse vitkega start-up razvijanja novih poslovnih modelov in ob tem povezovati uveljavljene izkušene managerje z inovativnimi start-up podjetniki:

• Startaj.si/Časnik Finance z medijskim projektom Startupozavri, v katerem izpostavljamo start-upovsko svežino v uveljavljenih slovenskih podjetjih in s tem prispevamo k zdravemu razvoju podjetnosti v slovenski družbi.

startupozavri-logo.1461145711.png.n.360px.png

Združenje Manager, ki pomaga managerjem pri izzivih uvajanja digitalnih sprememb, katerih tempo narekujejo hitra in vitka start-up podjetja s svojimi disruptivnimi digitalnimi produkti in storitvami.

Iniciativa Start:up Slovenja kot izvajalka ključnih nacionalnih programov za start-upe in povezovalka javnih in zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema, ki svoje aktivnosti vsako leto povzame na konferenci PODIM.

30Lean, kot uveljavljeni svetovalec in mentor vitkega inoviranja v že uveljavljenih organizacijah, mentor startup timov Slovenskega podjetniškega sklada, ABC pospeševalnika idr. ter nosilec gibanja Slovenijo delaj vitko.

Ne pozabite na PODIM

Ne podjetniški konferenci PODIM, ki bo 11. in 12. maja potekala v Mariboru, se bodo letos še posebej intenzivno ukvarjali prav z vprašanjem povezovanja med »starimi« in »novodobnimi« podjetji. Prijavite se lahko tukaj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...