So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

KIKštarter: Ob prvi obletnici dodobra napolnili prostore, na obzorju sklad tveganega kapitala

Čas branja: 3 min
13.04.2016  13:51
KIKštarter: Ob prvi obletnici dodobra napolnili prostore, na obzorju sklad tveganega kapitala

Obveščaj me o novih člankih:  

Te dni kamniško startup ekosistem KIKštarter praznuje prvo obletnico delovanja, ki so jo obeležili s Startup Weekendom. Minuli vikend je devet ekip oziroma posameznikov ob seriji predavanj (metodologije »d.school«, »lean startup« in »business model generation«) in pogovorov z mentorji pililo svoje ideje in jih ob zaključku predstavilo komisiji izkušenih podjetnikov ter se potegovali za denarne nagrade.

KIKŠtarter - ekosistem nosi ime po kratici Kemične industrije Kamnik, propadle nekdaj največje smodnišnice v Jugoslaviji - uporabnikom nudi stalno ali občasno ustvarjalno in sodelovalno delovno okolje. V coworking prostorih so uporabnikom na voljo stalne mize ali fleksibilna delovna mesta, ki si jih izberejo vsakič sproti, glede na razpoloženje, potrebo po zasebnosti ali zaradi sodelovanja z drugimi coworkerji. V prostorih potekajo brezplačna raznorazna predavanja od tem o zbiranju sredstev platformah množičnega financiranja, davčnih blagajn, osnov osebnih financ, marketinga, ...

V letu dni v prostore privabili 18 podjetnikov

»S ponosom povem, da po enem letu v KIKštarterju dnevno dela 18 oseb oziroma 13 različnih ekip. V enem letu smo organizirali startup šole, startup weekende, različne delavnice, predavanja, sodelujemo s šolami in poslovnim klubom, dijakom ponujamo obvezne prakse v KIKštarterju in sodelovanja na realnih projektih. Skupaj smo v lanskem letu imeli 80 dogodkov. V prihodnosti želimo še več energije vložiti v skupnost, stanovalce in uporabnike KIKštarterja. Želimo postati najbolj kreativno startup okolje v Sloveniji,« pojasni vodja Matjaž Jug.

Clipboard01.1460548760.jpg.e.360px.jpg

K organizaciji drugega Startup Weekenda so povabili Podjetniški klub Kamnik, združenje okoliških uspešnih podjetij, ki je tudi prispeval finančno nagrado za prve tri poslovne ideje. »Moram priznati, da sem bil nad kakovostjo poslovnih idej in predstavitev izredno pozitivno presenečen in lahko trdim, da bodo vse ideje izvedene. Letošnja novost Startup Weekenda je bilo tudi to, da smo sodelovali večinoma z lokalnimi mentorji (SipaBoards, Wfoil, Elektrina, ADstar, ETC Adriatic, ...),« pojasni Jug.

Podjetniki razmišljajo o lokalnem skladu tveganega kapitala

Predsednik Podjetniškega kluba Kamnik Urban Bergant, sicer uspešen podjetnik in solastnik Elektrine, je po razdelitvi nagrad navzoče razveselil z napovedjo razmišljanja o ustanavljanju sklada tveganega kapitala.

urban-bergant.1460548332.jpg.s.600px.jpg

"Veseli me, da po enem letu obstoja Kikštarter privabi devet dobrih podjetniških idej, ki se tekom takšnih dogodkov kot je Startup Weekend še dodatno izpopolnijo. Številne imajo dober potencial za uspeh na trgu. Povezovanje idej na eni strani ter znanja in izkušenj na drugi strani me navdaja z optimizmom, da se bo v tem podjetniškem centru rodilo nekaj dobrih podjetij. Ob tem se v Podjetniškem klubu Kamnik dogovarjamo, da bi ustanovili sklad tveganega kapitala. Dobre ideje si zaslužijo biti podprte, ne le z mentoriranjem in odpiranjem vrat, temveč tudi s kapitalom. Verjamem, da bo to dalo dodaten zagon podjetništvu v okolici," je ob podelitvi nagrad povedal Bergant, direktor uspešnega tehnološkega podjetja Elektrina, čigar rešitve so vgrajene v izdelke za različna področja, kot so inteligentne zgradbe, energetika, avtomatizacija in igralništvo.

