So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo? Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj interneta. So podjetja pripravljena?
Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli Z digitalizacijo banka postane dosegljiva kadarkoli in od kjerkoli S prihodom digitalizacije in fintech podjetij, ki klasičnim bankam na določenih področjih poslovanja pomenijo vse večjo konkurenco, so banke pred izzivom, kako digitalizirati storitve in vpeljati nove ter tako izboljšati celotno uporabniško izkušnjo.
Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Razvoj fintecha prinaša koristi bančnim strankam Banke svojim strankam ponujajo vse boljšo uporabniško izkušnjo pri opravljanju digitalnih storitev tudi zaradi prihoda fintech podjetij.
Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je družinskih podjetij, ki preživijo prenos na tretjo generacijo, malo. Nekaterim spodleti že prenos na drugo generacijo.
Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih industrijskih obratih, operaterji elektroenergetskih omrežij lahko z baterijo za kratek čas nadomestijo izpad elektrarne, lokalne skupnosti pa jih uporabijo pri izpadih zaradi vremena

Drobnak: Potrebujemo davčne olajšave za angelske investitorje!

Čas branja: 2 min
06.04.2016  14:43
"S tem bi se sprostil pritisk na sredstva podjetniškega sklada in drugih virov, povečalo pa bi se število naložb," meni vlagatelj Branko Drobnak
Drobnak: Potrebujemo davčne olajšave za angelske investitorje!

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Angelski investitorji so ljudje, ki na eni strani iščejo izziv, hkrati pa želijo s svojimi izkušnjami iz preteklih projektov pomagati startupom. Za slednje so pomembni ne le z vidika financ, temveč predvsem zaradi svojega znanja in socialne mreže, je na današnjem Startup cafeju povedal predsednik Kluba poslovnih angelov Slovenije Branko Drobnak.

Angelski investitorji so sicer po Drobnakovih besedah običajno ljudje, stari med 35 in 45 let, ki imajo denar ter iščejo izziv ter donos za svoje naložbe. Obenem pa želijo startupom pomagati z vlaganjem lastnih izkušenj in časa. Investitorji so po njegovih besedah tako v Sloveniji kot tudi v tujini eden od elementov pospeševanja, "katalizator za startupe".

Analiza lanskih investicij v slovenske start-upe je pokazala, da se poslovni angeli ponovno prebujajo. V 12 start-upov so vložili milijon evrov (leta 2014 zgolj sto tisoč evrov). Več v članku Slovenski start-upi lani zbrali toliko kot v prejšnjih sedmih letih skupaj!

Kakovost raste

Drobnak opaža, da so bili startupi nekoč bistveno manj pripravljeni ter manj kakovostni, danes pa na evropski ravni tako po kakovosti kot tudi idejah nič ne zaostajajo. Večinoma prihajajo iz univerzitetnih okolij in z inštitutov, zato imajo po njegovih besedah visoko raven znanja in s tem velike možnosti na regionalni, evropski ali svetovni ravni.

Olajšave za investitorje

Dobrodošla sprememba v Sloveniji bi bila po Drobnakovih besedah davčna olajšava za vlaganje v startup okolje, s čimer bi se sprostil pritisk na sredstva podjetniškega sklada in drugih virov. Pri tem bi se število naložb povečalo, poleg tega bi bile te bolj učinkovite ter bolj premišljene. Države, ki so to naredile, danes beležijo velik razcvet celotnega startup okolja, med njimi je po Drobnakovih besedah najboljši primer Anglija.

Ob tem je še izpostavil, da je ključnega pomena preseganje zaprtosti ter povezovanje. Želi si namreč, da bi slovenski startupi prejemali tudi tuje investicije ter obratno - da bi slovenski investitorji vlagali v tuje startupe.

Primer: start-up Medenka

Eden izmed članov Kluba poslovnih angelov Slovenije je sicer konec lanskega leta investiral v startup Medenka, ki zagotavlja zdravo nadomeščanje belega sladkorja z medom z dodatki, kot so cimet ali vanilija v inovativni, uporabniku prijazni embalaži.

Po besedah predstavnika Medenke Aljaž Tršarja je bil izdelek Medenka ob prejemu investicije že izdelana ideja. Imeli pa so tudi vizijo, kako bi ga tržili, kar je po njegovem mnenju pritegnilo investitorje. "Najbolj pomembno je, da veš, kje je tvoje mesto, da raziščeš trg in razviješ izdelek do te mere, da ga lahko predstaviš trgu," je svetoval Tršar.

Trenutno sicer v startupu Medenka izpopolnjujejo podobo izdelka, v letu 2017 bi želeli obvladati slovenski trg, v letu 2018 pa tržiti izdelek v tujini. Slovenski trg je po Tršarjevih besedah dovolj majhen, da se lahko na njem učiš, zato so investitorja iskali v Sloveniji, ne izključujejo pa možnosti, da bi v prihodnje investitorje iskali tudi v tujini.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Nove generacije družinskih podjetij podpirajo preobrazbo poslovanja

Večina naslednikov v družinskih podjetjih je prepričana, da so pripravljeni za novo digitalno dobo. Podatki pa kažejo, da je...

Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija So podjetja pripravljena na digitalno transformacijo?

Vpliv umetne inteligence in drugih digitalnih tehnologij bo lahko imel večji vpliv na poslovanje podjetij, kot ga je prinesel razvoj...

Posel 2030
Energetika
Energetika Litij-ionske baterije so prihodnost elektromobilnosti in shranjevanja električne energije

Litij-ionske baterije se uporabljajo predvsem v avtomobilih in za velike sisteme. Na uporabo takšnih baterij se pripravljajo v večjih...

Posel 2030
Finance
Finance Facebook z libro vstopa na trg kriptovalut in digitalnih plačil

Facebook cilja tako na uporabnike, ki si želijo dobre plačilne izkušnje, kot na skoraj dve milijardi ljudi, ki sploh nimajo bančnih...

Posel 2030
Prihodnost mobilnosti
Prihodnost mobilnosti Mobilnost 2030: Pametna mesta so pešcem in kolesarjem prijazna mesta 3

S prihodnostjo mobilnosti v mestih se veliko ukvarjajo predvsem ponudniki vozil in informatiki, ni pa nujno, da so njihove rešitve...

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...