So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Start-up Sphericam, podprt z denarjem slovenskih podjetnikov, dobil kar pet milijonov svežega kapitala

Čas branja: 1 min
18.04.2016  10:00
Mlado podjetje je razvilo 360-stopinjsko VR kamero. Potencial mednarodnega start-upa so med prvimi prepoznali slovenski podjetniki.
Start-up Sphericam, podprt z denarjem slovenskih podjetnikov, dobil kar pet milijonov svežega kapitala
Soustanovitelji Sphericama, prvi človek Jeffrey Martin na desni.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ameriško-češko-nizozemsko-slovenski start-up Sphericam, v katerega je leta 2014 vložil slovenski sklad poslovnih angelov Silicon Gardens, je pridobil zajetno investicijo petih milijonov dolarjev s strani kitajskega podjetja Kingnet Technologies.

Gre za družbo iz Šanghaja, ki se ukvarja z mobilnimi in spletnimi igrami in se namerava v prihodnosti osredotočiti na vsebine in platforme za navidezno resničnost.

green-IMG-1389.1460965873.jpg.e.960px.jpg

Nakup je torej strateške narave, saj Sphericam razvija 360-stopinjsko VR kamero, ki je po njihovih besedah prva tovrstna na svetu. Naprava namreč omogoča snemanje v razločljivosti 4K pri 60 sličicah na sekundah. S programsko opremo lahko avtomatsko zlepi posnetke posameznih tipal v enotno 360-stopinjsko sliko.

»S kamero lahko ljudje ujamejo in delijo 360-stopinjske posnetke na način, ki se odlično prilagaja današnjim napravam za navidezno resničnost. In to je samo začetek,« so razložili v Kingnetu.

Po kakšni valuaciji so Kitajci vložili v Sphericam v sporočilu za javnost niso navedli.

Proizvodnjo bodo zagnali poleti

Podjetje, ki ga je so-ustanovil in ga vodi Jeffrey Martin in ki ima pisarne tudi v Ljubljani (za razvoj posla), zagon proizvodnje načrtuje za poletje.

Martin ob tem pričakuje, da bodo Sphericam, ki bo stal 2500 dolarjev, uporabljale predvsem medijske hiše. Prvi pa ga bodo dobili podporniki s Kickstarterja. Na platformi za množično financiranje je Spehericam lani namreč prejel 450 tisoč dolarjev in tako za štirikrat presegel cilj.

green-with-matchbox-IMG-1695.1460965568.jpg.s.960px.jpg

Kdo so Slovenci z dobrim občutkom za investiranje

Za skladom tveganega kapitala Silicon Gardens, ki je vložil v Sphericam, stojijo številni slovenski podjetniki, kot so Boštjan Špetič, Andraž Tori, Darko Butina in Jugoslav Petković.

Sodelujejo tudi nekateri tuji vlagatelji - Brad Feld (Foundry Group) in mentor Jerry Colonna. Pravijo, da start-upom omogočajo čimprejšnjo širitev ekipe, idej in poslovanja ter jim želijo olajšati preboj na globalni trg.

Običajno investirajo med 20 in 40 tisoč evri, v zameno za 5- do 15-odstotni delež v podjetju. Doslej so vložili v devet podjetij.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...