1. mesto: tehtnica za kuhalno ploščo

Zmagala je ideja inovatorja Roka Colariča, ki je komisijo prepričal z razvojem kuhalne plošče z integrirano tehtnico. Rešitev olajša dodajanje sestavin pri kuhi saj prikazovalnik ob kuhalni plošči ves čas do grama natančno prikazuje maso vsebine posamičnega lonca. Ekipa Colariča je že v pogovorih z večjimi proizvajalci v panogi. Glede na ponudbe se bodo po dokončanem razvoju odločili ali bi patentirano rešitev prodali komu od proizvajalcev bele tehnike ali pa prodajali licence za uporabo tehnologije. Ekipa je prejela 500 evrov nagrade, ki jo je prispeval Podjetniški klub Kamnik.

rok-colaric.1460548367.jpg.s.600px.jpg

»Ideja je bila pred Startup Weekendom precej dodelana, pa vendar sem jo v teh dveh dneh še nekoliko spilil, sploh na področju predstavitve (pitcha), oceni ustreznosti in delnega vrednotenja projekta. Nadejam se, da mi bo tudi mreženje z mentorji in podjetniki pomagalo pri nadaljnjem razvoju projekta,« pravi inovator Colarič, ki bi sodelovanje na takšnih dogodkih priporočil tako podjetnikom, kot tudi tistim, ki bi to želeli postati. Dobro plat vidi predvsem v vpogledu v pasti in napake, ki jih podjetniki pogosto izvajajo.

2. mesto: naprava, ki dojenčka zamaja v sen

Rock'a' Baby Sleepwalker je rešitev, ki reši zagato staršev dojenčkov v vozičku. Bojan Varga je kot mladi starš spoznal, da otrok spi le kadar je voziček v gibanju. V barih je opazil številne mlade starše, ki so ob srkanju kave neprestano premikali voziček sem in tja ter tako skrbeli za spanec otroka. Skupaj z Nejcem Markovičem sta razvila napravo, ki jo je možno namestiti na večino otroških vozičkov, poskrbi pa za neprestano premikanje vozička za približno decimeter. Trenutno pilijo tehnično izvedbo rešitve, ki jo nameravajo sprva ponuditi prek platforme Kikstarter.

bojan-varga.1460548358.jpg.e.600px.jpg

»Idejo sva tekom Startup Weekenda spilila. Mentorji so svetovali industrijskega oblikovalca, ki nama bo pomagal polepšati izgled naprave. Prav tako sva dobila konkretne informacije kako se podati na Kickstarter ter kontaktne podatke oseb in agencij. Na dogodek gledam kot na bližnjico, ki močno skrajša čas potreben za realizacijo ideje,« je ob robu dogodka povedal Varga.

3. mesto: IT združevanje učitelja in učenca glasbil finančno okrepi oba

Tretje mesto in nagrado 200 evrov pa so prejeli podjetniki Jaka Zaletelj, Aleš Šarkanj, Tamara Škafar združeni v Pratice Tape za svojo idejo razvoja aplikacije za poučevanje glasbe. S programsko rešitvijo želijo zbližati inštruktorje glasbe na eni ter učence na drugi strani. S pomočjo informacijskih rešitev postane najem storitve ugodnejša za učence, potencialni prihodki učiteljev pa povečajo.

jaka-zaletelj.1460548350.jpg.c.600px.jpg

»Na tem startup vikendu smo s pomočjo mentorjev uspeli določiti najbolj tvegane točke našega poslovnega modela, ki jih sedaj lahko fokusirano rešimo. Redkokdaj imaš priložnost v tako kratkem času dobiti toliko kvalitetnih mnenj, predlogov in kontaktov, kot na startup vikendu,« je po dogodku povedal Zaletelj.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...